افزایش کودک و همسر آزاری در دوران قرنطینه خانگی در ایران
افزایش کودک و همسر آزاری در دوران قرنطینه خانگی در ایران
افزایش کودک و همسر آزاری در دوران قرنطینه خانگی در ایران
محمود علیگو مدیر کل دفتر آسیبهای اجتماعی سازمان بهزیستی ایران، روز پنجشنبه 2 آوریل 2020 گفت که بر اساس تعداد تماسهای شهروندان با شماره اورژانس اجتماعی، شاهد افزایش کودک و همسر آزاری در دوران قرنطینه خانگی پس از انتشار ویروس کرونا بودهایم.
به گزارش سلامتنیوز، فعالان حقوق کودکان و زنان و البته مسئولان سازمان بهزیستی بر اساس تماسهای شهروندان با مشاور و اورژانس اجتماعی از افزایش کودک و همسرآزاری در خانهها خبر دادند و اظهار داشتند؛ میزان تماسها توسط خانوادهها از اول اسفند تا به حال، افزایش معنادار داشته است.
محمود علیگو مدیر کل دفتر آسیبهای اجتماعی سازمان بهزیستی ایران، ضمن اشاره به افزایش آمار کودک و همسر آزاری طی مدت اخیر، گفت: «در ایران، قشر متوسط، قرنطینه را جدیتر گرفته و احتمالا آمار خشونت در این طبقه بالاتر رفته است».
همچنین بهزاد وحیدنیا، مدیرکل مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی، گفت: «حدود 60 درصد تماسها مربوط به مشکلات خانوادگی بوده است؛ از جمله مشکلات با همسر، پدر و مادرها با فرزندان و البته مشکل با خانواده همسر.»
او با بیان اینکه مشکلات اقتصادی و بیکاری در دوران شیوع کرونا یکی از اصلیترین عوامل تاثیرگذار در افزایش خشونتهای خانگی است، ادامه داد: «اگر امروز تنشهای روانی وجود دارد، بخشی از مسائل مربوط میشود به اینکه وضعیت اقتصادی مطلوبی در جامعه نداریم. اینکه مردم باید در خانه بنشینند، بخشی از آنها تحت تاثیر فشارهای اقتصادی قرار میگیرند و بنابراین چنین عواملی در پدیداری آزار و اذیتهای خانوادگی تاثیر می گذارد. از طرف دیگر با توجه به افزایش نگرانیها و اضطرابها در جامعه که هیچکس هم منکرش نیست، شرایط اجتماعی حاکم هم ممکن است نقش داشته باشد. در قرنطینه خانگی، اعضای خانوادهها کنار هم در خانهها هستند، میزان ارتباطات و تماسها بین آنها بیشتر میشود؛ یعنی افزایش گفتگوها و تنشها. در همه اختلافهایی که بین زوجین وجود دارد، رگههایی از آزار و خشونت را می شود دید. لزوما همه آنها جسمی نیست؛ مسامحه، تخریب عاطفی و انواع آزارها بین زوجین، والد و بچه و حتی سالمندان وجود دارد. سالمندآزاری در حال حاضر یکی از موضوعات مهم و قابل توجه درمیان آزارهاست»
افزایش خشونت علیه کودکان
به گزارش خبرگزاری شهروند، تعدادی از فعالان حقوق کودکان میگویند؛ برخوردهای جسمی و کلامی با تعداد زیادی از کودکان در خانهها افزایش داشته است.
یاسمن دادور، مسئول کارشناسان صدای یار (اولین خط تلفن کمک فکری به کودکان و نوجوانان در ایران)، گفته: «شروع قرنطینه در شرایطی که مردم چندان آمادگیاش را نداشتهاند، موجب مشکلاتی در خانوادهها شده است.»
او با اشاره به اینکه؛ کمبود درآمد، نبود پس انداز کافی و امکانات دورکاری برای همه، باعث ایجاد تنش در خانواده ها می شود ادامه داد: «این تنشها برای حل شدنشان نیاز به یک سری مهارتها دارند که البته خیلی وقتها والدین و همچنین فرزندان فاقد این مهارت ها هستند. مثلا بعضی خانهها خیلی کوچک است و پدر و مادر با چهار بچه در یک خانه 60 متری زندگی میکنند، پس فضای امنیت فیزیکی کم است. ممکن است نوجوانی واقعا احتیاج داشته باشد ساعتی برای خودش باشد ولی الان آن فضا را ندارد و همه اینها باعث بروز خشونت میشود».
همچنین بر اساس این گزارش، تعدادی از فعالان حقوق کودکان، از مورد خشونت قرار گرفتن کودکان کار توسط والدینشان به دنبال کاهش درآمد آنها در پی شیوع ویروس کرونا، ابراز نگرانی کردند.
گفتنی است بر اساس گزارش سالانه گردآوری شده توسط مجموعه فعالان حقوق بشر، طی سال 2019 میلادی در رسته حقوق کودکان، دستکم 1290 مورد کودک آزاری، 31 مورد تجاوز و آزار جنسی کودکان، 10 مورد قتل کودکان و همچنین 31 مورد خودکشی کودکان رخ داده است.