نحوه توزیع واکسن کووید۱۹ در کانادا چگونه خواهد بود؟
نحوه توزیع واکسن کووید۱۹ در کانادا چگونه خواهد بود؟
نحوه توزیع واکسن کووید۱۹ در کانادا چگونه خواهد بود؟
واکسنهای کووید۱۹ بالاخره کی به کانادا خواهد رسید؟ این واکسنها چگونه و توسط چه فرد یا نهادی مدیریت خواهد شد؟ آیا کانادا برای واکسیناسیون همه شهروندان خود واکسن کافی در اختیار خواهد داشت؟
آیا دولت و مردم کانادا برای انجام پویش سراسری واکسیناسیون که برای کشور امری بی سابقه است، آمادگی لازم را دارند؟ در این جا به برخی موضوعات اساسی و کلیدی مربوط به رقابت فشردهای که در زمینه تهیه هر چه سریعتر واکسن کووید۱۹ و انجام واکسیناسیون سراسری بین تقریبا همه کشورهای جهان شکل گرفته است، خواهیم پرداخت.
آیا مدیریت پویش واکسیناسیون کووید۱۹ بر عهده دولت مرکزی یا دولت استانی کبک خواهد بود؟
به لحاظ نظری این کار در حوزه صلاحیت و اختیارات استانها است و بنابراین دولت فرانسوا لوگو است که مسئولیت برتامه ریزی، هماهنگی و اجرای عملیات واکسیناسیون ملی در سرزمین تحت اداره خود را بر عهده خواهد داشت. با این حال نقش دولت فدرال نیز در این عرصه از اهمیت کمتری برخوردار نخواهد بود. در واقع این دولت فدرال است که وظیفه خرید واکسن کووید۱۹، تجهیزات لازم برای واکسیناسیون، ایجاد زیرساختهای لازم برای این عملیات سراسری، ذخیرهسازی واکسنهای خریداری شده و توزیع آنها در سطح ملی را بر اساس ملاک و معیارهایی که اتاوا تعیین میکند، بر عهده خواهد داشت.
در سال ۲۰۰۹ نیز زمانی که بحران ویروس H1N1 شکل گرفت و اتاوا را برای اجرای واکسیناسیون سریع سراسری بر ضد این بیماری به تکاپو انداخت، دولت فدرال درست بر همین مبنا اقدام کرد. لازم به یادآوری است که مهمترین مسئله قبل از این که بتوان عملیات واکسیناسیون سراسری کووید۱۹ را در کشور به اجرا گذاشت، لازم است که واکسن یا واکسنهای مورد نظر به تایید وزارت بهداشت کانادا رسیده باشد.
واکسیناسیون از چه تاریخی آغاز خواهد شد؟
تاریخ اجرای واکسیناسیون سراسری کووید۱۹ بستگی به این دارد که واکسن یا واکسنهای مورد نظر که از نظر کارآیی، امنیت و عدم عوارض جانبی به تایید مقامات وزارت بهداشت رسیدهاند، در اختیار دولت قرار گیرند. در شرایط کنونی مقامات اتاوا پیشبینی میکنند که واکسیناسیون سراسری کووید۱۹ احتمالا در «ماههای اولیه سال ۲۰۲۱» آغاز شود. از این حیث کانادا از همسایه جنوبی خود و برخی کشورهای اروپایی عقبتر است چرا که آمریکا، مکزیک و کشورهایی مثل انگلیس یا آلمان دسامبر همین امسال را برای آغاز واکسیناسیون سراسری مد نظر قرار دادهاند.
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا روز سهشنبه در رابطه با علت عقب ماندن کانادا از این کشورها در زمینه واکسیناسیون تصریح کرد کانادا ظرفیت تولید انبوه را ندارد. ترودو گفت: «همان گونه که میدانید ما ظرفیتهای تولید انبوه واکسن را در کشورمان نداریم. چند دهه پیش از چنین امکانی برخوردار بودیم اما دیگر ظرفیتهای بومی لازم برای تولید انبوه واکسن را نداریم.
ترودو با اذعان به این که این کشورها برای واکسیناسیون کووید۱۹ شهروندان خود را در اولویت قرار میدهند، خاطرنشان کرد این مسئله به معنای آن نیست که شهروندان کانادایی باید برای واکسینه شدن مدتها منتظر بمانند و صبر کنند تا واکسیناسیون در این کشورها که احتمالا چندین ماه طول خواهد کشید به پایان برسد، چرا که اتاوا برای جبران کمبودهایی که در زمینه تولید واکسن دارد، «راهبرد خرید قدرتمند» صدها میلیون دز واکسن را در پیش گرفته است.
نخستوزیر لیبرال همچنین تاکید کرد کاملا درک میکند که کاناداییها بیصبرانه منتظر دریافت واکسن کووید۱۹ هستند اما واقعیت این است که هنوز مشخص نیست کدام یک از واکسنها موثرتر و کارآمدتر هستند و کدام یک زودتر در اختیار اتاوا قرار میگیرند. بنابراین دست کم در این شرایط تعیین جدول زمانی برای دریافت واکسن اقدامی دور از احتیاط است.
در شرایط فعلی وضعیت منابع و تجهیزاتی که کانادا برای انجام واکسیناسیون تهیه کرده، چگونه است؟
دولت کانادا تا کنون نزدیک به ۴۱۴ میلیون دز واکسن در دست تولید به چندین شرکت داروسازی سفارش داده است. شرکت آمریکایی فایزر و شریک آلمانی اش بایونتک ۷۶ میلیون دز از واکسنهای مورد نیاز کانادا را تامین خواهند کرد. برای مصونیت در برابر کووید۱۹، هر نفر باید دو دز از این واکسن را به فاصله سه هفته دریافت کند. گفته میشود اولین محموله واکسنهای این دو شرکت بین ژانویه تا مارس آینده وارد کانادا خواهد شد.
سهشنبه گذشته اتاوا ۲۶ میلیون دز یک پادتن خنثیکننده دیگر به نام باملانیویماب bamlanivimab سفارش داد که برای افراد بالغ و کودکان دوازده سال به بالا که به نوع خفیف یا متوسط کووید۱۹ مبتلا شدهاند، تجویز میشود. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) نیز مجوز استفاده اضطراری (EUA) داروی آنتی بادی مونوکلونال باملانیویماب را برای درمان موارد خفیف و متوسط کووید۱۹ در بیماران بزرگسال و کودکان صادر کرده است. مطالعات در خصوص ایمنی و کارآیی این روش درمانی تحقیقاتی همچنان ادامه دارد. با این حال باملانیمویماب در آزمایشات بالینی نشان داده که در کاهش بستری بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بیمارستان موثر بوده است. در عین حال این روش درمانی برای بیمارانی که به دلیل ابتلا به موارد شدید کووید۱۹ در بیمارستان بستری شده و یا آنهایی که به علت ابتلا به این بیماری به اکسیژن درمانی نیاز دارند، تجویز نمیشود.
تا کنون دولت کانادا در راستای تدارک مقدمات واکسیناسیون سراسری کووید۱۹ بیش از بیست و چهار میلیون سرنگ و سوزن تهیه کرده و به گفته جاستین ترودو قرار است هر هفته محمولههای جدیدی از این تجهیزات دریافت شود. اتاوا همچنین تا کنون ۱۲۶ فریزر مخصوص نگهداری واکسن ساخت شرکت پاناسونیک خریداری کرده که ۲۶ تا از آنها فوقالعاده سرد است و قابلیت آن را دارند که واکسنهای کووید۱۹ را در دمای منفی هشتاد درجه سلسیوس نگهداری کنند چرا که واکسنهای شرکت فایزر و بایونتک باید در دماهای بسیار پائین نگهداری شوند. اما شرکت بزرگ داروسازی مدرنا اعلام کرده که واکسن تولیدی این شرکت را میتوان در تجهیزات سردکننده استاندارد در دمای ۲ تا ۸ درجه سلسیوس نگهداری کرد.
فرمانده عملیاتی پویش واکسیناسیون در کبک چه کسی خواهد بود؟
در حال حاضر نه کبک و نه اتاوا قصد ندارند در این زمینه مسیری را که انتاریو در پیش گرفته است، دنبال کنند. دوشنبه هفته پیش در حالی که شمار مبتلایان به کووید۱۹ در انتاریو بار دیگر از ۱۵۰۰ مورد در روز فراتر رفته بود، دولت داگ فورد در تصمیمی غافلگیرکننده ماموریت هدایت عملیات گسترده واکسیناسیون کووید۱۹ در استان را به ریک هیلییر ژنرال بازنشسته ارتش محول کرد.
