بانک مرکزی کانادا به احتمال زیاد از روند کاهش نرخ بهره آمریکا پیروی نخواهد کرد
بانک مرکزی کانادا به احتمال زیاد از روند کاهش نرخ بهره آمریکا پیروی نخواهد کرد
بانک مرکزی کانادا به احتمال زیاد از روند کاهش نرخ بهره آمریکا پیروی نخواهد کرد
بانک مرکزی آمریکا چهارشنبه برای نخستین بار در بیش از یک دهه گذشته نرخ بهره خود را 0.25 درصد کاهش داد. این اقدام به دلایل مختلف می تواند بر اقتصاد کانادا تاثیر بگذارد، اما تصور نمی رود بتواند
بانک مرکزی کانادا را برای اقدامی مشابه ترغیب کند.
بانک مرکزی کانادا اویل این ماه سیگنالهایی فرستاد که اقتصاد کشور کاملا در مسیر درستی است و به همین دلیل حداقل در کوتاه مدت هیچ دلیلی برای پیروی از حرکت بانک مرکزی آمریکا در زمینه کاهش نرخ بهره وجود ندارد.
با این وجود کارشناسان معتقدند استیون پولوز رییس بانک مرکزی کانادا و تیمش به دقت به بررسی دلایل و توضیحهای پشت تصمیم بانک مرکزی آمریکا خواهند پرداخت.
فرنسس دونالد مدیر اجرایی و اقتصاددان ارشد شرکت مدیریت سرمایهگذاری Manulife قبل از اتخاذ تصمیم اخیر بانک مرکزی آمریکا گفت: «چیزی که برای بیشتر بازارها، برای اقتصاددانها و برای بانکهای مرکزی جهانی اهمیت دارد این نیست که بانک مرکزی آمریکا چه کاری انجام میدهد، بلکه این است که چرا این بانک چنین حرکتی خواهد کرد.»
دونالد گفت وقتی کاناداییها به جنوب مرز نگاه میکنند باید به شدت به این مسئله اهمیت بدهند که آیا بانک مرکزی آمریکا دارد نرخ بهره را کاهش میدهد تا با فشارهای تورمی ضعیف مقابله کند یا به خاطر پیشبینی حرکت اقتصاد به سمت رکود دست به این کار زده است . اگر اقتصاد آمریکا مجددا وارد رکود بشود، برای اقتصاد کانادا هم همین اتفاق میافتد، اما با یک تاخیر حدودی شش تا 12 ماهه. بنابراین رییس پولوز نگاهی نزدیک و بادقت به این مسئله خواهد داشت.
اوایل این ماه، جروم پاول رییس بانک مرکزی آمریکا اشاره کرد که به خاطر رشد جهانی در حال کند شدن و جنگهای تجاری، این احتمال وجود دارد که نرخ بهره آمریکا پایین بیاید. او خبر کاهش 0.25 درصدی نرخ بهره را در یک کنفرانس خبری اعلام کرد.
این نخستین کاهش نرخ بهره آمریکا از زمان بحران اقتصادی سال 2008 تا به حال بود. این اتفاق در حالی افتاد که وضع اقتصاد هنوز خوب است، ارقام بیکاری بسیار پایین هستند و اطمینان مصرفکننده آمریکایی بالاست. اما آمریکا در زمینه جنگهای تجاری با چالشهای خارجی مواجه است و در خانه هم تورم پایینتر از هدف بوده و بانک مرکزی میخواهد از کاهش نرخ بهره به عنوان راهی برای بالا بردن قیمتهای مصرفکننده استفاده کند.
کرگ الکساندر اقتصاددان ارشد Deloitte میگوید باید کاهش نرخ بهره را به عنوان «بیمه کردن مقابل گسترش اقتصادی» و نه نشانی از این دید که پاول انتظار افت اقتصادی بزرگتر در آینده را دارد.
او گفت «فکر نمیکنم در این لحظه شاخصهای اقتصادی نشانگر از راه رسیدن رکود باشند» و گفت هیچ ضرورتی هم وجود ندارد که بانک مرکزی کانادا بخواهد بلافاصله از بانک مرکزی آمریکا پیروی کند.
الکساندر گفت: «وقتی نرخها بالاتر میرفت این دو بانک پا به پا حرکت نکردند، بنابراین در موقع پایین آمدن هم نیازی نیست چنین کاری بکنند. میتوان گفت بانک مرکزی آمریکا با سرعت بیشتری مسیر بیشتری را رفت و حالا دارد بخشی از آن را معکوس میکند، بنابراین فشاری روی بانک مرکزی کانادا برای پاسخ دادن نیست.»
اوایل این ماه بانک مرکزی کانادا نرخ بهره را در 1.75 درصد نگه داشت و هیچ صحبتی از ضرورت کاهش نرخ بهره حتی با وجود احتمال تغییر سیاست آمریکا نکرد.
کرولین ویلکینز معاون ارشد رییس بانک مرکزی کانادا آن موقع توضیح داد که آمریکا و کانادا در دو نقطه بسیار متفاوت از چرخه اقتصادی خود هستند.
او گفت: « اقتصاد آمریکا دارد با کمی کند شدن به سرعت رشدی دوامپذیرتر میرسد و کانادا دارد در روند رشد خود کمی پیشرفت میکند. تا نیمه دوم امسال، میزان رشد باید در هر دو اقتصاد تقریبا مشابه باشد و بعید است تا پایان سال شاهد کاهش نرخ بهره در آمریکا و یا کانادا باشیم.»