انتشار دو حکم بی سابقه از نیروی قدس سپاه
قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، از تشکیل یک «کمیته اقتصادی» در این نیروی نظامی برای «کمک به خنثی نمودن تحریمها» علیه جمهوری اسلامی خبر داده است.
این موضوع در حکم صادره قاسم سلیمانی برای انتصاب سرتیپ حسن پلارک به عنوان «مشاور و دستیار ویژه» فرمانده نیروی قدس سپاه عنوان شده است.
آقای پلارک پیش از این به عنوان «رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات» در عراق فعالیت داشت.
مشخص نیست که این کمیته اقتصادی برای دور زدن تحریمها در چه حوزههایی فعالیت میکند ولی انتشار احکام انتصاب قاسم سلیمانی در نیروی قدس سپاه و مشخص کردن رویکردهای این نیروی نظامی، امری کمسابقه است،گفتنی است این احکام را خبرگزاری فارس منتشر کرد و ساعاتی بعد نیز از خروجی خود حذف کرد.
نیروی قدس به عنوان شاخه برون مرزی سپاه، به طور عمده در منطقه خاورمیانه فعال است. این نیروی نظامی علاوه بر ارتباط با گروه حزبالله لبنان، اقدام به راهاندازی دو گروه فاطمیون و زینبیون در سوریه کرده است که شامل اتباع افغانستانی و پاکستانی است.
نیروهای حشدالشعبی در عراق و گروه شبهنظامی حوثی در یمن هم از دیگر گروههای شبهنظامی تحت حمایت به نیروی قدس سپاه محسوب میشوند.
این نیرو نقش تعیینکنندهای در سیاست خارجی ایران در منطقه خاورمیانه دارد و در کشورهایی چون عراق، سوریه، لبنان، افغانستان و یمن، سفیر ایران در صورت موافقت نیروی قدس سپاه تعیین و اعزام میشود.
قاسم سلیمانی از سال ۱۳۹۰ تحت تحریمهای دولت آمریکا قرار دارد. ایالات متحده بارها نقش او را در آنچه «اقدامات مخرب» تهران در منطقه مینامد نکوهش کرده است.
دولت آمریکا بارها اشاره کرده است که فعالیتهای اقتصادی نیروی سپاه قدس تحت عنوان شرکتهای پوششی در حوزههای مختلف از جمله تامین سلاح، تولید اسکناس جعلی و خرید و فروش ارز برای دور زدن تحریمها در حال انجام است.
دولت آمریکا همچنین نیروی قدس سپاه را مشارکت به دخالت در قاچاق مواد مخدر کرده است.
قاسم سلیمانی همچنین در حکم دیگری، «محمد جلال مآب» را به عنوان رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات منصوب کرده است. آقای جلال مآب، پیش از این جانشین ستاد بازسازی عتبات عالیات مشغول به کار بود.
اکنون با صدور این احکام ثابت می شود که ستاد بازسازی عتبات عالیات که در عراق و سوریه فعالیت دارد یگانی از نیروی قدس سپاه پاسداران است، مسئله ای که پیش از این فرماندهان سپاه و مدیران ستاد بازسازی آن را بشدت تکذیب می کردند.
فعالیتهای ایران در بازسازی اماکن مذهبی شیعیان در عراق از سال ۱۳۸۲ شروع شده و ستاد «بازسازی عتبات عالیات» هسته مرکزی این فعالیتها بوده است.
این ستاد در شش شهر عراق و شهر دمشق سوریه در حال فعالیت است و اجرای بیش از ۱۵۰ پروژه توسط این شرکت، سبب شده که مجموعه گستردهای از شرکتهای عمرانی و تجاری در زیرمجموعه آن مشغول به فعالیت باشند.
این مجموعه فعالیتهای اقتصادی در دو دهه اخیر تحت نظر حسن پلارک انجام شده که از مدیران معتمد قاسم سلیمانی محسوب میشود.
جمهوری اسلامی پس از سقوط صدام حسین در عراق٬ هزینههای هنگفتی برای بازسازی امکان مذهبی شیعیان در این کشور کرده که همچنان ادامه دارد.
قاسم سراجان٬ معاون حوزه جذب ستاد بازسازی «عتبات عالیات» کشور گفته بود که «از سال ۱۳۸۷ تا سال ۱۳۹۳ بالغ بر پنج هزار میلیارد ریال عموماً از محل کمکهای مردمی در حوزه بازسازی و توسعه عتبات عالیات در عراق هزینه شده است.»
خدمات بازسازی اماکن مذهبی در عراق و سوریه را «ستاد بازسازی عتبات عالیات» بر عهده دارد این ستاد مدعی مردمی بودن است و اینکه به هیچ نهادی وابسته نیست، اما ریاست آن را سردار حسین پلارک از اعضای نیرویقدسسپاه بر عهده داشته ، برادر وی نیز حسن مدتی مشاور معاون اول رئیسجمهور در امور عراق بود.
ستاد بازسازی در حالی غیر وابسته بودن خود را اعلام میکند که در تمامی استانهای کشور ستاد دارد و اغلب اعضای آن از فرماندهان سپاه هستند، دیدارهای مستمر با رهبری دارد و در ساختمانهای متعلق به سپاه مستقر و همچنین اغلب خودروهایش نیز پلاک سپاه دارد و طبعاً متعلق به این نهاد است.
بر اساس آنچه این ستاد در شرح فعالیتهایش نوشته است از زمان سرنگونی دولت صدام فعالیت خود را آغاز کرده و تاکنون بیش از ۱۴۰ میلیارد تومان و همچنین ۶۵۰ هزار دلار صرف بازسازی اماکن مذهبی عراق کرده است.
قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در آخرین دیدارش از عراق از فعالیتهای این ستاد در بازسازی حرم امام اول شیعیان در نجف دیدار کرد و نسبت به استمرار فعالیت این ستاد تأکید فراوانی نمود و آن را «پرچم ایران» در عراق معرفی کرد.