جرج بوش چگونه خطر همهگیری امروز را پیشبینی کرده بود
جرج بوش چگونه خطر همهگیری امروز را پیشبینی کرده بود
جرج بوش چگونه خطر همهگیری امروز را پیشبینی کرده بود
رادیو فردا : مانی پارسا
پانزده سال پیش از این، در تابستان سال ۲۰۰۵، جرج دبلیو بوش، رئیسجمهور وقت آمریکا، زمانی که در مزرعه خود در کرافورد تگزاس در تعطیلات بهسر میبرد، کتابی را برای مطالعه از روی میز برداشت با موضوع همهگیری آنفلوآنزای ۱۹۱۸. این موضوع توجه او را جلب کرد و او تا آخر کتاب را خواند.
جرج بوش هنگامی که به واشینگتن بازگشت، مشاور عالی امنیت ملی خود را به دفترش در کاخ سفید فراخواند و یک نسخه از این کتاب به نام «آنفلوآنزای بزرگ»، نوشته «جان ام باری» را به او داد و با تأکید گفت: «این را بخوان. این هر ۱۰۰ سال یکبار اتفاق میافتد. ما به یک استراتژی ملی احتیاج داریم.»
شبکه خبری ایبیسی با یادآوری این تاریخچه مینویسد که این شد که جامعترین طرح مقابله با همهگیری سراسری ایالات متحده کلید خورد؛ طرحی که در آن نمودارهایی برای برپایی یک سامانه هشدار اولیه جهانی، بودجه جدا برای تهیه سریع واکسن و ایجاد یک انبار بزرگ ملی برای منابع مهمی مانند ماسکهای صورت و دستگاههای تنفسی گنجانده شد.
ایبیسی مینویسد که این طرح ۷ میلیارد دلاری در آمریکا برای سه سال جدی گرفته شد و حتی مقامات ارشد آمریکا مرتباً تمریناتی برای سناریوی وقوع یک همهگیری جهانی ویروس هم انجام میدادند اما پس از آن، با گذر زمان، اولویتهای دیگر بهطور خزنده طرح جرج بوش را به وادی فراموشی کشاندند.
رسانههای مختلف آمریکایی اکنون گزارش میدهند که دولت کنونی آمریکا برای مقابله با ویروس کرونا همان طرح جرج بوش را از قفسه بیرون آورده و همان طرح، چارچوب و اساس تلاشهای امروزی دولت ترامپ برای مهار کرونا را تشکیل میدهد
البته به نوشته وبسایت خبری «بیزینس اینسایدر» دولت باراک اوباما هم در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ یک طرح جامع ۷۰-صفحهای تهیه و تنظیم کرد تا در صورت فراگیر شدن همهگیری ویروسها، تمام آژانسها و بخشهای دولتی آمریکا وظیفه خود را بدانند و برای مقابله با این شرایط بتوانند هماهنگ عمل کنند.
«بیزینس اینسایدر» و منابع دیگری مانند روزنامه «یواسای تودی» اکنون دولت دونالد ترامپ را متهم میکنند که طرح جامع اوباما را نادیده گرفته و از آن استفاده نکرده و مشکلات کنونی در کمبود کیتهای تست کرونا در مناطق مختلف کشور و توزیع نامناسب تجهیزات و کادر درمانی در ایالتهای مختلف «به خاطر همین مسئله وخیمتر شده است.»
واکنش مستقیمی به این اتهامها از سوی دولت کنونی هنوز مخابره نشده است اما دونالد ترامپ به نوبه خود برخی تصمیمات گرفتهشده در زمان باراک اوباما را مقصر بخشی از کمبود فعلی کیتهای آزمایشی اعلام کرده است.
در هر صورت، ایالات متحده اکنون با نزدیک به ۳۷۰ هزار فرد آلوده به کرونا و مرگ ۱۱ هزار نفر به خاطر ابتلا به این ویروس با شرایط سختی روبهروست.
به گفته جرج دبلیو بوش، در سخنرانی آن زمان وی در مورد خطر عالمگیر شدن ویروسها: «همهگیری جهانی مثل آتش در جنگل است. اگر زود به سراغش بروی، میشود پیش از اینکه خسارت چندانی بزند خاموشش کرد. اگر برای پیدا کردنش نروی و زیر خاکستر بسوزد، جهنمی از آتش بهراه میاندازد که مهار آن از توان ما خارج است.»