ایدههای بزرگ اقتصادی اتاوا برای دوران پساکرونا | تیم ترودو چه در سر دارد؟
ایدههای بزرگ اقتصادی اتاوا برای دوران پساکرونا | تیم ترودو چه در سر دارد؟
ایدههای بزرگ اقتصادی اتاوا برای دوران پساکرونا | تیم ترودو چه در سر دارد؟
اتاوا برای احیای اقتصادی کانادا در دوره پساکرونا به دنبال ایدههای بزرگ است.
دولت جاستین ترودو نخستوزیر کانادا بدون سر و صدا برای تهیه یک طرح کارآمد احیای اقتصادی به دنبال ایدههای بزرگ و اندیشههای الهام بخش است. در همین راستا دولت فدرال در یک فراخوان «فوری» از فعالان و دستاندرکاران بخش خصوصی کانادا دعوت کرده است در سیاستگذاریها و برنامهریزیهای اتاوا برای خارج کردن اقتصاد کشور از بحرانی که در آن قرار گرفته است، به دولت مشاوره و پیشنهاد بدهند.
وزارت نوآوری فدرال در پی ایجاد یک شرکت بزرگ است تا بررسی و تجزیه و تحلیل اصلیترین بخشهای صنعتی راهبردی را چه در سطح ملی و چه بینالمللی بر عهده گیرد بهترین سناریوها را ترسیم کند و اندیشههای بزرگ را برای برون رفت از بحران اقتصادی فعلی که کانادا با آن مواجه شده است، ارائه نماید.
طبق اطلاعاتی که رادیو کانادا در این باره به دست آورده است، دولت جاستین ترودو در تلاش است تا درک صحیح و عمیقی از آثار و پیامدهای میانمدت و درازمدت بحران همهگیری کرونا بر بخشهای «راهبردی» اقتصاد کشور به دست آورد، «ظرفیتها، نقاط قوت و ضعف» صنعت کشور را ارزیابی کند و با بررسی وضعیت اقتصادی کشورهای بزرگ دریابد که آنها برای قرار دادن مجدد قطار اقتصاد خود بر روی ریل و از سرگیری رشد اقتصادی خود چه سیاستها و راهبردهایی در پیش گرفتهاند.
وزارت نوآوری کانادا به دنبال گزینههایی است که بتواند برای مشکلات اقتصادی ناشی از بحران کرونا، با توجه به شرایط و ویژگیهای اقتصادی کشور یک «پاسخ صنعتی فراگیر» مبتنی بر «رشد پایدار بخش دیجیتال» پیدا کند.
وزارت نوآوری در همین راستا تلاش میکند مسایل عمده مرتبط با اقتصاد کشور را از قبیل «بدهیها و نقدینگیهای شرکتها، مشکلات و کمبودهای نیروی کار و احیای زنجیرههای تامین» عمیقا تجزیه و تحلیل کند و راهکارهای موثر و پایداری برای آنها پیدا کند.
فراخوان همفکری دولت برای حل مشکلات اقتصادی کشور که اتاوا بر اهمیت و فوریت آن تاکید کرده است، برای داوطلبانی که مایل به همکاری هستند تنها یک هفته مهلت داشت و بیست و هشتم می به پایان رسید. این فراخوان در پایگاه اینترنتی امور عمومی و خدمات دولتی کانادا منتشر شده بود.
در این طرح از شرکتهای بزرگ مشاوره از قبیل KPMG ، Deloitte و Ernst & Young دعوت به همکاری شده است. اجرای این طرح تا سی و یکم مارس سال ۲۰۲۱ طول خواهد کشید و طبق اعلام مقامات فدرال هزینه قراردادی که با شرکتها بسته خواهد شد از سه میلیون و هفتصد و پنجاه هزار دلار فراتر نخواهد رفت.
ایو ژیرو مدیر بودجه پارلمان کانادا از این مسئله ابراز تعجب کرده است که در چنین شرایطی دولت جاستین ترودو برای حل مشکلات اقتصادی کشور به شرکتهای خصوصی متوسل شده است این در حالی است که به گفته ژیرو، هزاران مدیر و کارمند دولت فدرال میتوانند ایدههای خوب و اندیشههای نوآورانهای به اتاوا ارائه کنند. وی افزود دولت فدرال به جای روی آوردن به فعالان و شرکتهای بخش خصوصی میتواند، دیدگاهها و نظرات احزاب مخالف را جویا شود به ویژه در شرایط فعلی که دولت ترودو در پارلمان در موقعیت اقلیت قرار دارد و برای اجرای سیاستها و برنامههای خود از میدان عمل گستردهای هم برخوردار نیست.
یکی از سخنگویان وزارت نوآوری کانادا ابراز اطمینان کرد اقدام دولت در این زمینه یک «رویه کاملا معمول» است و آن را نباید «مقاطعهکاری فرعی» امور کارکنان بخش عمومی قلمداد کرد. وی افزود روشی که دولت فدرال در پیش گرفته به مسئولان در درک بهتر فشارهای موجود بر قسمتهای مختلف اقتصاد کشور و همچنین شناخت عمیقتر مشکلاتی که بحران کووید۱۹برای هر بخش به وجود آورده است، کمک خواهد کرد.
