با فروش املاک مصادره شده ایران در کانادا،دهها میلیون دلار بین قربانیان تروریسم تقسیم شد
با فروش املاک مصادره شده ایران در کانادا،دهها میلیون دلار بین قربانیان تروریسم تقسیم شد
با فروش املاک مصادره شده ایران در کانادا،دهها میلیون دلار بین قربانیان تروریسم تقسیم شد
دهها میلیون دلار املاک مصادره شده متعلق به دولت ایران در کانادا به فروش رفته و پول آنها به قربانیان گروههای تروریستی اهدا شده که تحت حمایت رژیم جمهوری اسلامی قرار دارند.
با استناد به اسنادی که ماه گذشته در دادگاه عدالت عالی انتاریو به ثبت رسید، قربانیان سهمی از پولی را به دست آوردند که از طریق فروش ساختمانهای ایران در اتاوا و انتاریو به دست آمد.
این املاک به ارزشی بیش از 28 میلیون دلار به فروش رفت. دریافتکنندگان قربانیان گروههای تروریستی حماس و حزبالله بودند که از ایران حمایت مالی و اسلحه دریافت میکنند و تعلیم داده میشوند.
شرکت وکالت واقع در تورنتویی به نام آلبرت گلمن که به عنوان دریافتکننده تعیینشده توسط دادگاه تعیین شده روز هفتم آگوست به قاضی اطلاع داد که «توزیع پول به قربانیان همانطور که توسط دادگاه اجازه داده شده بود انجام شده است.»
معمولا چنین مسئلهای خیلی خاص نیست اما این بار شاکیان پرونده قربانیان تروریسم بودند و داراییها املاک کانادایی بودند که از رژیم ایران مصادره شده بودند. ملک واقع در اتاوا که قبلا مرکز فرهنگی ایران بود مخصوصا باارزش بود. این ملک که به عنوان یک «اکازیون توسعه ترانزیتی در کنار دانشگاه اتاوا» بازاریابی شد به ارزش 26.5 میلیون دلار به یک سازنده ساکن مونترال فروخته شد. ملک واقع در تورنتو هم که تحت مالکیت شرکتی بود که توسط یک مسئول رسمی سفارتخانه هدایت میشد و به عنوان مرکز مطالعات ایرانی کار میکرد، به ارزش 1.85 میلیون دلار به فروش رسید. وکیل یکی از قربانیان هم تایید کرده که فروشها انجام شده است.
گروه ائتلاف کانادا علیه ترور که برای تغییر دادن قوانین لابی کرد تا قربانیان بتوانند از دولتهای حامی تروریسم خسارت دریافت کنند گفته خوشحال است که تهران این بها را پرداخت کرده است.
دنی آیزن سخنگوی این گروه گفت: «رژیم ایران بدون اینکه دست بردارد و شرم داشته باشد دهها میلیارد دلار پول به سازمانهای تروریستی میدهد که زندگی افراد بیگناه سراسر دنیا از جمله زندگی کاناداییها را نابود کردهاند.»
توزیع داراییهای ایران نشانگر پایان احتمالی پروسهای است که هفت سال پیش در حالی آغاز شد که دولت محافظهکار وقت، جمهوری اسلامی را یک حامی دولتی تروریسم خواند.
تحت لایحه عدالت برای قربانیان اعمال تروریستی که در سال 2012 اجرایی شد، قربانیان میتوانند از دادگاهها استفاده کنند تا داراییهای اسپانسرهای دولتی تروریسم را از آن خود کنند. ایران و سوریه در حال حاضر در لیست این دولتها هستند.
معمولا نمیتوان از دولتهای خارجی شکایت کرد اما این قانون مصونیت دولتی را از آن کشورها گرفت. تنها داراییهای غیردیپلماتیک را میتوان به قربانیان اهدا کرد که به این معنی است که سفارتخانهها و کنسولها مشمول این قانون نمیشوند.
چند خانواده آمریکایی که قبلا به خاطر حملات تروریستی توانسته بودند برنده پروندههای دادگاهی بزرگ علیه ایران بشوند هم در دادگاههای انتاریو و نووا اسکوشا شکایتهای جدیدی به ثبت رساندند و خواستار سهمی از داراییهای ایران شدند. آنها شامل خانواده مارلا بنت، شهروند آمریکایی که در یک بمبگذاری سال 2002 حماس کشته شد و همچنین ادوارد تریسی و جوزف سیسیپیو میشوند که بین سالهای 1986 و 1991 توسط حزبالله به گروگان گرفته شدند.
دادگاه طرف قربانیان را گرفت و به آنها داراییهای ایران را جایزه داد. قاضی گفت املاک «به صورت نیابتی تحت مالکیت ایران بودند» و اضافه کرد شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ملک واقع در اتاوا با سپاه پاسداران ایران ارتباط داشته است.
ایران در ابتدا این پرونده را نادیده گرفت اما بعد یک شرکت وکالت را استخدام کرد تا در تصمیم دادگاه انتاریو تجدیدنظر صورت بگیرد چون «انگیزه سیاسی» پشت آن است. فروش و بازتوزیع داراییهای ایران بعد از این آغاز شد که دادگاه عالی درخواست تجدید نظر ایران را در سال گذشته رد کرد. حالا که فروش املاک کامل شده، آنها میان قربانیان توزیع شدهاند. قربانیان همچنین سهمی از حدود 2.6 میلیون دلار پول مصادره شده از حسابهای بانکی ایران هم گرفتند و اسناد نشان از ثبت یک تویوتا کمری و یک مزدا امپیوی هم داشتند.
کانادا روابط دیپلماتیک خود با ایران را به خاطر حمایت از بشار اسد رییسجمهور سوریه و همچنین برنامه هستهایاش، تهدید علیه اسرائیل و حمایت از گروههای تروریستی در سال 2012 قطع کرد. نخستوزیر جاستین ترودو قول داد روابط با ایران را دوباره برقرار کند اما این اتفاق نیفتاده است.