اخبار ایران

درخواست غرامت ۵۰۰ میلیون دلاری دختر سیامک پورزند از جمهوری اسلامی

درخواست غرامت ۵۰۰ میلیون دلاری دختر سیامک پورزند از جمهوری اسلامی

درخواست غرامت ۵۰۰ میلیون دلاری دختر سیامک پورزند از جمهوری اسلامی
دختر سیامک پورزند روزنامه‎نگار پیشکسوت ایرانی که، اردیبهشت ۱۳۹۰، پس از سال‎ها زندان و فشار روانی دیده از جهان فرو بست در یک دادگاه آمریکایی از جمهوری اسلامی و مقامات ارشد حکومت ایران شکایت کرده است.

بنفشه پورزند به عنوان شاکی در ادعانامه‎ای که به دادگاهی در آمریکا ارائه داده برای جبران خسارت به دلیل صدمات جبران‌ناپذیر و آسیب‌های شدید در اثر رفتارهای غیرقانونی تروریستی، شکنجه، گروگانگیری و قتل غیرقانونی پدرش، تقاضای ۵۰۰ میلیون دلار غرامت کرده است.

طبق نسخه‎ای از این ادعانامه که در اختیار کیهان لایف قرار گرفته، تاریخ ثبت ادعانامه، چهارشنبه ۲۸ اوت (ششم شهریور) و محل ثبت آن دادگاه ناحیه کلمبیا در آمریکاست.

در این ادعانامه از جمهوری اسلامی ایران، علی خامنه‎ای، محمدجواد ظریف وزیر خارجه و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شکایت شده است.

سیامک پورزند منتقد فیلم و روزنامه‌نگار ایرانی که در سال‌های پیش از انقلاب ۵۷ مدتی در ایالات متحده کار و زندگی می‌کرد به عنوان خبرنگار با روزنامه کیهان فعالیت همکاری داشت. سیامک پورزند پس از انقلاب از منتقدان جمهوری اسلامی بود و به خاطر مقالاتی که می‌نوشت چهار بار دستگیر و در سال ۲۰۰۱ به جرم «تبلیغ علیه جمهوری اسلامی» و «جاسوسی برای یک کشور خارجی» به ۱۱ سال زندان محکوم شد. مطابق اسناد دادگاه، پورزند در زمان چهارمین دستگیری به عنوان مدیر مرکز فرهنگی هنری تهران مشغول به کار بود.

در دادخواست پورزند آمده است که سیامک پورزند در سال ۲۰۰۴ دچار حمله قلبی شد و دو سال بعد توسط مقامات دولتی از زندان بیرون برده و در بازداشت خانگی قرار گرفت. وی در سال ۲۰۱۱ با پریدن از بالکن آپارتمان خود در تهران خودکشی شد.

علی هریسچی وکیل ایرانی در مریلند که وکالت بنفشه پورزند را به عهده دارد به کیهان لایف می‎گوید: «بازداشت و شکنجه سیامک و حکم طولانی‌مدت زندان، فشار زیادی را به او متحمل کرده بطوری که منجر به مرگ وی شده است.»

این وکیل همچنین می‎گوید، «ما ادعای دولت ایران را که وی واقعا خودکشی کرده باشد نمی‌پذیریم.»

بنفشه پورزند در یک مصاحبه جداگانه به کیهان لایف گفته «پدرش وقتی در حبس بوده اجازه نداشته بطور کامل از خود دفاع کند و از داشتن وکیل محروم بوده است.»

او می‎گوید، «در این دادخواست بحث اصلاً بر سر پول نیست بلکه من این کار را انجام می‌دهم تا رژیم جمهوری اسلامی را نسبت به رفتاری که با من و بسیاری از ما کرده به چالش بکشم؛ رژیم شانس زندگی شاد و آرام را از من و بسیاری از ایرانیان در سرزمین مادری ما گرفته است؛ حقی که از خیلی‎ها سلب شده.»

بنفشه پورزند پدرش را یک یک مشروطه‎خواه مدافع پادشاهی معرفی کرده که اگرچه ایراداتی در حکومت شاه می‎دید اما معتقد بود شاه فقید صادقانه برای بهبود اوضاع کشور تلاش می‌کرده.

نظام حقوقی ایالات متحده به قربانیان تروریسم اجازه می‎دهد رژیم‌های تروریست را در یک روند قضایی پاسخگو کنند و علیه آنهایی که توسط ایالات متحده تروریست شناخته می‎شوند‎ طرح دعوی کرده و غرامت درخواست کنند.

وکیل خانواده پورزند گفته این اولین پرونده در نوع خود است زیرا روی فعالان داخل ایران تمرکز دارد و به این دلیل مطرح شده که موضوع شکنجه ایرانیان در ایران را مطرح کند تا شاید از تکرار آن در آینده جلوگیری کند.

علی هریسچی می‎گوید امیدوار است مرحله اول این شکایت موفق باشد تا در مرحله بعدی بتواند در مورد تاثیر مرگ آقای پورزند روی دخترش پرونده را پیگیری کند.

دریافت غرامت در دادگاه‎هایی که دعاوی بین‎الملی در آنها مطرح می‎شود کار سختی است و برای مقابله با این مشکل، باراک اوباما رئیس جمهور پیشین آمریکا، صندوق حمایت از قربانیان تروریسم در ایالات متحده را تأسیس کرد تا قربانیان ترور بتوانند خسارت دریافت کنند. موجودی این صندوق عمدتاً از محل تسویه حساب با بانک‌هایی که به دلیل انجام فعالیت‌های غیرقانونی متخلف به شمار می‌روند، تأمین می‌شود و سالانه بیش از ۱٫۱ میلیارد دلار در اختیار دارد که به صورت سهمیه به پرونده‌هایی اختصاص می‌یابد که با موفقیت پیگیری شده‌اند. در مورد این پرونده نیز پیش‌بینی می‌شود که بین یک سال تا ۱۸ ماه زمان لازم است تا به نتیجه برسد.

بنفشه پورزند می‌گوید که او این شکایت را به خاطر پدرش انجام می‌دهد: «او برای من یک نماد از ایران و یک قهرمان است. در عمیق‌ترین لحظاتی که به پدرم فکر می‌کنم او را به معنی واقعی کلمه خوب می‌یابم. بله، او هم مثل همه ما ضعف‌هایی داشته ولی در لحظه زندگی می‌کرد.»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا