افشای «توافق پنهانی ایران و آمریکا»بر سر نخستوزیری کاظمی در عراق
افشای «توافق پنهانی ایران و آمریکا»بر سر نخستوزیری کاظمی در عراق
افشای «توافق پنهانی ایران و آمریکا»بر سر نخستوزیری کاظمی در عراق
دویچه وله :پس از پنج ماه جنگ قدرت در عراق، مصطفی کاظمی، رئیس پیشین سازمان اطلاعات این کشور، از پارلمان رای اعتماد گرفت. اکنون گفته میشود که توافق پنهانی آمریکا و ایران، راه را برای نخستوزیری کاظمی در عراق هموار کرده است.
انتخاب مصطفی کاظمی به مقام نخستوزیری عراق و رای اعتماد مجلس این کشور به او به گمانهزنیهای بسیاری دامن زده بود. کسب رای اعتماد او در مجلس بدون همراهی نمایندگان شیعه مورد حمایت ایران ممکن نبود. اکنون از توافق پشت پرده این تصمیم سیاسی سخن میرود.
سایت “میدلایستآی” با انتشار گزارش مبسوطی به توافق پنهانی آمریکا و جمهوری اسلامی بر سر نخستوزیری مصطفی کاظمی پرداخته است. این گزارش متکی بر اطلاعاتی است که خبرنگار این رسانه از طریق تماس با مسئولان دولت عراق به دست آورده است.
هویت این افراد در گزارش فاش نشده است و افزون بر آن، به تکذیب این خبر از سوی مسئولان وزارت امور خارجه دو کشور ایران و آمریکا نیز اشاره شده است.
همراهی نمایندگان شیعه با انتخاب کاظمی
این گزارش به مخالفت نیروهای شیعه با نامزدی مصطفی کاظمی به عنوان نخستوزیر عراق پرداخته است. برخی از منابع خبری کشورهای عربی مدعی شدهاند که مصطفی کاظمی، رئیس پیشین سازمان اطلاعات عراق، با مقامات آمریکایی در حمله پهپادی به خودروی حامل قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس و همچنین ابومهدی مهندس همکاری کرده است.
دولت عراق و سازمان اطلاعات این کشور هر گونه دخالت در ماجرای حمله پهپادی به خودروی قاسم سلیمانی در نزدیکی فرودگاه بغداد را تکذیب کردهاند.
پس از طرح نام مصطفی کاظمی به عنوان گزینهای برای مقام نخستوزیری عراق، همه نیروهای شیعه با این موضوع مخالفت کرده بودند. شبهنظامیان وابسته به کتائب حزبالله حتی از این موضوع به عنوان “اعلان جنگ” علیه خود سخن گفته بودند.
گرچه کتائب حزبالله همچنان از انتخاب کاظمی به عنوان نخستوزیر این کشور ابراز ناخشنودی میکند، اما روشن است که انتخاب او بدون همراهی نمایندگان شیعه در مجلس عراق ممکن نبوده است. همین موضوع به گمانهزنیها درباره توافق پشت پرده دامن زده بود؛ “توافقی پنهانی” که اکنون از سوی سایت “میدلایستآی” افشا شده است.
ارتباط “توافق پنهانی” با پولهای مسدودشده ایران
توافق بین ایران و آمریکا بر سر دولت عراق پدیده جدیدی نیست. در سال ۲۰۱۰ نیز نوری مالکی پس از نه ماه درگیری و تقابل سیاسی، بر بستر توافق بین ایران و آمریکا موفق شد برای دومین بار به عنوان نخستوزیر عراق زمام امور را در این کشور در دست بگیرد.
بر اساس گزارش سایت یاد شده، پس از توافق ایران و آمریکا بر سر نخستوزیری مصطفی کاظمی، نمایندگان شیعه مورد حمایت ایران در مجلس این کشور، به او رای اعتماد دادند.
توافق بین آمریکا و ایران بر سر بخشی از پولهای مسدود شده ایران در خارج از کشور بوده است. در این گزارش آمده است که جمهوری اسلامی ایران در ازای موافقت با نخستوزیری مصطفی کاظمی، بر روی دسترسی به بخشی از پولهای خود در اروپا حساب باز کرده است.
گفته میشود که آمریکا به طرف ایرانی گفته است که در صورت همکاری در زمینه تشکیل دولت عراق، این کشور چشم خود را بر روی انتقال بخشی از داراییهای مسدود شده ایران در اروپا خواهد بست.
خبر توافق بین ایران و آمریکا از سوی وزارت امور خارجه هر دو کشور تکذیب شده است. یکی از مقامات وزارت امور خارجه آمریکا گفته است که این کشور به تمامیت ارضی عراق احترام میگذارد و از ایران نیز میخواهد از سیاست مشابهی پیروی کند
یکی از مقامات وزارت امور خارجه ایران نیز نسبت به این موضوع ابراز بیاطلاعی کرده است. بهرغم آن، مقامات عراقی طرف گفتوگو با رسانه یاد شده نسبت به درستی این خبر اصرار دارند.
منابع عراقی البته هنوز تایید نکردهاند که از بخشی از پولهای مسدود شده ایران رفع محدودیت شده باشد. اما همین منابع به رای اخیر دادگاه لوکزامبورگ در مورد آزاد کردن یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار از داراییهای ایران اشاره کردهاند.
این بخش از داراییهای ایران در سال ۲۰۱۲ در رابطه به حمله تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ مسدود شده بود.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، گرچه از انتخاب کاظمی به عنوان نخستوزیر عراق خرسند است و یکی از نخستین کسانی است که انتخاب او را در یک تماس تلفنی تبریک گفته، اما از رسیدن ایران و آمریکا به “توافق” رضایت خاطر ندارد.