روزنامه آمریکائی: کرونا ممکن است به دلیل ایران، تبدیل به اپیدمی در خاورمیانه بشود
روزنامه آمریکائی: کرونا ممکن است به دلیل ایران، تبدیل به اپیدمی در خاورمیانه بشود
روزنامه آمریکائی: کرونا ممکن است به دلیل ایران، تبدیل به اپیدمی در خاورمیانه بشود
العربیه :روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی اعلام کرد، خاورمیانه به دلیل محدودیت کنترلهای مرزی دولتهای ضعیف و سیستمهای بهداشتی شکننده و ناکارآمد در اکثر کشورهای این منطقه، در معرض یورش اپیدمی ویروس کرونا قرار گرفته و ایران پس از چین، خطرناکترین نقطه برای انتقال ویروس به شمار میآید که این امر به دلیل بیاعتباری دولت ایران و ادعاهای گزاف مقامات این کشور در رابطه با آمار و ارقام مربوط به کرونا، خطر انتشار ویروس در سطح منطقه را دو چندان کرده است.
این روزنامه در ادامه گزارش خود نوشته است: «تردد مستمر زوار اماکن مقدسه، کارگران مهاجر، بازرگانان، سربازان و روحانیون در مرزهای ایران، که معمولا بدون رعایت ضوابط مرزی کافی و دولت های ناتوان و ناکارآمد و نظام های بهداشتی شکننده، در وضعیت نامطلوبی قرار دارند.»
ایران پس از چین کانونی برای «کرونا»
این روزنامه نوشت: «اکنون در حالی که تهران در تلاش برای مهار گسترش «کرونا» است، عملا تبدیل به دومین کانون شیوع این ویروس خطرناک شده است. علت تمامی موارد ابتلاء به ویروس در عراق، افغانستان، بحرین، کویت، عمان، لبنان و امارات متحده عربی – حتی یک مورد در کانادا – همگی ناشی از ورود مسافرانی از ایران بوده است که این امر منجر به گسترش دامنه امواج نگرانی از کابل تا بیروت شده است.
کارشناسان میگویند، از بسیاری جهات، خاورمیانه مکانی ایده آل برای تولید این ویروس همهگیر است که با تردد مداوم مسافران و کارگران موسمی که ممکن است ناقل ویروس باشند، درمعرض خطر جدی قرار دارد.
این گزارش خاطر نشان میکند که اقتصاد ایران در اثر تحریمها، دچار حالت خفگی شده و اعتماد مردم نسبت به دولت، از دست رفته و سردمداران نظام از سوی بیشتر کشورهای جهان، بایکوت شدهاند و شفاف سازی بسیار اندکی از آنها در رابطه با تامین برخورد شفاف بازخواست و ارائه خدمات بهداشتی، مشاهده شده است.
فروپاشی نظام های بهداشتی
بروزجنگهای داخلی یا وجود سالهای سال آشفتگی، عملا باعث نابودی نظامهای بهداشتی و درمانی در بسیاری از کشورهای همسایه مانند سوریه، عراق، افغانستان و یمن شده است. برخی از کشورهای منطقه تا حد زیادی توسط حکامی مستبد با پیشینههایی ناچیز در ارائه شفافیت عمومی، پاسخگویی و خدمات درمانی، اداره میشوند.
پیتر پیوت ، مدیر مرکز بهداشت و طب گرمسیری لندن، مدیر اجرایی و بنیانگذار پیشین برنامه مشترک سازمان ملل متحد گفت: «این وضعیت فی الواقع، پیچیدن نسخه برای شیوع گسترده ویروس است.»
این روزنامه نوشت، همه ساله صدها هزار مسافر از سراسر منطقه برای زیارت اماکن مقدسه شیعیان در ایران و عراق راهی این کشورها می شوند تا جائی که به گفته مقامات افغانستان، تنها در ماه ژانویه، هر هفته 30،000 نفر از ایران به افغانستان بازگشتند و صدها نفر دیگر هنوز هم هر هفته به قم میروند که کانون شیوع «ویروس» کرونا است.
