هیدروکسی کلروکین چیست که به عنوان اولین درمان کرونا آزمایش میشود؟
هیدروکسی کلروکین چیست که به عنوان اولین درمان کرونا آزمایش میشود؟
هیدروکسی کلروکین چیست که به عنوان اولین درمان کرونا آزمایش میشود؟
العربیه :در حالی که کشورهای جهان با استفاده از تمام راههای ممکن برای جلوگیری از شیوع بیماری کرونا مبارزه میکنند، دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا طی کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کرد که «کلروکین و هیدروکسی کلروکین»، از جمله داروهایی است که از سوی سازمان غذا و داروی (FDA) برای آزمایش به عنوان راه درمان احتمالی Coronavirus COVID-19 تأیید شده است.
اولین بار نیست که این داروها به عنوان درمانهای احتمالی برای بیماری ویروسی مورد استفاده قرار میگیرد.
آزمایش اولیه هیدروکسی کلروکین در فرانسه نتایج امیدوارکنندهای را نشان داد ، زیرا نتایج نشان داد که 50٪ از بیماران آلوده به ویروس کرونا پس از تنها سه روز درمان به وسیله این دارو آزمایش مجدد آنها منفی نشان داد. با وجود این نتایج، اما هنوز داروی یاده شده به عنوان تنها درمان مناسب به شمار نمیرود. بنابرین شناخت ماهیت دقیق این دارو و دانستههای پیشین در باره آن ضروری است.
هیدروکسی کلروکین که تحت نام تجاری« Plaquenil » فروخته میشود با کلروکین ارتباطی تنگاتنگ دارد. این دارو در سال 1950 عمدتاً به عنوان داروهای ضد مالاریا پذیرفته شد. از آن زمان این دارو برای طیف گسترده ای از بیماریها از جمله «لوپوس»، «اریتماتوز سیستمیک»، « آرتریت روماتوئید»، «سندرم سوژرن» و حتی برای عوارض بیماری «لایم» استفاده میشد.
نحوه عملکرد این دارو
یکی از جنبههای نسبتاً خوب شناخته شده این است که این داروها در فرآیندهای سلولهای مخرب که پاسخ ایمنی بدن را مختل میکنند، ایجاد اختلال میکنند. از آنجا که پاسخ ایمنی طبیعی خود مسئول ایجاد عفونت و سایر علائم بیماری عمومی (مانند درد ، تب و …) است، این روند ضد ایمنی باعث کاهش بیماریهای سیستمیک مانند روماتیسم میشود.
اما در باره درمان مالاریا، اگرچه میتوان برای درمان مالاریا از Plaquenil استفاده کرد، اما مکانیسم دقیقی که توسط این دارو برای حل مالاریا به کار رفته تا حد زیادی ناشناخته است.
اثرات جانبی این دارها چیست؟
اگر چه هیدروکسی کلروکین ممکن است برای درمان برخی بیماری مؤثر باشد اما در عین حال میتواند عوارض جانبی بسیاری از جمله سردرد، از دست دادن اشتها ، حالت تهوع ، استفراغ و غیره را نیز داشته باشد این دارو همچنین عارضه جانبی جدی دیگری دارد و آن از دست دادن حس بینایی بیمار که احتمالا به دلیل زیان رسیدن به شبکیه چشم اتفاق میافتد .
مصرف این داروها فواید زیادی دارد و مدتها است که در بازار وجود دارد، بنابراین مقدار معقولی از اطلاعات در مورد این دارو، تاثیر آن بر بیماران ، عوارض جانبی و اثربخشی آن وجود دارد.
این داروها برای اختلالات روماتیسمی و مالاریا مورد استفاده قرار گرفت و سازمان بهداشت جهانی (WHO) و مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها از موارد استفاده این دارو حمایت کردند. لذا با توجه به اینکه این داروها مدتها وجود دارشته و نسخههای آن در دسترس است، در صورت استفاده مجدد از آن برای درمان ویروس کرونا که اکنون سراسر جهان را فراگرفته است، مقرون به صرفه خواهد بود.
اما در واقع هنوز کارهای زیادی باید انجام شود و قبل از اینکه این داروها به عنوان یک گزینه درمانی مناسب برای کرونا اعلام شوند ابتدا باید در باره اثر بخشی طولانی مدت، ایمنی و نتایج آن بر بیمار به دقت بررسی شود.
اگر جامعه علمی بتواند به اندازه کافی برای آزمایش این داروها سرعت عمل و همکاری کند و همانطوری که در نتایج امیدوار کننده قبلی در فرانسه نشان داد، ممکن است در آینده نزدیک در کاهش بیماری همهگیر کرونا موثر واقع شود.