لازم به یادآوری است که مونیک لورو رئیس پیشین موسسه دژاردن نیز به عنوان رئیس «شورای راهبردی صنعتی» انتخاب شده است. وظیفه این شورا مشورت دادن به دولت فدرال برای حل مشکلات اقتصادی و ارائه توصیهها و راهکارهای موثر برای فراهم کردن شرایط رشد مجدد اقتصاد کشور است.
طرح احیای اقتصادی هر چه زودتر ارائه و اجرا شود، بهتر است.
ایو ژیرو مدیر بودجه پارلمان کانادا میگوید طرح احیای اقتصادی کانادا هر چه زودتر به شهروندان ارائه و هر چه زودتر به اجرا گذاشته شود، بهتر است. این کار میتواند اعتماد از دست رفته شرکتها و اشخاص به اقتصاد کشور را به سرعت ترمیم کند، شرایط را برای شل کردن کیسه توسط دولت و اختصاص اعتبارات لازم برای احیای بخشهای مختلف اقتصادی فراهم کند و به همه این اطمینان را بدهد که بحران کرونا پایههای اقتصاد را ویران نکرده است و با پایان یافتن این بحران بهداشتی، اقتصاد دوباره نفس خواهد کشید و رشد خود را از سر خواهد گرفت.
با این حال ژان-ایو دوکلو رئیس هیئت خزانهداری کانادا بر این عقیده است که زمان احیای اقتصادی کانادا هنوز فرانرسیده است چرا که ازسرگیری رشد اقتصادی به شرایط بهداشتی موجود در کشور بستگی دارد.
دوکلو چهارشنبه گذشته تاکید کرد: «همچنان باید نسبت به کووید۱۹ و خطرات آن جانب احتیاط را حفظ کنیم. باید اطمینان حاصل کنیم که مقررات و دستورالعملهای کارشناسان بهداشت عمومی همچنان به درستی مراعات میشود و باید به گونهای عمل کنیم که از سرگیری کسب و کارها و فعالیتهای اقتصادی خطر شکلگیری موج دوم کرونا را که برای اقتصاد کشور بسیار شوم و آسیبزننده خواهد بود، به دنبال نخواهد داشتژرار دلتل محافظهکار بر این عقیده است که دولت باید از همین حالا برای احیای اقتصاد کشور در دوره پساکرونا دست به کار شود و در وهله اول بخشهایی از اقتصاد را که باید برای احیا در اولویت قرار داده شوند، شناسایی کند.
اپوزیسیون رسمی کانادا نیز ابراز امیدواری کرده است که دولت راهبرد رسمی مشخصی برای احیای اقتصاد کشور در اوایل سال ۲۰۲۱ ارائه نماید. مسئولان حزب محافظهکار کانادا امیدوار هستند که دولت توجه ویژهای به صنایع سبز و صنایع دیجیتال داشته باشد اما این مسئله به معنای آن نیست که دیگر بخشهای اقتصاد مورد بیمهری یا غفلت دولت فدرال قرار گیرند.
دلتل تصریح کرد دولت به هیچ عنوان نباید از منابع طبیعی، کشاورزی، سرمایهها و کالاهای اساسی غفلت کند.
ضرورت به روزرسانی اقتصادی
ایو ژیرو بر این عقیده است که در شرایط فعلی بهروزرسانی اقتصادی در کوتاهمدت از اهمیتی اساسی برخوردار است. وی معتقد است رویکرد فعلی که دولت فدرال در پیش گرفته است آثار منفی و زیانباری خواهد داشت.
مدیر بودجه پارلمان تاکید کرد: «دولت فدرال اشاراتی به این مسئله داشته و اعلام کرده که در فکر آن است اما طرحهای خود را در این زمینه ارائه نمیکند. مقامات در این باره اظهارنظرهایی میکنند اما چند روز بعد اظهارات خود را تصحیح میکنند. عدم قطعیت و تردیدهایی که در این زمینه وجود دارد، آسیبرسان است. دولت باید دودلی و تردید را کنار بگذارد.»
طبق ارزیابیهایی که ایو ژیرو انجام داده است، کسری فدرال در سال ۲۰۲۰ تحتتاثیر هزینههای پیشبینی نشده سنگینی که بحران کرونا روی دست دولت گذاشت و همچنین کندی و حتی در مواردی تعیطیلی فعالیتهای اقتصادی، احتمالا از دویست و شصت میلیارد دلار نیز فراتر خواهد رفت.
مسئولان حزب محافظهکار کانادا همچنان با اصرار و با سر و صدای زیاد خواستار آن هستند که اتاوا برای بهروزرسانی اقتصادی در ماه ژوئن اقدام کند تا وضعیت دخل و خرج دولت و بدهیهای آن مشخص شود.
ژرار دلتل نگران این مسئله است که مبادا وزیر دارایی کانادا به پیشبینیهای مربوط به کسری بودجه دولت توجهی نکند. وی تاکید کرد: «هنوز درباره مسائل بسیار سهل و ساده نیز پاسخی نداریم این در حالی است که چشماندازها و افقهای اقتصادی پیش روی ما واقعا نگرانکننده است.».»