واکسن کرونا و رابطه عاشقانه وزیر و رهبرش؛ چه کسی راست میگوید؟
واکسن کرونا و رابطه عاشقانه وزیر و رهبرش؛ چه کسی راست میگوید؟
واکسن کرونا و رابطه عاشقانه وزیر و رهبرش؛ چه کسی راست میگوید؟
ایران وایر – پویان خوشحال: کمتر از یک هفته پیش «سعید نمکی»، وزیر بهداشت ایران باتوجه به اینکه شایعات بسیاری در خصوص اقدامهای جمهوری اسلامی برای خرید واکسن کرونا مطرح شده بود، اعلام کرد که این واکسن از راههای مختلف برای مردم تهیه خواهد شد: «از مردم میخواهم از خبرهای متفرقهای که در رابطه با واکسن میشنوید یک گوشتان در و گوش دیگر را دروازه کنید تا روح و روانتان درگیر بحثهای حاشیهای نشود. بارها گفتهام خبر واکسن را به درستی و راستی از وزیر بهداشت بشنوید؛ فردی که در این زمینه دارای تجربه و تخصص است.»
روز جمعه «علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی ورود واکسن کرونای ساخت دو کشور «آمریکا» و «بریتانیا» را ممنوع کرد و بسیاری از چراغهای روشن برای خرید واکسن کرونا را در قلب مردم و برخی مقامات دلسوز وزارت بهداشت خاموش کرد. او ادعا کرده است که این دستور را پیش از این به وزارت بهداشت داده بود و روز جمعه تنها به آن عمومیت بخشید. در نتیجه احتمالا دستور ممنوعیت خرید واکسن آمریکایی و بریتانیایی برای وزیر بهداشت که در هفتههای اخیر در این باره اظهارنظر کرده بود، چندان تعجببرانگیز هم نبوده است.
با نگاهی به اظهارات سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران در روز چهارشنبه ۱۷ دی میتوان به آگاهی او از تصمیم علی خامنهای نیز پی برد.
نمکی در این روز با اشاره و تاکید به ساخت واکسن تولیدی در ایران در خصوص واکسن خارجی کرونا گفته بود: «تا قبل از اینکه واکسن داخلی تایید و روانه بازار شود، باید گروههای آسیبپذیر را در مقابل بیماری واکسینه کنیم. در این راستا تلاش کردیم که شتابزدگی نداشته باشیم، از مطمئنترین منابع دنیا، واکسن مورد نیاز را تهیه کنیم و آنچه در ترکیه و امارات و برخی کشورهای منطقه به عنوان شروع واکسیناسیون مطرح میشود، شروع واکسیناسیون از آن نوعی که ما مطرح میکنیم، نیست.»
او مشخصاً عنوان کرد که در کشورهای عنوان شده، واکسیناسیون مطرح نیست و این کشورها مردمشان را تحت آزمایش بالینی قرار دادهاند که این به معنای علم او به اظهارت اخیر علی خامنهای است. رهبر جمهوری اسلامی با عنوان این موضوع که ۴ هزار بیمار مبتلا به کرونا در آمریکا درگذشتند، گفته بود: «اگر کارخانه فایزر آنان میتواند واکسن درست کند، اول برای خودشان مصرف کنند. اینها میخواهند واکسن را روی ملتهای دیگر آزمایش کنند.»
با وجود گذشت دو روز از اظهارات علی خامنهای، تا پایان وقت روز شنبه ۲۰دی ، سعید نمکی هیچگونه اظهارنظری را در خصوص دستور رهبر جمهوری اسلامی در خصوص ممنوعیت ورود واکسن از برخی کشورها مطرح نکرده است. این در حالی است که عموماً روزهای شنبه، وزیر بهداشت برای گزارش هفتگی و مطرح کردن نکات مربوط به شیوع ویروس پشت تریبون میرفت. هرچند این موضوع نیز قابل پیشبینی است که سعید نمکی، این بار نیز مریدانه و عاشقانه از تصمیم رهبرش استقبال کند و آن را عالمانهترین تصمیم جهان در موضوع ویروس کرونا بداند. برای فهمیدن این موضوع کافی است ساعات یا روزی دیگر صبر کنیم.
سعید نمکی پیش از این نیز چندین بار به تعریف و تمجید از علی خامنهای و تصمیمات او پرداخته بود. او روز ۳۱ شهریور ۱۳۹۹، با اشاره به «دوراندیشی» رهبر جمهوری اسلامی گفته بود: «رابطه من با رهبر انقلاب پیش از کرونا رابطه مرید و مراد بود، اما الان به عاشق و معشوق تبدیل شده است.»
افزایش شمار تستهای روزانه، وعدهای فراموش شده
پیش از این مقامات جمهوری اسلامی در روزهایی که شمار فوتیهای مبتلای قطعی از مرز ۴۰۰ نفر نیز گذشته بود، اعلام کردند که شمار تستهای روزانه را افزایش خواهند داد. افزایش اولیه آنها انجام روزانه ۲۰ تا ۲۵ هزار تست بود و در ادامه از افزایش شمار تستها تا ۴۰ هزار مورد در روز خبر دادند. وعدهای که عملی شد اما چندین هفته طول کشید تا تحقق یابد.
همزمان از ورود تستهای تشخیصی سریع سخن به میان آمد. تستهایی که مقامات ادعای ساخت گسترده آن را مطرح کرده بودند. «سعید نمکی» که در راس وزارتخانه بهداشت و سلامت کشور است، روز ۹ آبان ۱۳۹۹، گفته بود تستهای آزمایشگاهی از ۲۵ هزار به ۴۰ هزار تست در روز افزایش یافته و تا هفتههای آینده به روزانه ۱۰۰ هزار تست میرسد.
دقیقا ۱۰ هفته از این اظهارنظر میگذرد و بررسی تعداد تستهای تشخیصی انجام شده طی دو هفته اخیر نشان میدهد که هنوز تا ۱۰۰ هزار تست روزانه فاصله زیادی باقی است. میانگین شمار تستهای روزانه انجام شده از ۱۶ دی تا ۲۰ دی نشان میدهد که جمهوری اسلامی به طور متوسط تنها توانسته ۵۵ هزار تست روزانه برای مردم انجام دهد.
به گفته مسئولان یکی از دلایل عدم افزایش شمار تستهای روزانه مربوط به کاهش شمار مراجعهکنندگان است. «سیما سادات لاری»، سخنگوی وزارت بهداشت در خصوص این عدم افزایش روز ۲۶ آذر گفته بود: «نمودار شیوع بیماری کووید۱۹ نزولی و تعداد بیماران در حال حاضر کمتر شده است. از طرفی بیماران سرپایی مراجعه کرده و تست میشوند. وقتی تعداد بیماران سرپایی مراجعه کننده کم شده، در نتیجه تعداد تستهای انجام شده نیز به افزایش مورد نظر نرسیده است.»
در حالی لاری این استدلال را برای عدم ساخت یا عدم استفاده از کیتهای تشخیصی مطرح میکند که درکشور همسایه ایران، ترکیه، روزانه بیش از ۱۹۰ هزار تست تشخیصی کرونا انجام میشود.