شیوع ویروس کرونا؛ آنچه والدین باید بدانند
یورونیوز :نزدیک به از سه ماه از زمان انتشار خبر پیدایش ویروسی جدید و کشنده موسوم به «کووید-۱۹» میگذرد. ویروسی که تا کنون بیش از ۴۳۵ هزار نفر را در سراسر جهان مبتلا کرده و جان نزدیک به ۲۰ هزار نفر از مبتلایان را گرفته است.
اگرچه در آغاز شیوع کرونا اخباری مبنی بر عدم ابتلای کودکان به این بیماری در برخی رسانهها منتشر شده بود، اما این ادعاها با مثبت شدن جواب آزمایشهای شماری از کودکان چه در ایران و چه در دیگر کشورهای جهان، به سرعت رد و به خانوادهها هشدار داده شد تا محافظت از فرزندانشان در مقابل این ویروس را جدی بگیرند.
در همین راستا صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) سعی کرده است با ارائه راهنماییهایی آسان و کاربردی و پاسخ دادن به پرسشهایی که به دغدغه فکری والدین تبدیل شدهاند، به آنها در حفاظت بهتر از خود و فرزندانشان کمک کند. در ادامه برخی از این پاسخها ارائه میشود:
۱- اگر فرزند من علائم ابتلا به کرونا را داشت، چه کار کنم؟
اگر فرزندتان سرفه میکند، تب دارد یا دچار مشکلات تنفسی است با پزشکتان مشورت کنید، یادتان باشد که برخی از علائم ابتلا به کرونا مشابه علائم آنفولانزا است. با صلاح دید پزشک، کودکتان را به مطب ببرید. در تمام این دوران همچنان توصیههای بهداشتی مبنی بر داشتن حداقل تماس، شستن دستها و روشهای جلوگیری از انتقال عفونتهای تنفسی را رعایت کنید.
دقت کنید که کودکتان همه واکسنهای لازم را مطابق سنش زده باشد تا از او در مقابل هجوم دیگر ویروسها و باکتریها محافظت شود. شستشوی مداوم وسایل شخصی کودکان از جمله اسباب بازیهای آنها نیز توصیه میشود.
سعی کنید فرزندتان را به اماکن عمومی مانند محل کار، مدرسه یا شبکه حمل و نقل عمومی نبرید تا در صورت ابتلای او به کرونا، از شیوع بیشتر این ویروس جلوگیری شود.
به خاطر داشته باشید که علائم ابتلای کودکان به کرونا شبیه به علائم ابتلای بزرگسالان است اما احتمالا این علائم به شکل خفیفتری ظاهر میشوند. همچنین علاوه بر علائمی همچون تب و سرفه، گاه کودکان دچار اسهال و استفراغ نیز میشوند.
۲- آیا این احتمال وجود دارد که کرونا از طریق زن باردار به جنین منتقل شود؟
هنوز اطلاعات کافی برای دادنِ پاسخی قطعی به این پرسش وجود ندارد. علاوه بر موضوع احتمال انتقال ویروس از مادر به جنین، سوال دیگری که مطرح است احتمال تاثیر بیماریِ مادر مبتلا به کرونا، بر رشد و سلامت جنین است.
تحقیقات برای یافتن پاسخ این پرسشها همچنان ادامه دارد؛ اما آنچه همواره توصیه میشود اینکه زنان باردار اقدامات احتیاطی را همواره به اجرا بگذارند و به کنترل دقیق وضعیت سلامت خود ادامه دهند تا در معرض این ویروس قرار نگیرند.
در صورت مشاهده علائم ابتلا به کرونا نیز فورا باید با پزشک خود تماس بگیرند.
۳- آیا یک مادر مبتلا به کرونا میتواند به شیردهی فرزندش ادامه دهد؟
با توجه به فواید شیردهی و نقش ناچیز شیر مادر در انتقال ویروسهای تنفسی، مادر میتواند ضمن رعایت موارد احتیاطی لازم، به شیردهی ادامه دهد.
مادرانی که با وجود داشتن علائم ابتلا به کرونا همچنان شیر کافی برای تغذیه فرزند خود دارند، باید هنگام نزدیک شدن به فرزندشان از جمله در زمان شیردهی حتما ماسک بزنند. آنها باید قبل و بعد از تماس با کودک دستهایشان را بشویند و محیطی که در آن نشستهاند را نیز ضدعفونی کنند.
به مادرانی که بسیار بیمار هستند شیردهی مستقیم توصیه نمیشود. این مادران را باید تشویق کرد تا ضمن رعایت تمام موارد بهداشت ایمنی، شیر خود را در یک لیوان تمیز بدوشند و آن را با قاشق به کودکشان بخورانند.
۴- آیا برای شستن دستان کودکان باید از آب گرم استفاده کرد؟
خیر، دمای آب برای شستن دستها اهمیتی ندارد. آب سرد نیز به همان اندازه آب گرم برای کشتن میکروبها و ویروسها موثر است؛ مشروط بر اینکه حتما از صابون استفاده شود.
دیگر اینکه بعد از شستن دستها، حتما باید آنها را خشک کرد. میکروبها و ویروسها از راه پوست مرطوب سریعتر پخش میشوند تا از طریق پوست خشک. بنابراین مهم است که دستها بطور کامل خشک شوند.
حولههای پارچهای تمیز یا دستمالهای کاغذی، موثرترین وسایل برای خشک کردن دستها با هدف از بین بردن میکروبها و جلوگیری از انتشار آنها به سطوح دیگر هستند.
۵- مزیت استفاده از آب و صابون در مقایسه با ژلهای ضدعفونی چیست؟
بطور کلی هر دو روش برای کشتن بسیاری از میکروبها و پاتوژنها موثر هستند؛ البته با این شرط که بصورت درست و اصولی اجرا شوند.
اما ژلهای ضدعفونی عمدتا برای محیطهای خارج از خانه که آب و صابون معمولا در دسترس نیست استفاده میشوند. تهیه این ژلها در شرایط اضطراری نیز معمولا به راحتی ممکن نیست و گاه بسیار گران هستند.
علاوه بر این اگرچه این ژلها ویروس کرونا را میکشند اما قدرت آنها در کشتن انواع دیگر باکتریها و ویروسها به اندازه آب و صابون نیست.
نکته مهم دیگر اینکه، ژلهای ضدعفونی تاثیر کشندگی چندانی روی «نوروویروس»ها و «روتاویروس»ها ندارند.
۶- اگر صابون نداشتیم چه کنیم؟
اگر آب و صابون ندارید، از محلولهای هیدروالکلی حاوی حداقل ۶۰ درصد الکل استفاده کنید. اگر این را هم در دسترس ندارید، محلول «آبصابون» یا حتی خاکستر نیز میتواند به از بین بردن باکتریها کمک کند اما این روشها کمتر موثرند.
اگر مجبورید که از روشهای جایگزین استفاده کنید، به یاد داشته باشید که در اولین فرصت ممکن دستهایتان را با آب و صابون بشویید و تا آن زمان از تماس با افراد و تماس سطوح خودداری کنید.