سینمای جهان

اکران فیلم «مامور مخفی» در سینماهای اروپا؛ جاسوس اسرائیلی به تهران می‌رود

اکران فیلم «مامور مخفی» در سینماهای اروپا؛ جاسوس اسرائیلی به تهران می‌رود

اکران فیلم «مامور مخفی» در سینماهای اروپا؛ جاسوس اسرائیلی به تهران می‌رود
:فیلم «مامور مخفی» به کارگردانی یوال آدلر که داستان حضور جاسوس زن اسرائیلی در تهران برای جمع‌آوری اطلاعات از برنامه هسته‌ای ایران و همچنین انتقال مواد منفجره به ایران را روایت می کند، این روزها در سینماهای اروپا به نمایش درآمده است.

این فیلم که در سال جاری در جشنواره فیلم برلین نمایش داده شده بود، رابطه عاشقانه میان راشل (جاسوس اسرائیلی) با بازی دایان کروگر بازیگر آلمانی-آمریکایی و فرهاد (مدیر یک شرکت الکترونیکی مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران) با بازی کاس انوار بازیگر ایرانی تبار کانادا را تصویر کرده است.

راشل به‌عنوان جاسوس موساد و تحت پوشش معلم زبان انگلیسی در تهران به فرهاد نزدیک می‌شود تا اطلاعات شرکت او را به روسایش در موساد انتقال دهد.

فیلم «مامور مخفی» نشان می دهد که در جریان ماموریت راشل به‌عنوان جاسوس اسرائیل افراد بی‌گناهی در ایران کشته می شوند و در یک صحنه فرهاد از بمب گذاری و کشتن شدن مسئولانی به همراه فرزندانشان صحبت می‌کند.

این فیلم حاوی نگاه منفی به ایران نیست و برعکس در صحنه‌های مختلفی تصویری منفی از رفتارهای جاسوسان اسرائیلی، بمب گذاری و کشتن افراد بی‌گناه و همچنین قتل نگهبان شرکت الکترونیکی فرهاد به دست راشل را به تصویر کشیده است.

تریلر یوال آدلر از نگاه منتقدان ضعیف ارزیابی شده است. روزنامه گاردین در نقدی آنرا فیلمی آشفته ارزیابی کرده است.
یوال آدلر کارگردان اسراییلی فیلم «مامور مخفی» در گفت‌وگویی می گوید که این فیلم واقعا درباره موساد یا اسراییل نیست بلکه فیلم درباره زنی است که به استخدام یک سازمان اطلاعاتی در می آید. او می گوید: «فیلم بیشتر درباره مفهوم «جاسوسی» است که از نظر من بسیار جالب توجه است. در سطحی عمیق تر فیلم درباره افرادی است که نمی دانند چه جایی در جهان دارند و این حس مشترک من و دایان کروگر است. من اسراییلی هستم اما بیشتر عمرم را در نیویورک گذرانده ام و مطمئن نیستم به کجا تعلق دارم.»

کارگردان این فیلم می گوید که هدفش آفرینش نوعی «جاسوس تصادفی» بود نه کسی که از نظر ایدئولوژیکی به اسرائیل تعهد دارد یا از نظر مذهبی یهودی است.

دایان کروگر بازیگر نقش اول فیلم می گوید که عاشق فیلم «مامور مخفی» است زیرا یوال آدلر تصمیم گرفت که نگاهی روانشناختی به زندگی جاسوس‌ها داشته باشد.

دایان کروگر که برای فهم بهتر رفتارهای یک جاسوس دو هفته را با جاسوس‌های واقعی موساد در تل‌آویو گذرانده است می گوید: «جاسوس‌های موساد به من ماموریت‌های کوچکی دادند مثلا اینکه باید با یک هویت جعلی وارد یک ساختمان دولتی در تل‌آویو شوم یا باید وارد یک ساختمانی شوم و سپس بتوانم وارد یکی از آپارتمان‌ها شوم و خودم را به روی بالکن آپارتمان برسانم بدون آنکه ساکنان آپارتمان را بشناسم.»

این فیلم بر اساس رمان «معلم انگلیسی» نوشته ییفتاخ رایشر عطیر مامور سابق موساد ساخته شده است.
یکی از نکات بحث‌برانگیز درباره این فیلم، فیلمبرداری بخش‌هایی از آن در تهران است. کارگردان این فیلم گفته است که تلاش او برای دریافت اجازه رسمی برای فیلمبرداری در تهران شکست خورد بنابراین او با افرادی در تهران برای فیلمبرداری تماس گرفت و برای آنکه امنیت آنها به خطر نیافتد به آنها نگفته است که برای چه پروژه‌ای خواهان فیلمبرداری بوده است.

به این گروه فیلمبرداری در تهران گفته شده بود که برای شرکتی در بلژیک کار می کنند. یوال آدلر گفته است که از طریق آیفون با گروه فیلمبرداری در تماس بوده است و آنها را برای گرفتن تصاویر راهنمایی می کرده است.

این موضوع در ماههای گذشته باعث واکنش محافظه کاران در تهران شد. روزنامه کیهان نوشته بود: «به نظر می‌رسد با لو رفتن این نوع فیلمسازی ضدایرانی در داخل کشور، حالا دیگر باید نهادهای امنیتی و انتظامی و همچنین متولیان فرهنگ و هنر و به خصوص خود اهالی سینما و رسانه مراقبت بیشتری داشته باشند. چه بسا آنها که برای برخی شبکه‌های خارجی یا جشنواره‌ها و یا موسسات دیگر کشورها مشغول فیلمسازی یا فیلمبرداری هستند، خودآگاه یا ناخودآگاه بخشی از پازل طرح‌های ضدایرانی سرویس‌های جاسوسی غرب باشند.»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا