ترکیه مرزهای خود برای خروج پناهجویان را باز کرد؛ اجلاس فوری ناتو
ترکیه مرزهای خود برای خروج پناهجویان را باز کرد؛ اجلاس فوری ناتو
ترکیه مرزهای خود برای خروج پناهجویان را باز کرد؛ اجلاس فوری ناتو
در پی حملات ارتش بشار اسد به مواضع نیروهای ترکیه در ادلب و مرگ ۳۳ سرباز ترک، آنکارا روز جمعه، ۹ اسفند، مرزهای خود برای خروج پناهجویان به سوی اروپا را باز کرد.
حلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه، روز جمعه اعلام کرد که به تلافی حملات نیروهای بشار اسد و کشته شدن سربازان ترک، نیروهای هوایی و زمینی ترکیه بلافاصله مواضع ارتش سوریه را به شکل گسترده هدف قرار داده و ۳۰۹ نیروی بشار اسد را از پا درآوردند.
وی گفت این عملیات ادامه خواهد داشت.
آقای آکار اعلام کرد به رغم این که با روسیه پیرامون محل حضور نیروهای ترکیه هماهنگی شده بود، ارتش سوریه شبهنگام و ناگهانی به مواضع ارتش ترکیه حمله «خائنانه» کرده و تاوان آن را خواهد داد.
در پاسخ، سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه روز جمعه اعلام کرد که ارتش این کشور هیچ نقشی در حملات نیروهای بشار اسد به نیروهای ترک را نداشته است.
در حملات تلافیجویانه ترکیه به مواضع نیروهای بشار اسد، دهها ادوات نظامی سنگین از جمله دو سامانه دفاع ضد موشکی و سه هلیکوپتر ارتش سوریه منهدم شد.
همزمان شبکههای خبری ترکیه از صبح جمعه تصاویری زنده از خروج صدها پناهجو از کشور و حرکت با قایق به سمت جزایر یونان و مرزهای بلغارستان منتشر کردند.
ترکیه که پذیرای ۳.۷ میلیون پناهجوی سوری است، میگوید دیگر جلو حرکت پناهجویان به سمت اروپا را نخواهد گرفت.
در تصاویر منتشر شده از شبکه «سیانان ترک» گزارش شد که بسیاری از پناهجویان ایرانی و پاکستانی نیز همراه سوریها سوار قایق شده و به سمت یونان حرکت کردند.
شبکههای خبری همچنین فیلمهایی از هدف قرار گرفتن مواضع نیروهای بشار اسد را منتشر کردهاند.
ترکیه عضو ناتو است و دبیرکل ناتو درخواست نشست اضطراری اعضای این سازمان در روز جمعه را کرده است. ترکیه از ناتو خواسته است که در منطقه ادلب قوانین ممنوعیت پرواز برقرار شود.
نیروهای بشار اسد طی سه ماه گذشته پیشروی به منطقه ادلب، آخرین پناهگاه شورشیان را آغاز کرده و در این مدت بیش از ۹۰۰ هزار نفر از اهالی منطقه به مرزهای ترکیه فرار کرده و صدها نفر کشته شدند.
سال ۲۰۱۸ ترکیه و روسیه توافق کردند که ادلب منطقه صلح باشد، اما گزارشها حاکی است که از آن زمان تاکنون ۱۳۰۰ غیرنظامی در حملات ارتش سوریه با حمایت هوایی روسیه کشته شدهاند.
قرار است روز شنبه پارلمان ترکیه نیز نشست اضطراری تشکیل دهد. ترکیه برای آغاز جنگ با دولت بشار اسد نیاز به تایید پارلمان دارد.
در این میان ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه طی تماس تلفنی با همتای خود رجب طیب اردوغان گفته است مسکو تمام تلاش خود را خواهد کرد تا دیگر چنین فاجعهای (کشته شدن سربازان ترک) اتفاق نیفتد.
با این حال سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه گفته است ارتش سوریه کاملا حق دارد که «با تروریستها» در ادلب مقابله کند و مسکو نمی تواند آنها را از این کار منع کند.
در واکنش به گفتههای وی، حلوصی آکار اعلام کرد که روسیه دقیقا در جریان قرار گرفته و آگاه بود که هیچ تروریستی در محلی که نیروهای ترکیه حضور داشتند، وجود نداشت و تمام هماهنگیها انجام شده بود.