اخبار ایران

جاسوسی وزارت اطلاعات از سپاه قدس؛ چشم وهم‌چشمی میان نهادهای دولتی ایران

جاسوسی وزارت اطلاعات از سپاه قدس؛ چشم وهم‌چشمی میان نهادهای دولتی ایران

جاسوسی وزارت اطلاعات از سپاه قدس؛ چشم وهم‌چشمی میان نهادهای دولتی ایران
:اسناد انتشار یافته در دوشنبه از سوی مجله اینترسپت، پرده از کشمکش و رقابت میان وزارت اطلاعات و سپاه قدس، مسئول عملیاتی خارج از کشور سپاه پاسداران برداشت. گزارش‌های این هفته‌نامه در وبگاه خود در مورد اسناد مزبور( 700 صفحه ) به دو وضعیت ارجاع داده که اولی در ارتباط با عملیات رخنه در سازمان داعش و مبارزه با آن می‌باشد .
جاسوس‌ها گمارده شده بر نشست‌های سپاه قدس

مورد دوم مربوط به کشمکش میان دو دستگاه اطلاعاتی می‌باشد به طوری‌که بر اساس اسناد فاش شده از سوی اینترسپت‌، وزارت اطلاعات ، جاسوسی را در جلسات سپاه قدس با رهبران گروه اخوان المسلین در سال 2014 در ترکیه گمارده بود.

جیمز ریزن روزنامه‌نگار مشهور آمریکائی در مقاله خود در سایت «اینترسپت» آورده است با بررسی اسنادمحرمانه وزارت اطلاعات ایران متوجه می‌شویم ملاقات محرمانه بین اخوان المسلمین و سپاه قدس در یکی از هتل‌های ترکیه‌، پیرامون وضعیت ژئوپلتیک خاورمیانه بود .
نشستی بی‌بدیل

این روزنامه‌نگار این نشست را «بی‌بدیل» توصیف می‌کند زیرا میان کشوری که خود را نماینده شیعه می داند با گروهی که مدعی نمایندگی سنی هاست ، صورت گرفته است. به نوشته وی این شکل از روابط بیانگر درجه پیچیدگی ظاهری روابط سیاسی در خاورمیانه است که ایجاب می کند اخوان المسلمین ، سازمانی در دشمنی با ایران باشد .

در این نشست که کمی بعد از برکناری مرسی و روی کار آمدن سیسی صورت گرفت (بر اساس اسناد موجود ) ، راه های همکاری میان اخوان و رژیم ایران بررسی گردید .به نظر نویسنده این مقاله، زمان برپائی این جلسه، موضوعی جالب توجه است زیرا بعد از بیرون رفتن اخوان از حاکمیت مصر و همزمان با بالا آمدن سازمان داعش در شمال عراق بود .

به نظر ریزن اخوان المسلمین با توجه به خروج خود از حاکمیت مصر و ممنوعیت فعالیت هایش ، این نشست را فرصت گران بهایی برای جلب پشتیبانی سپاه قدس می‌دید.
کاشتن جاسوس

موضوع دیگر مرتبط با این نشست، اقدام وزارت اطلاعات درکاشتن جاسوس در این جلسه با سپاه قدس بود که رقیب وزارت اطلاعات قلمداد می شد. بر اساس این اسناد جاسوس مزبور نه فقط در نشست طرفین حضورداشت بلکه مسئولیت اساسی برپائی آن نیز بر عهده او بود .

بنابر این اسناد ، ترکیه از برپائی این نشست نگران بود و به همین دلیل اجازه حضور سلیمانی فرمانده سپاه قدس را نداد.

فردی به نام «ابو حسین» که یکی از معاونان سلیمانی بود ، بجای او در این جلسه شرکت کرد که سه تن از رهبران در تبعید اخوان المسلین به نام های ابراهیم منیر مصطفی، محمود الابیاری و یوسف مصطفی ندا در آن حضور یافتند اما ندا در مصاحبه با «اینتر سپت»، مشارکت خود در این جلسه را انکار کرد .

