اخراج هشت نفر به دلیل تروریسم و جاسوسی در سال ۲۰۲۰
اخراج هشت نفر به دلیل تروریسم و جاسوسی در سال ۲۰۲۰
اخراج هشت نفر به دلیل تروریسم و جاسوسی در سال ۲۰۲۰
مدارک منتشر شده توسط وزارت امنیت عمومی کانادا نشان میدهد که دولت فدرال در سال ۲۰۲۰ هشت عنصر خارجی را به ظنّ جاسوسی، براندازی، یا تروریسم از کانادا اخراج کرده است.
بر اساس خبرگزاری Globe and Mail این پروندهها و مدارک، کشور مبدأ این هشت فرد را مشخص نکرده است، همچنین اطلاعات بیشتری در مورد ماهیت فعالیتهای آنان در کانادا داده نشده است.
تیم وارمینگتون سخنگوی وزارت امنیت عمومی در بیانیهای گفت: «با این حال، میتوانیم به شما بگوییم که در سال ۲۰۲۰ آژانس خدمات مرزیِ کانادا (CBSA) هشت فرد را به دلایل امنیتی از خاک کانادا اخراج کرده است. اخراج به دلایل امنیتی ممکن است به معنای جاسوسی، براندازی، تروریسم و یا عضویت در گروههایی باشد که دست به چنین کارهایی میزنند.
بعد از اینکه مایک بورگس مدیر کل سازمان اطلاعات و امنیت استرالیا هفته گذشته اعلام کرد، کشورش در سال ۲۰۲۰ تعداد قابل توجهی از عناصر نامطلوب را خنثی کرده و یا از استرالیا اخراج کرده است، خبرگزاری Globe and Mail از دولت کانادا خواست که تعداد افراد اخراج شده به دلیل جاسوسی در سال ۲۰۲۰ مشخص کند.
بورگس به رسانه استرالیایی گفت: «صحبت از تعدادی دو رقمی است.»
آقای وارمینگتون گفت که وزارت امنیت عمومی «نمیتواند اطلاعات دقیقی را نصبت به اخراجها ارائه دهد.»
اندی الیس مشاور پیشین عملیاتهای سازمان اطلاعات و امنیت کانادا گفت که در تجربه او ملیت افرادی که به دلیل جاسوسی اخراج میشوند بیشتر ایرانی، چینی، روسی، و پاکستانی است.
او گفت: «اما از کره شمالی هم هستند. از کشورهای دیگر هم دیدهام. کسانی [اگر ملیتشان را بدانید] که شما را بسیار متعجب خواهد کرد.»
آقای الیس گفت گاهی اوقات مقامات اطلاعاتی به دنبال به کارگیری همین افراد در سازمان اطلاعاتی خود هستند. اما پیشنهادهایی از این دست در داخل دولت با مقاومتهای شدیدی روبرو میشود.
ریچارد فادن، مدیر پیشین سازمان اطلاعات و امنیت کانادا که مشاور امنیت ملی دو نخست وزیر بوده است، میگوید مقابله با جاسوسی و دخالت خارجی در کانادا بسیار مشکل است، چرا که این کشور جامعهای باز دارد و منابع گستردهای را برای این کار اختصاص نداده است.
«یکی از این مشکلات در تقابل با جاسوسی و تأثیرگذاری خارجی اغلب اولویت پایینتر آن نسبت به چیزی مانند تروریسم است که آسیب مستقیم و مشهود است.» دومین دلیل از منظر او این است که ثابت کردن جرم افراد در جاسوسی و تأثیرگذاری خارجی مشکل است.
استفانی کاروین استاد امور بینالملل دانشگاه کارلتون در اتاوا که قبلاً تحلیلگر امنیت ملی در دولت فدرال بود، گفت که در طول سالهای اخیر بر تعداد افرادی که به دلایل مشابه اخراج شدهاند به طور چشم گیری افزوده شده است. اما او خاطرنشان کرد که کانادا اجازه ندارد افراد را به کشورهایی که وضعیت حقوق بشر در آنها وخیم است، دیپورت کند.
ماه نوامبر گذشته سازمان اطلاعات و امنیت کانادا به نشریه The Globe گفت، که امنیت ملی و کاناداییها توسط عناصر مخفی اطلاعاتی چین و دیگر کشورها تحت خطر قرار دارد که در تلاش هستند تا با استفاده از تاکتیکهای هراسافکنی و اقدامات تلافی جویانه بر علیه منتقدین و خانوادههای آنها عمل کنند.
سازمان اطلاعات و امنیت کانادا میگوید که این اقدامات غیرقانونی بخشی از کمپین بینالمللی تحقیر است. یکی از تلاشهای سطح بالا، عملیات موسوم به «شکار روباه» است که از سال ۲۰۱۴ توسط وزارت امنیت عمومی پکن هدایت میشود. این عملیات مثلاً میخواهد مقامات و تاجران فاسد چینی هدف قرار دهد اما در اصل به دنبال مخالفان و منتقدان رئیس جمهور شی جین پینگ است.
دیوید ویگنو، مدیر کل سازمان اطلاعات و امنیت کانادا در سخنرانی برای مرکز «نوآوری حاکمیت بینالمللی» در فوریه گذشته هشدار داد که سرویسهای نظامی و اطلاعاتی رژیم پکن در حال گردآوری دادههای حساس کاناداییها و سرقت تکنولوژیهای کلیدی هستند و تلاش میکنند کانادا را در مقابل چین تحقیر کنند.
آقای وینگلو گفت، «تعدادی دولت خارجی در حال انجام اقدامات خصمانه هستند که به صورت روتین افرادی را در کانادا تهدید و تحقیر میکنند، تا ترس، سکوت و فشار بر مخالفان را به اعمال کنند.»
سال گذشته، سازمان اطلاعات و امنیت کانادا به محققان و شرکتهای بزرگ کانادایی هشدار داد، که عوامل دولتهای بیگانه میخواهند پیشرفتها برای ساخت واکسن کووید ۱۹ را مورد هدف قرار دهد. این سازمان به طور مشخص از کشورها نامی نبرد، اما FBI، چین و روسیه را به تلاش برای سرقت مالکیتهای فکری ارزشمند متهم کرده است.