افزایش مهاجرت کارگران ایرانی به کشورهای همسایه: اینبار اقلیم کردستان عراق
افزایش مهاجرت کارگران ایرانی به کشورهای همسایه: اینبار اقلیم کردستان عراق
افزایش مهاجرت کارگران ایرانی به کشورهای همسایه: اینبار اقلیم کردستان عراق
در پی سقوط مستمر ارزش پول ملی ایران و بالا رفتن نرخ بیکاری در این کشور موجی از مهاجرت کارگران به کشورهای همسایه از این کشور آغاز شده و یک مقام دولت اقلیم کردستان عراق از شمار روز افزون کارگران ایرانی در این منطقه خبر داد.
ایلنا، خبرگزاری کار ایران گزارش کرد که آگرا عبدالله، معاون وزیر ساخت اقلیم کردستان، ضمن تاکید بر اینکه «در اقلیم کردستان بازار آزادی حاکم است و کارگران ایرانی میتوانند برای حضور در بازار کار این کشور مهاجرت کنند»، اعلام کرد: «اخیرا میزان مهاجرت کارگران ایرانی برای کار به اقلیم کردستان بسیار افزایش یافته است.»
آگرا عبدالله این موضوع را با کاهش ارزش پول ایران مرتبط دانسته و گفت: «از سالهای گذشته شاهد ورود کارگران ایرانی به ویژه در پروژههای ساختمانی بودیم، اما اخیرا میزان مهاجرت کارگران ایرانی برای کار به اقلیم کردستان بسیار افزایش یافته است.»
وجود دانشآموختگان در میان کارجویان
ایلنا پیش از این گزارش کرده بود: «کارگران ایرانی با ویزای یک ماههی توریستی از مرزهای ایران خارج شده و وارد کردستان عراق میشوند؛ پس از 28 روز برای استراحت به خانه باز میگردند و پس از یک هفته استراحت، این چرخه همچنان تکرار میشود. »
خبرگزاری فرانسه نیز از وجود «دانشآموختگان دانشگاهها» در میان کارگران ایرانی خبر داد که «به سبب ناامیدی از یافتن کار، در کردستان عراق کارگری میکنند» و روزانه حدود 25 دلار درآمد دارند که این مقدار 3 برابر مقداری است که در ایران و در صورت یافتن کار، میتوانستند دریافت کنند.
میکائیل صدیقی، رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی استان کردستان ایران نیز به خبرگزاری ایلنا گفته بود که «شاید بشود با جرئت گفت 70 – 80 درصدِ کارگران و استادکاران ساختمانی که به عراق مهاجرت میکنند، از استان کردستان هستند؛ در شهرهای مریوان سروآباد، حداقل 40 – 50 درصد استادکاران در عراق کار میکنند؛ از زمانی که ارزش پول پایین آمده و ساختوساز کم شده، موج مهاجرت گستردهتر شده است.»
در ماه آگوست 2019 نیز خبرگزاری ایرنا گزارش کرد که فشار اقتصادی ناشی از تحریمها سبب شده که مهاجرت ایرانی به ترکیه 150درصد افزایش یافته و ایرانیها را در صدر فهرست درخواستکنندگان اقامت ترکیه قرار دهد. ایرنا درباره دلایل افزایش چشمگیر مهاجرت شهروندان ایرانی به ترکیه نوشت: «ایران از سال گذشته تا کنون بعد از خروج امریکا از برجام و وضع شدید تحریمها، با تورم مواجه شده است.»
کارگران ایرانی در دیگر مناطق عراق
به گزارس سایت «ایران کارگ»، کاهش ارزش پول ملی و بیکاری کارگران ساختمانی، موجب شده تا پدیده مهاجرت کارگران ایران به عراق از سال ۹۸ به طور محسوسی افزایش یابد.
بر اساس این گزارش «بنّاهای ایرانی در عراق به هر قیمتی میخواهند کار میگیرند. چند دفعه از بناهای عراقی کتک خوردند. کارگران عراقی میگفتند، اینها ارزان کار میکنند و قیمتها را خراب کردهاند»، این را یکی از کارگران ساختمانی روایت میکرد که به عراق رفته بود.
کار ساختمانی برای استادکار و کارگر ساده ساختمانی تومنی صنّار توفیر دارد. یک استاد کار حدود 3 برابر و یک کارگر ساده حدود 2 برابر ایران در عراق درآمد دارد. چند ماهی هست که پدیده مهاجرت کارگران ایران به عراق برای یافتن کار شدت گرفته است.
کارگر ساختمانی برای درآمد بیشتر و البته از فرط استیصالِ به عراق میرود. کارگرانی که دورههای زمانی یک ماه تا 40 روزه، خانه و زندگی را رها میکند تا در کربلا، بغداد، نجف، بصره و شهرهای دیگر عراق کار کند. برخی هم طولانیتر میمانند.
مهاجرت کارگران ایران که از فرط بیکاری و بیپولی مجبور به فرار به دیار غربتند! شتاب گرفته است. استادکاران ایرانی که روابطی با عراقیها دارند نیز کار در عراق را ترجیح میدهند، چون سود بیشتری نصیبشان میکند.
یکی از همین استادکاران به ایلنا میگوید: «ما دو برابر دستمزد ایران به کارگر ساده مزد میدهیم. هزینه رفت و آمد، اسکان کارگران و خوراک به عهده پیمانکار عراقی است که با ما در پروژه دخیل است.»