ابرهیم منیر معاون رهبر گروه اخوان درمصاحبه مطبوعاتی روز دوشنبه، مطالب انتشار یافته درمجله آمریکائی اینترسپت پیرامون نشست رهبران اخوان با مسئولان ایرانی را تائید کرده و گفت: «برخی از دوستان از ما دعوت کردند با مسئولان ایرانی دیدار کنیم و ما هم به عنوان طرفداران یک آرمان ، ابائی از ملاقات با هرهیئتی که خواهان دیدار و گفت و گو با ما در مورد پاره‌ای از امور باشد، نداریم ؛ بویژه در مورد رویدادهای سوریه ، عراق و یمن زیرا بی‌تردید ایران از توان تاثیر گذاری در سیاست این کشورها برخوردار است .

منیر تاکید داشت: «ما واقفیم که ایران برای گروه اخوان المسلمین احترام قائل است و اعتبار و مواضع آن را ارج می‌نهد و لذا این نشست، فرصتی را در اختیار ما می‌گذاشت تا دیدگاه ها ومواضع خود را برای آنها توضیح دهیم. ما تاکید داشتیم که ثبات و امنیت را برای همه اطراف خواهانیم و در راستای منافع اسلام ومسلمین واستقرار منطقه کوشا هستیم» .

منیر حضور یوسف ندا در این نشست را نفی کرد اما بر مشارکت محمود الابیاری از کادر رهبری اخوان در این ملاقات صحه گذاشت .
توافق در مورد دشمن مشترک دانستن سعودی برای اخوان و ایران

بر اساس این اسناد، کارشناس وزارت اطلاعات در جریان این نشست ( بین اخوان وایران ) خاطر نشان کرد برغم وجود تفاوت در دیدگاه، طرفین در مورد مقابله با سعودی به مثابه دشمن مشترک رژیم ایران واخوان توافق دارند ؛ بنابر این یکی از عرصه‌های فعالیت مشترک، مقابله با پادشاهی سعودی در یمن است.
تشکیلات موازی خامنه‌ای

موضوع رقابت میان وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران در این جلسه و دیگر موارد، بار دیگر مسئله تشکیلات موازی وابسته به خامنه‌ای در رقابت با کارکرد عملی دولت ایران را برجسته ساخت.

شایان ذکر است که جلسات دولت ایران همواره در حضور افراد گمنام و پشت پرده‌ای صورت می‌گیرد ؛ گوئی که این عده، ناظر بر عملکرد وزراء بوده و همچون ناظران و یا رقبا بر نحوه کار آنها اشراف دارند.

گفتنی است جواد ظریف وزیر خارجه در اعتراض به در حاشیه قرار گرفتن نقش و جایگاهش و اشغال این جایگاه از سوی نهادهای موازی همچون سپاه پاسداران ونهادهای نزدیک به رهبری و سکان داری سیاست خارجی توسط آنها، دو بار اقدام به تقدیم استعفا از سمت خود نمود .

مهمترین نهاد موازی وزارت خارجه؛ سپاه قدس شاخه خارج از کشور سپاه پاسداران است که بشکل اساسی، گرداننده حوزه دخالت‌های نظامی، امنیتی و سیاسی ایران در کشورهای منطقه و جهان می باشد تا جائیکه قاسم سلیمانی به برکت حمایت بی دریغ خامنه ای ، از صلاحیت های مطلق درتصمیم گیری در خصوص این مسائل برخوردار است .

شورای روابط خارجی، دیگر نهادی است که نقش موازی را با وزارت خارجه ایفا می کند. این نهاد در سال 2006 از سوی خامنه‌ای و به‌ریاست کمال خرازی وزیرخارجه پیشین تشکیل شد.

شورای عالی امنیت ملی هم ایفاگر نقش قابل توجهی در سیاست خارجی ایران است که رهبر انقلاب از آن در رابطه با موضوع مناسبات با روسیه و خرید سلاح از آن و سامان دهی روابط با روسیه در سوریه و دیگر مسائل سیاست خارجی استفاده می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا