اخبار کانادا

واکسن کرونا را تزریق کنیم یا نه؟

واکسن کرونا را تزریق کنیم یا نه؟

واکسن کرونا را تزریق کنیم یا نه؟
با تایید واکسن های ساخته شده توسط کمپانی‌های داروسازی و شروع روند واکسیناسیون، سوالی که پیش آمده این است که چه کسانی به تزریق واکسن کرونا نیاز دارند؟

مدتی است که تزریق واکسن کرونا در بریتانیا و آمریکا آغاز شده است. علاوه بر واکسن فایزر-بیونتک، واکسن مدرنا نیز اخیرا در آمریکا مجوز استفاده اضطراری را کسب کرده است. بقیه کشورها هم کم کم تاییدیه‌های نهایی خود را برای آغاز این واکسیناسیون صادر کرده و از افزایش مبتلایان جلوگیری می‌کنند.
سازمان غذا و داروی آمریکا اعلام کرده است که این واکسن برای تمام افرادی که بالای شانزده سال دارند، مجاز است. با این وجود، در روزهای اول واکسیناسیون اعلام شد که برخی از افرادی که واکسن دریافت کردند، نشانه‌های آلرژیکی از خود بروز داده‌اند.

متخصص آلرژی و پزشک محقق آزمایش‌های بالینی این واکسن، دکتر پوروی پاریخ، اعلام کرد: همه ما با یک بیماری همه‌گیر در حال مبارزه هستیم که زندگی‌مان را تهدید می‌کند. هیچ دفاعی هم در قبال آن نداریم. به همین دلیل مردم باید از این واکسن حتما استفاده کنند. موارد اندکی وجود دارد که می‌توان بر اساس آنها اعلام کرد که برخی از افراد نباید واکسینه شوند.
اما بر اساس یافته‌های پزشکان، تزریق واکسن کرونا برای چه کسانی مجاز است؟
افرادی که به واکسن آلرژی دارند
سازمان غذا و داروی آمریکا تا امروز فقط یک گروه از افراد را از واکسیناسیون منع کرده است: افرادی که آلرژی‌های شدیدی به هر یک از اجزای واکسن فایزر-بیون‌تک دارند.

تیم‌های مختلف پزشکی باید حین انجام واکسیناسیون، تجهیزات درمانی لازم را در اختیار داشته و در صورت مشاهده واکنش‌های آلرژیک، فورا اقدام لازم را انجام دهند. در دستورالعملی که در موضوع واکسیناسیون کووید۱۹ در بریتانیا و ایالت متحده منتشر شد، اعلام شده است که افرادی که پیش از این سابقه آلرژی به واکسن داشته‌اند، باید تا ۳۰ دقیقه بعد از تزریق، تحت نظر باشند. افرادی هم که این آلرژی را ندارند ۱۵ دقیقه تحت نظر خواهند بود.

افرادی که به مواد غذایی و… آلرژی دارند
دکتر پاریخ در ادامه اعلام کرد که افرادی که آلرژی‌های مختلف دارند از واکسیناسیون منع نمی‌شوند. ما فقط افرادی را که نسبت به این واکسن حساسیت دارند را مستثنی می‌کنیم. بنابراین ممکن است افراد مختلف به مواد متفاوتی آلرژی داشته باشند، اما بعد از تزریق واکسن کرونا ، به زندگی عادی خود ادامه دهند.

تنها دو نفر از کل مردمی که در بریتانیا واکسن فایزر را دریافت کردند، به آلرژی دچار شدند. این افراد نیز اکنون وضعیت بهتری دارند. به همین دلیل شایعاتی که در رسانه‌های اجتماعی درباره واکسن منتشر شده، واقعیت ندارد.

زنان باردار و مادران شیرده
طبق گفته‌های مدیر مرکز ارزیابی و تحقیقات بیولوژیک سازمان غذا و داروی آمریکا، دکتر پیتر مارکس، از آنجا که فعلا اطلاعات کافی در مورد ایمنی واکسن کرونا برای مادران شیرده و زنان باردار وجود ندارد، خود آنها می‌توانند تصمیم بگیرند که واکسن را دریافت کنند یا خیر.

وی در این خصوص اعلام کرد که ابتلای یک زن باردار به کرونا عاقبت خوبی ندارد. به همین دلیل ممکن است فردی تصمیم بگیرد واکسن را تزریق کند. اما ما در این خصوص هیچ توصیه‌ای نداریم. خود مادران می‌توانند در این خصوص تصمیم بگیرند.

در جریان آزمایش‌های بالینی واکسن فایزر در آمریکا، در طول آزمایش ۲۳ زن باردار شده‌اند و هیچ اتفاق ناگواری تاکنون برای آنها رخ نداده است. البته نظارت‌های پزشکی همچنان ادامه دارد.

کالج متخصصان زنان و زایمان در ایالت متحده (ACOG) اعلام کرده است که این واکسن به هیچ وجه نباید از مادران بارداری که واجد شرایط واکسیناسیون هستند، دریغ شود. همچنین تصور نمی‌شود که این واکسن برای نوزادان مادران شیرده خطری داشته باشد.

افرادی با پیشینه پزشکی و افراد مسن
این افراد نیز می‌توانند واکسینه شوند. آزمایشات بالینی این واکسن نشان داده است که عوارض جانبی کم و خفیفی در افراد مسن پس از واکسینه شدن وجود دارد که هیچ گونه خطری ندارند.

افراد دارای نقص ایمنی

این واکسن برای افرادی که یک شعف خاص در سیستم ایمنی خود دارند یا تحت درمان بیماری خاصی هستند، مناسب است. با این وجود خود افراد می‌توانند تصمیم بگیرند که واکسینه شوند یا خیر.

در جریان آزمایشات بالینی این واکسن، برخی داوطلبان در اثر ابتلا به بیماری‌های سنگینی نظیر ایدز، از ضعف سیستم ایمنی برخوردار بودند. اطلاعات خاصی درباره تاثیر این واکسن بر این گروه از افراد در دسترس نیست و نتیجه گیری دقیق غیرممکن است.

افرادی که قبلا به کرونا مبتلا شدند
آخرین مرحله از آزمایشات بالینی واکسن فایزر کرونا ثابت کرد که این واکسن برای افرادی که قبلا به کرونا مبتلا شده بودند نیز مفید است و از آنها حفاظت می‌کند.

نوجوانان
اگر والدین نوجوانان ۱۶-۱۷ ساله اجازه دهند، این افراد نیز می‌توانند واکسینه شوند. در آزمایشات انجام شده روی واکسن فایزر، بیشتر از ۱۵۳ نوجوان ۱۶-۱۷ ساله شرکت کرده و پس از این تست‌ها، هیچ مشکل خاصی را تجربه نکردند.

چطور متوجه شویم واکسن کرونا بی‌خطر است؟
آزمایشات مختلفی برای تست سلامت واکسن انجام می‌شود. یکی از این آزمایش‌ها، تست آن روی سلول‌ها و حیوانات است. پس از این مراحل، اگر این اقدامات ثابت کند که واکسن بی‌خطر است، آن واکسن روی افراد داوطلب انسانی تست می‌شود.

این تست روی یک جمعیت بزرگ انجام شده تا صحت درمان آن تایید شود. واکسن فایزر-بیون‌تک نیز روی 40 هزار نفر آزمایش شده و که نیمی از آنها واکسن حقیقی و نیمی دیگر واکسن ساختگی یا دارونما دریافت کردند. این کار به این دلیل است که بتوان نتایج حاصل از این آزمایشات را مقایسه و نتیجه‌گیری کرد.

این واکسن تمام مراحل آزمایشی را برای دریافت تایید، طی کرده است. در جریان این آزمایشات، یک داوطلب جان خود را از دست داد. این اتفاق باعث توقف فرایند تست واکسن شد تا علت مرگ وی بررسی شود. پس از تشخیص دلیل مرگ، که مربوط به دریافت واکسن نبود، آزمایشات مجددا از سر گرفته شد.

واکسن چگونه بدن را در مقابل کرونا ایمن می‌کند؟
تاکنون دو واکسن فایزر-بیون‌تک و مدرنا در آمریکا تایید شده‌اند. این دو واکسن از کدهای ژنتیکی برای ایجاد پاسخ ایمنی استفاده می‌کنند. به این مدل واکسن‌ها mRNA گفته می‌شود.

واکسن mRNA سلول‌های انسان را تغییر نمی‌دهد و فقط به بدن برای ایجاد ایمنی در مقابل ویروس، دستورهایی می‌دهد.

در روند ساخت واکسن آکسفورد نیز از یک ویروس بی‌خطر استفاده شده که به کرونا شباهت زیادی دارد. واکسن‌ها گاهی حاوی مقداری آلومینیوم برای اثبات تاثیرات خود در بدن هستند.

آیا واکسن باعث بروز بیماری می‌شود؟
هیچ مدرکی در این باره وجود ندارد. بنابراین دوز کم تزریق واکسن کرونا باعث بروز بیماری نخواهد شد. وظیفه واکسن محافظت از شما در برابر بیماری‌ است؛ نه القای بیماری در بدن شما. دردهای عضلانی یا افزایش دمایی که در برخی از داوطلبان دیده شده نیز پاسخ بدن به واکسن است؛ نه بیماری.
آیا من هم باید داوطلب شوم؟
بر اساس شواهد علمی مختلف و معتبر، واکسیناسیون اساسی ترین روش برای ارتقای سطح ایمنی بدن در مواجهه با عفونت‌های جدی مثل کروناست. از طرف دیگر، صحت تزریق واکسن کرونا برای محافظت از افراد در مقابل ابتلا به بیماری نیز ثابت شده است.

البته هنوز مشخص نیست که چند نفر از مردم جامعه باید واکسن دریافت کنند تا کنترل انتشار ویروس راحت شود و دیگر نیازی به واکسیناسیون نباشد. به همین دلیل واکسینه شدن اکثر افراد در این مرحله، ضروری خواهد بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا