روحانی: آمریکا شرایط لازم را برای مذاکره با ایران ایجاد کند
روحانی: آمریکا شرایط لازم را برای مذاکره با ایران ایجاد کند
روحانی: آمریکا شرایط لازم را برای مذاکره با ایران ایجاد کند
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، امروز چهارشنبه سوم مهر (۲۵ سپتامبر) در مصاحبه با شبکه فاکسنیوز اعلام کرد که برای مذاکره رهبران ایران و آمریکا، واشنگتن نخست باید “شرایط لازم” را ایجاد کرده و “اعتماد” از میان رفته بین دو کشور را بازگرداند. روحانی “یک راه اساسی برای بازگرداندن اعتماد” را “رفع کلیه تحریمها” علیه ایران عنوان کرد.
رئیس جمهوری ایران همچنین در واکنش به سخنرانی روز گذشته همتای آمریکایی خود دونالد ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل، ایالات متحده را “حامی اصلی تروریسم در خاورمیانه” خواند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، روحانی با اشاره به اینکه “ترامپ در جریان انتقادات خود از ایران گمراه شده است” گفت: «من از تعبیرات آقای ترامپ در مقابل تروریسم شگفتزده شدهام زیرا امروز آمریکا حامی تروریسم در منطقه ماست و هر کجا آنان رفتهاند، تروریسم در آنجا گسترش یافته است.»
رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل ایران را “حامی اول تروریسم در دنیا” خوانده و جمهوری اسلامی را “تهدیدی بزرگ” دانسته بود که “آتش جنگ سوریه و یمن را شعلهور میکند”.
حسن روحانی نیز که برای شرکت در هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به سر میبرد، در واکنش به این اظهارات “دخالت ارتش آمریکا در سوریه” بدون مجوز دولت بشار اسد را “نمونهای از تروریسم آمریکایی در منطقه” توصیف کرد.
روحانی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا فرصتی برای گفتوگوی رهبران دو کشور ایران و آمریکا در نیویورک وجود دارد، گفت: «اگر ما به دنبال دستیابی به اهداف بالاتر برای منافع هر دو کشور و مردمان طرفین هستیم، باید این دیدارها برنامهریزی شود و مذاکرات باید بر اساس آن هماهنگ شود.»
رفع تحریمها به عنوان “راه اساسی بازگرداندن اعتماد”
رئیس جمهوری ایران در عین حال افزود: «اما قبل از آن ما باید اعتماد متقابل ایجاد کنیم و اعتماد چیزی است که ترامپ از چارچوب آن خارج شده است. ما توافق (برجام) داشتیم. ترامپ بدون توجیه معتبر و غیرقانونی از توافق بینالمللی خارج شد». او همچنین تأکید کرد: «اگر دولت ایالات متحده آمریکا مایل به صحبت است، باید شرایط لازم را ایجاد کند.»
روحانی در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره امکان ورود تهران و واشنگتن به مذاکراتی برای رسیدن به یک “توافق هستهای جدید”، با اشاره به مذاکرات دوساله ایران و آمریکا برای رسیدن به توافق هستهای و خروج یکجانبه آمریکا از برجام گفت: «بنابراین باید گفت ترامپ پایه و اساس اعتماد مورد نیاز را از بین برده است. زیرا من فکر میکنم بیش از موضوعاتی که به آن پرداخته میشود، اساسیترین مسئله مورد نیاز اعتماد است و ترامپ اعتماد بین دو کشور را خراب کرد. بنابراین، این بسیار مهم است.»
رئیس جمهوری ایران سپس تحریمهای آمریکا علیه ایران را “نوعی تروریسم” خواند و “یک راه اساسی برای بازگرداندن اعتماد” را “رفع کلیه تحریمها” از سوی آمریکا عنوان کرد.
“با تغییر رویه آمریکا شرایط قطعا تغییر میکند”
حسن روحانی همچنین با اشاره به مشکلات ناشی از تحریمهای آمریکا برای “تهیه داروهای اساسی و تجهیزات پزشکی” در ایران گفت: «این یک نوع تروریسم است. این غیرانسانی است و اگر این رویه متوقف شود قطعا شرایط تغییر خواهد کرد و ما میتوانیم در مورد بسیاری از موضوعات مختلف مورد علاقه دو طرف صحبت کنیم.»
روحانی در حالی مذاکره با ترامپ را منوط به “رفع تحریمها” کرده که رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی روز گذشتهاش به صراحت اعلام کرد: «تا وقتی که ایران رفتارش را تغییر ندهد، تحریمها نه تنها برداشته نمیشود، بلکه بیشتر هم میشود.»
از سوی دیگر روحانی در شرایطی برای مذاکره “مشروط” با ترامپ ابراز آمادگی کرده که رهبر جمهوری اسلامی بارها مذاکره مستقیم با آمریکا را رد کرده است. علی خامنهای که پیشتر هم مذاکره با آمریکا را “سم مضاعف” خوانده و آن را ممنوع کرده بود، ۲۶ شهریورماه گذشته گفتوگو میان نمایندگان دو کشور را تنها در صورت “توبه” آمریکا و بازگشت واشنگتن به برجام، آنهم تنها “در جمع کشورهای عضو معاهده” مجاز دانست. خامنهای افزود: «در غیر این صورت هیچ مذاکرهای در هیچ سطحی بین مسئولان جمهوری اسلامی و آمریکاییها اتفاق نخواهد افتاد نه در نیویورک و نه غیر آن.»
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز در مصاحبه اخیرش با شبکه سیانان امکان دیدار روحانی و ترامپ را در صورت برداشته شدن تحریمها منتفی ندانسته بود.
در این میان آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، روز گذشته پس از دیدارهایی جداگانه با ترامپ و روحانی گفت که تاکید تهران بر لغو تحریمها از سوی آمریکا به عنوان شرط مذاکره واقعبینانه نیست. امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز ابراز امیدواری کرده است که بهزودی پیشرفتهایی در باره ایران به دست آید.