ظریف: قادر به استخراج اطلاعات جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی نیستیم اما آن را تحویل نمیدهیم
ظریف: قادر به استخراج اطلاعات جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی نیستیم اما آن را تحویل نمیدهیم
ظریف: قادر به استخراج اطلاعات جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی نیستیم اما آن را تحویل نمیدهیم
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گفته است کشورش قادر به استخراج اطلاعات از جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی نیست اما آن را در اختیار دولتهای خارجی قرار نخواهد داد.
آقای ظریف در مصاحبه با شبکه خبری انبیسی آمریکا از تصمیم کشورش برای تحویل ندادن جعبههای سیاه هواپیمای مسافربری اوکراین که با شلیک پدافند سپاه سرنگون شد، دفاع کرده است.
دی ماه امسال هواپیمای مسافربری اوکراین با ۱۷۶ مسافر با دو موشک پدافند هوایی سپاه پاسداران سرنگون شد.
مقامهای کشورهای مختلف از جمله کانادا که ۵۷ تبعه آن در این هواپیما بودند و اوکراین که هواپیمای آن کشور در این جریان سقوط کرد، خواهان ارسال جعبه سیاه به فرانسه شدهاند اما ایران تا کنون به رغم نداشتن تکنولوژی لازم برای استخراج اطلاعات، از ارسال دو جعبه سیاه هواپیما به خارج کشور خودداری کرده است.
اطلاعات موجود در جعبه سیاه و صدای کابین خلبان ممکن است حاوی سرنخهایی در باره دلایل این فاجعه باشند.
آقای ظریف در این مصاحبه، حادثه پیش آمده را یک فاجعه خواند و گفت بیشتر جان باختگان این حادثه، گذرنامههای ایرانی و بستگانی در ایران داشتند.
وزیر امور خارجه ایران بار دیگر گفته است که طبق مقررات بینالمللی کشورش حق هدایت و رهبری تحقیقات در زمینه سرنگونی هواپیما را دارد اما اذعان کرده که ایران به نرمافزار و تجهیزات تخصصی از آمریکا یا دیگر کشورهای غربی برای دریافت اطلاعات جعبه سیاه نیاز دارد.
آقای ظریف گفته است “ما خواهان کمک شدیم، چرا آمریکا به ما کمک نکرده؟، این یک مساله انساندوستانه است. چرا به ما نرمافزار ندادند؟ چرا تجهیزات لازم را به ما ندادند؟”
اخیرا شرکت آمریکایی “جنرالالکتریک” که سازنده موتور این هواپیماست. به طور موقت از تحریمهای آمریکا علیه ایران معاف شد تا در تحقیقات مربوط به حادثه شرکت کند.
وزیر راه ایران هم گفته است کشورش “در حال آمادهسازی سختافزار و نرمافزار” لازم برای بازخوانی اطلاعات جعبه سیاه است اما توضیحی نداد که چنین آمادهسازی چگونه در حال انجام شدن است.
ظریف: ایران به دنبال کشتن نیروهای آمریکایی نبود
آقای ظریف در بخش دیگری از مصاحبهاش با متهم کردن دونالد ترامپ که ایران و آمریکا را به آستانه یک جنگ تمام عیار کشاند، گفت: “فاصله خیلی کمی با جنگ داشتیم.”
او گفت مایک پومپئو، همتای آمریکاییاش، پس از کشتن قاسم سلیمانی نامهای “تهدیدآمیز و بسیار نامناسب” برای وزارت خارجه ایران فرستاد.
وزیر خارجه ایران به انبیسی گفت ایران پاسخی قاطعانه به این نامه داد که “به اندازه نامه پومپئو بی ادبانه نبود.”
ساعاتی پس از کشته شدن قاسم سلیمانی کاردار سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا در تهران برای تبادل پیامهای متقابل ایران و آمریکا دو بار به وزارت خارجه ایران رفت. گفته شد که پیام آمریکا درخواست “واکنش متناسب” ایران بوده است.
آقای ظریف گفته ایران در واکنش به کشتن قاسم سلیمانی به دنبال کشتن نیروهای آمریکایی نبوده است.
او گفت: “میخواستیم به آمریکا نشان دهیم که نمیتوانند به ایران زور بگویند. اقدام علیه ایران پیامدهای خودش را دارد. انگیزه حمله این نبود که کسی را بکشیم. انگیزه این بود که پیامی روشن به آمریکا بدهیم، این پیام که اگر ایرانیها را بکشید ما متقابلا واکنش نشان میدهیم.”
در حمله موشکی ایران به پایگاه عین الاسد هیچ نیروی آمریکایی کشته نشد، چرا که آنها از پیش از حمله مطلع بودند و به پناهگاه رفتند. البته دهها سرباز آمریکایی به دلیل موج انفجار دچار آسیبهای مغزی شدهاند.