با این حال دولت فرانسوآ لوگو به شهروندان اطمینان خاطر داده که منابع لازم برای انجام واکسینایسون سراسری را در اختیار دارد.
وسایل اضافی خود را کجا انبار کنیم؟ /Ad
کریستیان دوبه وزیر بهداشت استان کبک با تاکید بر ضرورت رعایت توازن میان راهبرد و عملیات، خاطرنشان ساخت برای تضمین موفقیت واکسیناسیون، از مدتی پیش در جستجوی نیروهای اجرایی کارآمدی هستیم که در این زمینه از تجربه لازم برخوردار هستند. دوبه در اظهارات خود به ژروم گانیون Jérôme Gagnon دستیار معاون وزیر بهداشت اشاره کرد که تا اکتبر گذشته به عنوان معاون مدیر کل وزارت امنیت عمومی فعالیت میکرد.
گانیون در ماموریت جدیدی که بر عهده گرفته است مسئول کنترل و هماهنگی توزیع واکسن و اجرای واکسیناسیون به ویژه در خانههای سالمندان خواهد بود. گانیون که سال ۲۰۰۲ از دانشگاه لاوال مدرک کارشناسی ارشد در رشته علوم سیاسی گرفته است، در دانشگاه سنت اندروز اسکاتلند نیز در مسایل مربوط به تروریسم تحصیل کرده است.
اما وزیر بهداشت کبک در اجرای عملیات واکسیناسیون سراسری کووید۱۹ علاوه بر متخصصان داروسازی، احتمال کمک گرفتن از چندین مرکز و سازمان حرفهای را منتفی نمیداند. وی در این باره گفت: «ما فعالانه برای فراهم کردن مقدمات واکسیناسیون تلاش میکنیم. مذاکرات با ارگانهایی که مشارکت آنها در این عملیات میتواند موثر واقع شود، از مدتی پیش آغاز شده است. نه تنها برای واکسیناسیون از آمادگی کامل برخوردار خواهیم بود بلکه باید بگویم که همین حالا نیز برای این کار آماده هستیم.»
ژان-ایو دوکلو وزیر و رئیس هیئت خزانهداری کانادا نیز تاکید کرد توزیع دزهای واکسن کووید۱۹ الزاما بر حسب جمعیت استانها صورت نخواهد گرفت. وی تصریح کرد عملیات واکسیناسیون در کشور تحت فرماندهی یک شخص خاص صورت نمیگیرد بلکه کارگروهی که تحت عنوان «اکیپ کانادا» تشکیل شده، مسئولیت این کار را بر عهده خواهد داشت.
با این که هنوز اطلاعات چندانی درباره طرح واکسیناسیون سراسری در کانادا منتشر نشده است، از همین حالا مشخص شده است که دولت قصد دارد برای این کار از «ظرفیتهای بسیار قابل توجه» نیروهای مسلح کشور استفاده کند. در این میان بخش غیردولتی نیز بیکار نخواهد نشست و به گفته ژان-ایو دوکلو به درخواست اتاوا طی ماههای آینده در چارچوب مشارکت کامل خود با دولت فدرال، از همه ظرفیتهای خود برای اجرای موفقیتآمیز پویش واکسیناسیون استفاده خواهد کرد.
موانع احتمالی در مسیر واکسیناسیون کدامند؟
بدون تردید اولین مشکلی که در این زمینه وجود دارد، محدودیتها و مشکلات تدارکاتی است. توزیع واکسن کووید۱۹ در سرتاسر کشور در سریع ترین زمان ممکن کار ساده و کوچکی نخواهد بود و البته مشکلات موجود در این زمینه بر حسب این که کدام یک از واکسنهای سفارش داده شده توسط اتاوا زودتر در اختیار کانادا قرار خواهد گرفت، متغیر خواهد بود.
جاستین ترودو به صراحت اعلام کرده که امکان واکسیناسیون همزمان کلیه شهروندان وجود ندارد. لازم است که برای این کار اولویتبندی شود اما در حال حاضر تلاش میکنیم شرایطی فراهم شود که واکسیناسیون همه شهروندان در سریع ترین زمان ممکن صورت گیرد.
