شکستن رکورد کاهش زاد و ولد در کانادا
طبق دادههای جدید Statistics Canada سال گذشته نرخ زاد و ولد در کانادا کاهش چشمگیری داشته است. کاهش زاد و ولد یکی از دلایل اصلی اعلام برنامه سطوح چندگانه مهاجرت برای سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ است؛ طبق این برنامه کانادا قصد دارد از ابتدای سال ۲۰۲۱ سالانه ۴۰۰ هزار مهاجر جذب کند.
در سال ۲۰۱۹، نرخ باروری هر زن در طول حیات بارور بودنش برابر با ۱.۴۷ زایمان بوده است؛ این در حالیست که جمعیتها برای بقا، نیاز دارند که هر زن حداقل ۲.۱ زایمان موفق داشته باشد. کانادا از سال ۱۹۷۱ تا کنون به این مرز نزدیک نشده است. این بدان معناست که تعداد نوزادانی که در کانادا به دنیا میآیند برای جایگزین شدن افرادی که میمیرند کافی نیست.
سال گذشته ۳۷۲,۰۳۸ نوزاد در سراسر کانادا (به غیر از یوکان) به دنیا آمد. نسبت نوزادان پسر با ۵۱.۳ درصد اندکی بالاتر بود و این با روند سالهای گذشته مطابقت دارد. اینکه آیا همه گیری کرونا نقشی در کاهش زاد و ولد داشته است یا خیر در تابستان ۲۰۲۱ (بین ماههای جولای و آگوست) مشخص خواهد شد چرا که در این دوره معمولا نرخ زایمان بیشتر است.
در گزارشی آمده است که “از آغاز همه گیری کرونا این امکان وجود دارد که نرخ زاد و ولد در کانادا با تغییر مواجه شده باشد. علاوه بر این اگر قرار بود سطح مهاجرت کاهش یابد نرخ باروری برای حفظ رشد جمعیت اهمیتی بیش از پیش مییافت.”
سال ۲۰۱۹ نزدیک ۸۰ درصد رشد جمعیت کانادا به خاطر مهاجرت بوده است. وقتی به دادههای اول جولای ۲۰۱۸ تا ۳۰ ژوئن ۲۰۱۹ نگاهی بیندایم میبینیم که افزایش طبیعی جمعیت ۸۵, ۲۴۶ نفر بوده است. در حالیکه افزایش جمعیت ناشی از مهاجران ۳۰۱,۹۷۴ نفر بوده است.
در این بازه زمانی مهاجرت حدود ۷۸ درصد رشد جمعیت را رقم زده است. بین اول جولای ۲۰۱۹ تا ۳۰ ژوئن ۲۰۲۰ مهاجرت رشد ۷۹ درصدی را در جمعیت ایجاد کرده است. بدون مهاجرت کانادا نمیتواند جمعیت خود را زیاد کند و نیروی کار با فقدان کارگر و کارمند کافی ضعیف خواهد شد.
در کانادا ۹ میلیون میانسال وجود دارد که برآورد میشود که طی ده سال آتی به سن بازنشستگی برسند. هیئت کنفرانس کانادا میگوید که تا سال ۲۰۳۴ مهاجران ۱۰۰ درصد رشد جمعیت ملی را رقم خواهند زد. در ماههای نخست سال ۲۰۲۰ مهاجرت ۸۲ درصد رشد جمعیت کانادا را رقم زده است.
از سوی دیگر سن زایمان اول زنان کانادا در حال افزایش است. سال گذشته متوسط سن اولین زایمان ۲۹.۴ سال بوده است که شش سال نسبت به متوسط سن اولین زایمان در سال ۱۹۵۹ که ۲۳.۲ بوده بیشتر است. این روند در سایر کشورها نظیر ایالات متحده هم مشاهده میشود.
امروزه تعداد زنانی که وارد دانشگاه و بازار کار میشوند نسبت به گذشته افزایش چشمگیری داشته است. طبق دادههای Labour Force Survey درصد ورود زنان به بازار کار از ۲۲ درصد در سال ۱۹۵۰ به ۸۴ درصد در سال ۲۰۱۹ رسیده است. طی ۶۰ سال اخیر نرخ باروری و زایمان زنانی که زیر ۲۵ سال مادر میشدند کاهش چشمگیری یافته است.
در سال ۱۹۵۹ زنان بین ۲۰ تا ۲۴ ساله به احتمال زیاد مادر بودند یعنی در آن سال از هر ۱۰۰۰ زن ۲۳۳.۸ نوزاد متولد شده بود اما در سال ۲۰۱۹ از هر ۱۰۰۰ زن تنها ۳۱.۸ متولد شده است. در سال ۱۹۵۹ ۴۵ درصد زنان ۲۰ تا ۲۴ برای اولین بار طعم مادر شدن را چشیدهاند حال آنکه در سال ۲۰۱۹ این رقم به ۱۴ درصد رسیده است. در سال ۲۰۱۹ زنان ۳۰ تا ۳۴ ساله بیشتر از هر ردهی سنی مادر بودهاند و بیشترین افراد را در بین کسانی که برای اولین بار مادر میشدند تشکیل میدادهاند.