دولت فدرال نرخ بهره را برای اولین بار بعد از بیش از یک دهه کاهش داد. آیا بانک ها از این روند تبعیت می کنند؟
دولت فدرال نرخ بهره را برای اولین بار بعد از بیش از یک دهه کاهش داد. آیا بانک ها از این روند تبعیت می کنند؟
دولت فدرال نرخ بهره را برای اولین بار بعد از بیش از یک دهه کاهش داد. آیا بانک ها از این روند تبعیت می کنند؟
روز چهارشنبه ۳۱ جولای، دولت فدرال اعلام کرد که اولین کاهش نرخ بهره در طول بیش از یک دهه رخ داد و توجه جهان را به خود جلب کرد. به عنوان همسایه ای که در
شمال کانادا می باشد، مردم درباره ی این سؤال نگران هستند: آیا بانک کانادا از کاهش نرخ بهره ی آمریکا تبعیت خواهد کرد؟
بنا برگزارش رسانه ی محلی انگلیسی « تورنتو استار »، دولت فدرال روز ۳۱ جولای اعلام کرد که نرخ نهایی فدرال تا ۲۵ رتبه ی پایه پایین خواهد آمد و به ۲٪ تا ۲/۲۵٪ خواهد رسید. این اولین باری است که دولت فدرال از ماه دسامبر سال ۲۰۰۸ نرخ بهره را کاهش می دهد. Chairman Powell گفت که اعتقاد ندارد که سری طولانی مدت کاهش نرخ بهره آغاز شده است. Chairman Powell همچنین گفت: تأثیر این کاهش بر اطلاعات آینده ی اقتصاد مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
بانک کانادا در مورد اینکه آمریکا چه می کند خیلی نگران است. این بار اکثر کارشناسان اقتصادی داخلی گفتند که بانک مرکزی لازم نیست کاری کند فقط باید نرخ شاخص بهره مانند سال گذشته ۱/۷۵٪ نگه دارد.
Josh Nye، کارشناس اقتصادی ارشد رویال بانک کانادا، گفت که اقتصاد کانادا هنوز در حال رشد است بنابراین دلیلی وجود ندارد که از ما از آمریکا تبعیت کنیم. علاوه بر این بانک مرکزی اعلام کرده است که اقتصاد کانادا حداقل در کوتاه زمان به مسیر خودش ادامه خواهد داد و دلیلی ندارد که از آمریکا پیروی کند.
Avery Shenfeld کارشناس اقتصادی ارشد بانک (CIBC) همچنین گفت به این دلیل که بانک کانادا در ده سال گذشته نرخ بهره را بالا نبرده است، فشار کنونی برای کاهش نرخ بهره نسبتاً ناچیز محسوب می شود.
مهم تر از آن اینکه دولت فدرال آمریکا نرخ بهره را کاهش می دهد زیرا از اقتصاد جهانی نگران است و کانادا این مشکل را ندارد. اقتصاد کانادا از انتهای سال ۲۰۱۸ و ابتدای سال ۲۰۱۹ مسیر آرامی داشته است و ترمیم یافته است. همزمان در همان روزی که دولت فدرال کاهش نرخ بهره را اعلام کرد، اداره ای آمار کانادا در گزارش GDP ماه می اعلام کرد که رشد اقتصادی از آنچه انتظار می رفت بهتر است.
البته این بدان معنا نیست که بگوییم بانک کانادا تحت هیچ فشاری برای کاهش نرخ بهره نیست. اگر دولت فدرال نرخ بهره را دوباره در چند ماه آینده کاهش دهد، دلار کانادا ممکن است با افزایش ارزش مواجه شود بنا بر این ممکن است بانک کانادا به کاهش نرخ بهره مجبور شود زیرا که بانک می خواهد دلار کانادا را پایین نگه دارد تا در این رکود اقتصاد جهانی مشوق صادرات باشد.
زمانی که دولت فدرال نرخ بهره را برای بار دیگر کاهش دهد، نظرات کارشناسان کانادایی درباره ی نرخ بهره مشترک نیست.
Sri Thanabalasingam، کارشناس اقتصادی تی دی بانک اعتقاد دارد که احتمالاً نرخ بهره مجدداً در ماه سپتامبر کاهش می یابد اما وی همچنین تأکید کرد که دولت فدرال کاهش های سریالی را اعمال نخواهد کرد. « بعد از کاهش در ماه سپتامبر، دیگر کاهشی صورت نخواهد گرفت.»
Shenfeld، کارشناس اقتصادی بانک CIBC گفت کاهش بعدی نرخ بهره توسط دولت فدرال امسال احتمالاً رخ نخواهد داد. به عبارت دیگر حتی اگر بانک مرکزی نتواند این فشار را تحمل کند، کاهش نرخ بهره ی بعدی حد اقل باید سال آینده باشد که سال ۲۰۲۰ می باشد.
از سوی دیگر، از آنجاییکه که دولت فدرال نرخ بهره را دائماً کاهش نمی دهد، سرمایه گذاران نا امید شده اند. بازار بورس آمریکای شمالی روز چهارشنبه رکود داشت و دلار کانادایی در مقابل دلار آمریکا کمی افزایش داشت.
شاخص کامپوزیت S&P/TSX تورنتو ۵۹/۴۹ رتبه کاهش داشت و به ۱۶۴۰۶/۵۶ رسید. ۸ سهم از ۱۱ بخش اصلی سهام حتی پایین تر هم بود و سهام مواد در پایین ترین سطح بود.
متوسط شاخص The Dow Jones Industrial به میزان ۳۳۳.۷۵ رتبه تنزل داشت و به حدود ۲۶۸۶۴۲۷ رسید که بیشترین افتان از ماه می می باشد. شاخص The Standard & Poor’s 500 به میزان ۳۲.۸۰ رتبه تنزل نشان داد و به ۲۹۸/۳۸ رسید. شاخص Nasdaq Composite به میزان ۹۸/۱۹ رتبه کاهش داشت و به ۸۱۷۵/۴۲ رسید.
روز چهارشنبه، نرخ متوسط مبادله ی دلار کانادا در مقابل دلار آمریکا ۷۶/۰۶ سنت بود که کمی بیشتر از نرخ متوسط تبادل دلار در روز سه شنبه بود. روز سه شنبه این نرخ ۷۵/۹۴ سنت بود.