شیب ملایم خبری
عراق شنبه گذشته، مرز خود با ایران را بست اما میلیونها نفر همه ساله از آن عبور میکنند. بنابراین این احتمال وجود دارد که بسته به مدت اقامت مسافران در ایران ممکن است دهها نفر از مبتلایان، ویروس را به عراق آورده باشند. تا بعد از ظهر دوشنبه 24 فوریه در نجف، پروازها به داخل و از ایران هنوز صورت میگرفت.
استانداران استانهای عراقی هم مرز با ایران، احتمال ابتلا به ویروس را دست کم جدی گرفتند تا جائی که حداقل دو استاندار، شخصاً از گذرگاه های مرزی بازدید کردند تا نسبت به اجرای تدابیر لازم در این استانها اطمینان یافته و از ورود ایرانیها به عراق جلوگیری کنند.
قتیبه الجبوری، رئیس کمیسیون بهداشت پارلمان عراق، ویروس کرونا را «طاعون» توصیف کرده و عنوان داشت که از کمیسیون مربوطه پارلمانی، خواسته است، دستور بسته شدن تمامی مرزهای زمینی، دریائی و هوایی با ایران را تا زمان کنترل کامل ویروس، صادر کند.
به نوشته این روزنامه، شیب ملایم خبری پیرامون شیوع ویروس، باعث افزایش مشکل اعتبار و مقبولیت حاکمیت در تهران بشکلی حاد شده، چرا که پس از گذشت دو ماه از مجبور شدن مسئولان به اذعان به دروغ خویش در خصوص سرنگون سازی هواپیمای مسافری اوکراینی با موشک پدافندی، بسیاری از مردم ایران روز دوشنبه 24 فوریه، نسبت به سناریوی رسمی پیرامون انتشار ویروس کرونا تردید کردند.
نماینده قم در مجلس خواهان قرنطینه حوزه خود شد
نماینده قم در مجلس، دوشنبه گذشته گفت، حداقل 50 نفر از جمله 34 نفر در قرنطینه، جان خود را از دست دادهاند و اولین مورد ابتلاء به ویروس، بیش از دو هفته پیش و قبل از اعتراف مقامات به وجود موارد ابتلاء، گزارش شده بود. احمد امیری فرهانی، نماینده قم در مجلس درنطق خود، با تاکید بر لزوم قرنطینه قم عنوان کرد: «هر روز 10 نفر در قم میمیرند.»
علاوه بر نگرانی عمومی، رسانههای ایرانی، گزارش دادند، دکتر محمدرضا غدیر، رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم و مقام ارشد مسئول مدیریت شیوع بیماری در این شهر، از جمله افراد قرنطینه شده است.
دکتر غدیر روز دوشنبه 24 فوریه، به شبکه تلویزیون دولتی ایران گفت که وزارت بهداشت، به مسئولان شهر دستور داده است «هیچ آماری را منتشر نکنند» که درارتباط با شیوع ویروس کرونا در قم باشد. به گفته او وضعیت در آنجا «بسیار وحشتناک است و این بیماری در سراسر شهر انتشار یافته است.»
مردم ایران که اعتمادی به مسئولان ندارند، خواسته های دولتی در مورد دوری از بیمارستان ها از بیم شیوع ویروس را نادیده می گیرند و به جای آن، در اتاق های اورژانس ازدحام می کنند. بیمارستان امام خمینی تهران، خیمه ای را در بیرون بیمارستان برای معالجه مردم برپا کرده است.
لبنان: پاسخ غیر مسئولانه و جنایتکارانه
در لبنان دکتر حمد حسن، وزیر بهداشت لبنان، روز دوشنبه 24 فوریه از مردم لبنان خواست تا آرامش خود را حفظ کنند.این باعث واکنش ربیع الشاعر، بنیانگذار یک سازمان غیر انتفاعی ضد فساد در لبنان، شد او کندی عملکرد دولت لبنان را «غیرمسئولانه و جنایتکارانه» توصیف کرد.
الشاعر گفت: «مردم لبنان، اعتماد خود را به توانمندی طبقه سیاسی در مقابله با تمامی مشکلات پیش رو را از دست دادهاند.» وی ادامه داد: «آنها تا این لحظه هنوز اقدامات درستی را انجام ندادهاند. هیچ شفافیتی وجود ندارد و پاسخگویی در کار نیست.»