اخبار کانادا

تردیدهای جدی درباره کارایی تست‌های سریع کووید۱۹

تردیدهای جدی درباره کارایی تست‌های سریع کووید۱۹

تردیدهای جدی درباره کارایی تست‌های سریع کووید۱۹

برخی منابع آگاه به رادیو کانادا اعلام کردند حساسیت این تست‌ها در ردیابی کروناویروس جدید به اندازه‌‌ای نیست که بتوان روی نتیجه آنها بدون استناد به نتیجه یک آزمایش دیگر که در آزمایشگاه انجام شده است، حساب کرد. این منابع که از بیم سیاسی شدن موضوع ترجیح‌‌ می‌دهند هویت خود را پنهان نگه دارند، معتقدند احتمال نتایج منفی اشتباه این تست‌ها به اندازه‌‌ای زیاد است که نمی‌توان صرفا به آنها استناد کرد و برای شناسایی بیماران به تنهایی از آنها استفاده کرد.

این منابع در عین حال‌‌ می‌گویند گر چه حساسیت و کارایی تست‌های سریع خیلی بالا نیست اما آن‌قدرها هم بی‌فایده نیستند. در شرایط فعلی بهتر است که از این تست‌ها در چارچوب‌هایی که توسط مسئولان بهداشت و درمان تعیین شده است، استفاده شود.
کارآیی تست‌های سریع گاهی ۵۰ درصد بیشتر نیست

دولت فدرال دو نوع تست غربالگری سریع کووید۱۹ به کبک ارسال کرده است اما در خصوص استفاده از این هر دو تست، محدودیت‌ها و تردیدهای زیادی وجود دارد.

تست پانیبو Panbio در مقادیر بالایی به کبک ارسال شده و مسئولان استان اعلام کرده اند که ۱.۲ میلیون از این تست‌ها را در اختیار دارند. گفته‌‌ می‌شود تست پانیبو قادر نیست کد ژنتیکی ویروس را رمزگشایی کند بلکه فقط‌‌ می‌تواند ملکول‌های موجود در سطح ویروس را رمزگشایی نماید. این نقیصه موجب شده است که پانیبو احتمالا نتواند ۲۰ تا ۳۰ درصد از مبتلایان به کووید۱۹ را شناسایی کند. برخی از مطالعات حتی نشان داده‌اند که تست سریع پانیبو از هر دو مورد آلوده به ویروس کرونا فقط یکی را به درستی تشخیص داده است.

برای افزایش کارایی، توصیه‌‌ می‌شود که از تست پانیبو برای بیماران دارای علایم در هفت روز اول بیماری استفاده شود چرا که پس از گذشت یک هفته، پانیبو دیگر قادر نخواهد بود علایم بیماری را ردیابی کند و در اکثر موارد فقط‌‌ می‌تواند بار ویروسی بالای موجود در بدن بیمار را تشخیص دهد.

اطلاعات کمی درباره تست‌های آنتی ژنیک مثل پانیبو در دسترس است با این حال‌‌ می‌دانیم که استفاده از این تست‌ها در آمریکا چندان موفقیت‌آمیز نبوده است. در نوادا نتایج خیلی از این تست‌ها به اشتباه مثبت نشان داده شد و بر عکس، نتایج این تست بر روی برخی از پرسنل کاخ سفید به اشتباه منفی درآمد.
کبک همچنین مقادیری تست‌های سریع ID Now را نیز دریافت کرده است. گفته‌‌ می‌شود حساسیت و قدرت ردیابی این تست بهتر از پانیبو است. طبق اسنادی که رادیو کانادا به آنها دست یافته، ID Now بین ۹ تا ۲۵ درصد بیماران مبتلا به کووید را شناسایی نکرده است. به همین علت توصیه‌‌ می‌شود این تست نیز اساسا برای بیماران دارای علایم در اولین روزهای ابتلا به بیماری استفاده شود اما مشکل اصلی در خصوص این تست، روش استفاده از آن است.
با توجه به پیچیده بودن نحوه استفاده از تست ID Now ، برای به کار گرفتن آن چندین اقدام احتیاطی باید رعایت شود. وسایل و سواب‌های مخصوصی برای استفاده صحیح از این تست لازم است. علاوه بر این، لازم است که این تست در همان مکانی که گرفته‌‌ می‌شود و در عرض یک ساعت تجزیه و تحلیل شود. مشکل دیگری که وجود دارد این است که دستگاه مخصوص تجزیه و تحلیل نتیجه تست ID Now فقط‌‌ می‌تواند نتایج ۴ تست را طی یک ساعت تجزیه و تحلیل کند و این مسئله با توجه به میزان بالای شیوع بیماری، یک محدودیت و یک نقص بزرگ در روند غربالگری سریع و انبوه محسوب‌‌ می‌شود. برای افزایش ظرفیت تجزیه و تحلیل نتایج تست‌ها، لازم است که چندین دستگاه در محل غربالگری به کار گرفته شود.

با این همه تست ID Now به مراتب بهتر از پانیبو است اما دولت فدرال فقط ۷۸ هزار عدد از این تست‌ها را در اختیار کبک قرار داده است. قرار است هفته‌های آینده از تست‌های ID Now به طور آزمایشی در کبک و لوی Lévis استفاده شود. گفته‌‌ می‌شود در منطقه سگنه Saguenay نیز که وضعیت شیوع ویروس وخیم است، از همین تست‌ها استفاده خواهد شد.

بهداشت عمومی کانادا مجوز استفاده از هر دو تست را صادر کرده است با این حال آژانس فدرال در خصوص هر دو تست خواستار آن شده است که نتایج منفی، مفروض قلمداد شوند و با استفاده از یک روش دیگر در خصوص آنها اطمینان حاصل شود. به عبارت دیگر لازم است که در این موارد، از تست‌های آزمایشگاهی نیز که از دقت و اعتبار بیشتری برخوردار هستند، استفاده شود. برخی کارشناسان معتقدند با توجه به سرعت شیوع و فراوانی موارد ابتلا به کووید۱۹، استفاده تنها از تست‌های سریع و اکتفا کردن به آنها حتی‌‌ می‌تواند خطرناک هم باشد چرا که ممکن است خیلی از موارد آلوده به ویروس با این تست‌ها قابل شناسایی نباشد.

به رغم همه این مشکلات و محدودیت‌ها، کارشناسان بهداشت کبک قصد ندارند این تست‌ها را بی‌استفاده رها کنند. در همین راستا یک کمیته کارشناسی تشکیل شده تا گروه‌ها و محیط‌های مناسب برای استفاده از این تستها شناسایی شود. گفته‌‌ می‌شود این تست‌ها با رعایت کامل احتیاط در مناطق دورافتاده، خانه‌های سالمندان، بیماران دارای علایم در اورژانس‌ها، پرسنل بهداشت و درمان، محیط‌های آموزشی یا محیط‌های کار که با شیوع خوشه‌‌ای کروناویروس مواجه هستند، به کار گرفته خواهد شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا