آیا میتوان ابتلا به کرونا را از روی پوست بیمار تشخیص داد؟
آیا میتوان ابتلا به کرونا را از روی پوست بیمار تشخیص داد؟
آیا میتوان ابتلا به کرونا را از روی پوست بیمار تشخیص داد؟
دویچه وله :علائم رایجی که دربیماران مبتلا به کوید ۱۹ دیده میشود را غالبا تب، سرفه، خستگی و اختلال در حس چشایی میدانند. اما به تازگی گزارشهایی در مورد نشانههای جدید منتشر شده: لکههایی روی پوست.
ابتلا به کوید ۱۹ تأثیرات فراوانی بر بدن انسان دارد. از شایعترین علائم این بیماری با اسنتاد به گزارش انستیتو روبرت کخ آلمان، میتوان به تب، خستگی عمومی، سرفه، سردرد و درد مفاصل و همچنین اختلال در حس بویایی و چشایی یا اسهال اشاره کرد.
اکنون اما گزارشهایی از دیگر نشانههای غیرعادی این بیماری منتشرشده است. برای نمونه یک پزشک ایتالیایی به پدیدارشدن لکههای آبی/ کبود رنگی که بر روی پاهای یک مبتلا به کوید ۱۹ که تنها ۱۳ سال سن دارد، اشاره کرده است.
پس از انتشار این گزارش چندین گزارش مشابه در مورد این بیماری در میان کودکان و نوجوانان منتشر شد. آنگونه که سباستیانو رکالکاتی، متخصص پوست ایتالیایی، میگوید، در یک بیمارستان، در ۱۸ مورد از ۸۸ مورد بیمار مبتلا به ویروس جدید کرونا، تغییراتی در پوست بدن مشاهده شده که غالبا فرمهای متفاوتی دارند.
مشاهدات مشابهی هم از آمریکا گزارش شده است. “آکادمی درماتولوژی آمریکا”، یک بانک اطلاعاتی به راه انداخته است که پزشکان یافتههایشان در این حوزه از بیماران کوید ۱۹ را در آن وارد میکنند.
علائمی جدید و جدی یا نامربوط؟
از سوی دیگر باید گفت که اگزانتم یا واکنش پوستی با ابتلا به بیماریهای ویروسی، چیزی غیرعادی هم نیست. این واکنشها غالبا نه پیامد مستقیم بیماری که نتیجه غیرمستقیم یک عفونت هستند؛ برای مثال وقتی به وجود میآیند که سیستم ایمنی به عوامل بیماریزا واکنش نشان میدهد یا پرفیوژن ضعیف، باعث آسیبهای پوستی میشود.
به همین دلیل، برند زالتسبرگر، مدیر “انجمن بیماریهای عفونی آلمان” میگوید: «تغییرات توصیف شده مطمئنا در طبقهبندی علائم خاص کوید ۱۹ قرار نمیگیرند و نادرند.»
با این وجود برخی رسانهها پس از انتشار گزارشهای مربوط به تغییرات پوستی چنین نتیجه گرفتهاند که این مسئله میتواند یک روش/ملاک جدید دیگر برای تشخیص ابتلا به کوید ۱۹ باشد یا حتی امکانی برای تشخیص زودهنگام.
زالسبرگر از “انجمن بیماریهای عفونی آلمان” اما با اشاره به این موضوع که چنین تغییرات پوستی را تاکنون در بیماران مشاهده نکرده است، امیدواری به کشف یک روش تشخیص جدید را شدیدا زیرسوال میبرد. این پروفسور بیمارستان وابسته به دانشگاه شهر رگنزبورگ آلمان، تغییرات پوستی را نه راه مطمئنی برای تشخیص بیماری و نه تشخیص زودهنگام کوید ۱۹میداند.
پژوهشهایی که تازه اول راهند
گردآورندگان مقالهای که در آن به تغییرات پوستی در میان بیماران مبتلا به کوید ۱۹ اشاره شده است هم نسبت به نتیجهگیری شتابزده از این یافتهها هشدار میدهند و توصیه میکنند که پژوهشهای بیشتری در این رابطه صورت گیرد.
آنها همزمان اما به این خطر هم اشاره میکنند که در صورت نامربوط دانستن این مسئله، با مشاهده تغییرات پوستی، این تغییرات به عنوان علائم بیماریهای دیگر بررسی شوند و معایناتی در ارتباط با ویروسهای کرونا بر روی آنها صورت نگیرد.
رکالکاتی، متخصص ایتالیایی هم در گزارش، این امکان را که تغییرات پوستی میتوانند مربوط به علائمی باشند که به هنگام ابتلا به بیماریهای ویروسی بروز میکنند، رد نمیکند. به گفتهی او تحقیقات تازه اول راهند و بانک دادهها برای نتیجهگیریهای الزامآور از موارد ثبت شده، هنوز کامل نیست.