با این حال احزاب مخالف در اتاوا از دولت فدرال به علت عدم شفافیت لازم در این زمینه انتقاد میکنند و حتی برخی از آنها دولت ترودو را به خست در ارائه اطلاعات درباره پویش واکسیناسیون کووید۱۹ متهم کردهاند.
سهشنبه گذشته حزب محافظهکار و بلوک کبکوآ در مجلس عوام تلاش کردند جاستین ترودو را وادار کنند مشخص کند که واکسن کووید۱۹ چه زمانی در کانادا در دسترس عموم قرار خواهد گرفت اما اصرار آنها در این زمینه بینتیجه بود.
مایکل رمپل Michelle Rempel سخنگوی حزب محافظهکار کانادا در امور بهداشت از این مسئله تاسف کرد که طبق گزارش خبرگزاری رویترز، حتی شهروندان مکزیک نیز زودتر از کاناداییها واکسینه خواهند شد.
مارسلو ابرارد Marcelo Ebrard وزیر امور خارجه مکزیک سهشنبه گذشته در توئیتر خود نوشت: «واکسن فایزر دسامبر امسال در اختیار دولت مکزیک قرار خواهد گرفت و اگر به تایید آژانس تنظیم مقررات بهداشتی کشور برسد، به سرعت واکسیناسیون سراسری آغاز خواهد شد.»
اما پتی هاجو وزیر بهداشت کانادا در پاسخ به انتقادات مایکل رمپل نماینده حزب محافظهکار از آلبرتا تاکید کرد هیچ قطعیتی وجود ندارد که مکزیکیها زودتر از کاناداییها واکسینه خواهند شد. اما مسئلهای که در این مرحله بیشتر از هر چیزی حائز اهمیت میباشد این است که واکسن کووید۱۹ باید به تایید کارشناسان وزارت بهداشت برسد و عملیات واکسیناسیون باید با چراغ سبز وزارت بهداشت آغاز شود.
طبق پیشبینی مقامات بهداشت عمومی کانادا اگر واکسنهای امیدوارکننده شرکتهای فایزر و مدرنا مورد تایید وزارت بهداشت کانادا قرار گیرند، نزدیک به سه میلیون کانادایی تا پایان مارس سال ۲۰۲۱ در برابر کووید۱۹ واکسینه خواهند شد.
دکتر هووارد انجو Howard Njoo معاون آژانس سلامت عمومی کانادا اعلام کرد اگر واکسنهای بالقوه بسیار امیدبخش شرکتهای فایزر و مدرنا مورد تایید وزارت بهداشت کانادا قرار گیرند، شش میلیون دز واکسن این دو شرکت در اختیار کانادا قرار خواهد گرفت و با توجه به این که برای هر نفر دو دز واکسن تزریق میشود، نزدیک به سه میلیون کانادایی در سه ماهه اول سال ۲۰۲۱ واکسینه خواهند شد.
کمیته ملی مشورتی مصونیت سازی CCNI گروههای مختلف جامعه را برای دریافت واکسن کووید۱۹ اولویتبندی کرده است. طبق توصیه این نهاد ابتدا سالمندان، افراد آسیبپذیر و کارگران بخش بهداشت و درمان و همچنین مشاغلی که از نظر مقامات اساسی تشخیص داده میشوند، واکسن کرونا را دریافت خواهند کرد اما تصمیمگیری نهایی در این زمینه به دولتهای استانی و سرزمینی کانادا واگذار شده است.
فرانسوآ لوگو نیز تاکید کرده که منتظر است دولت فدرال توضیحات بیشتری درباره زمان دریافت و توزیع واکسن و اجرای واکسیناسیون سراسری ارائه کند. لوگو تصریح کرد: «همه به آینده امیدواریم اما مبارزه با کووید۱۹ تمام نشده است. هنوز چند ماه دیگر باید صبر کنیم و با انتقادات کنار بیاییم اما مسئله مهم این است که دستورالعملها و توصیههای بهداشتی را همچنان رعایت کنیم.»
کانادا ۳۸ میلیون نفر جمعیت دارد و با اطلاعاتی که مسئولان وزارت بهداشت دادهاند هشت درصد از جمعیت کشور طی سه ماه ابتدایی سال ۲۰۲۱ واکسینه خواهند شد. نزدیک به ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار کانادایی ۶۵ سال به بالا هستند و حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از دور یا نزدیک با بخش بهداشت و درمان همکاری میکنند.