آنفولانزا، علائم و راه های درمان آن در کانادا
آنفولانزا، علائم و راه های درمان آن در کانادا
آنفولانزا، علائم و راه های درمان آن در کانادا
آنفولانزا یک بیماری بسیار مسری است و هر ساله 1 میلیارد نفر در سراسر جهان حداقل یک بار به این بیماری دچار می شوند. بین 250 هزار تا 500 هزار نفر فوت می کنند، و 3 تا 5 میلیون نفر نیز به سختی بیمار می شوند. در کانادا احتمال ابتلا به آنفولانزا، در اواخر پاییز و فصل زمستان بیش از هر زمان دیگری است و همه افراد در معرض این بیماری قرار دارد. آنفولانزا جزء 10 بیماری کشنده ای است که سبب مرگ می شود. هر ساله در کانادا حدود 7 میلیون نفر به آنفولانزا مبتلا می شوند که از این تعداد، 12,200 نفر راهی بیمارستان می شوند و حدود 3,500 نفرنیز فوت میکنند.
علائم آنفولانزا معمولا 1 تا 4 روز پس از ورود ویروس به بدن نمایان میشوند. علائم اولیه شامل تب، سرفه، و درد و گرفتگی عضلات هستند. از دیگر علائم آنفولانزا می توان به سردرد، لرز، از دست دادن اشتها، گلودرد، و آبریزش و گرفتگی بینی اشاره کرد. در برخی افراد، مخصوصا کودکان، اسهال و استفراغ نیز مشاهده می شود. به عنوان والد، چنانچه مشاهده کردید فرزند شما مثل همیشه غذا نمی خورد، دیر از خواب بیدارمی شود و با دیگر بچه ها بازی نمی کند و زودرنج و حساس شده، مراتب را حتما با پزشک خانوادگی خود در میان بگذارید.
این بیماری از یک روز قبل از آشکار شدن تا 5 روز پس از مشاهده علائم بیماری، قابل سرایت است.
اگر مبتلا به آنفولانزا شدید، در خانه بمانید و از تماس نزدیک با دیگران و انجام فعالیت های معمول هر روزه تا زمانی که کاملا بهبود نیافته اید، خودداری کنید؛ این امر کمک می کند بیماری گسترش نیابد. مایعات زیاد بنوشید؛ با استفاده از کیسه آب گرم، درد عضلات را تسکین بخشید؛ دوش آب گرم بگیرید؛ آب نمک غرغره کنید، برای رفع گرفتگی بینی از اسپری استفاده کنید؛ و از الکل، تنباکو و کافئین دوری کنید. طول درمان آنفولانزا بین 7 تا 10 روز است. اگر پس از چند روز بهتر نشدید با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین می توانید در هر ساعتی از شبانه روز با شماره 0000-797-866-1 “تلفن سلامت” تماس بگیرید.
چنانچه هر یک از علائم زیر را در خود مشاهده نمودید به نزدیک ترین بیمارستان مراجعه کنید:
· تنفس کوتاه، سریع و اشکال در تنفس
· درد سینه
· خلط و بزاق خونی یا رنگی
· سرگیجه های ناگهانی
· استفراغ شدید و مداوم
· تب بالا به مدت بیش از سه روز
· فشار خون پایین
از عوارض آنفولانزا می توان به ذات الریه و نارسایی تنفسی، و بدتر شدن مشکلات مزمن اشاره کرد. همچنین آنفولانزا می تواند عواقبی نظیر بستری شدن در بیمارستان و یا حتی مرگ در پی داشته باشد. این بیماری توسط پزشک و از طریق مشاهده علائم و نتایج آزمایش تشخیص داده می شود.
علایم بیماری به وسیله استراحت، نوشیدن مایعات، تجویز دارو، و یا کاهش درد و تب درمان می شود. اگر احتمال ابتلا به عوارض آنفولانزا در فرد بالا باشد، و یا فرد بیمار چندین نشانه بیماری را با هم داشته باشد، پزشک مصرف دارو را توصیه می کند. مصرف دارو برای کودکان زیر 6 سال فقط با تجویز پزشک متخصص مجاز می باشد.
تزریق واکسن آنفولانزا به همه افراد 6 ماه به بالا توصیه می شود، چرا که بهترین راه برای مبارزه با این بیماری است. با تزریق واکسن، چنانچه ویروس وارد بدن شما شود، هم از خودتان محافظت کرده اید، چرا که به بیماری سختی دچار نمی شوید؛ هم اینکه از دیگران محافظت می کنید، زیرا بیماری را پخش نمی کنید. از دیگر مزایای واکسن می توان به رایگان بودن، قابل استفاده برای کودکان، زنان حامله و شیرده، و کاهش چشمگیر مراجعه به پزشک اشاره کرد. البته 2 هفته طول می کشد تا واکسن اثر کند، پس پیشنهاد می کنیم هرچه سریعتر برای واکسیناسیون اقدام کنید.
تزریق واکسن به همه افراد خصوصا افرادی که در موقعیت های خاص پزشکی قرار دارند، توصیه میشود. مانند ابتلا به سرطان و دیگر بیماری های خودایمنی، دیابت، بیماری های قلبی و ریوی، کم خونی، چاقی، مشکلات کلیوی، شرایط عصبی و روانی، و افرادی که به مدت طولانی آسپرین مصرف کرده اند.
همچنین تزریق واکسن به سالمندان بالای 65 سال و کودکان زیر 5 سال، خانم هایی که حامله هستند و یا قصد دارند حامله شوند، و افراد مقیم در مراکز نگهداری (مانند خانه سالمندان) و کارکنان این مراکز بسیار توصیه می شود.
افرادی که بیش از همه در معرض ابتلا به آنفولانزا قرار دارند، مراقبان، پرستارهای بچه، پرستاران، اعضای خانواده و افرادی هستند که برای مدتی در یک محیط ثابت کار می کنند، ماند ملوانان.
نکته مهم در مورد واکسن آنفولانزا این است که شما باید هر سال این واکسن را بزنید، چرا که ویروس آنفولانزا مدام در حال تغییر شکل است، به علاوه هر تزریق فقط تا یک سال می تواند از شما در برابر ویروس محافظت کند، پس لازم است هر سال واکسن بزنید. اثرات این واکسن با توجه به فصل، و سلامت و سن فرد متفاوت است. ولی معمولا هر واکسن در مقابل چندین نوع مختلف از ویروس آنفولانزا، از شما محافظت می کند. این واکسن به ندرت سبب واکنش های شدید در بدن می شود و عارضه ای ندارد، همچنین می توانید مطمئن باشید که ویروس های داخل واکسن، شما را مبتلا به آنفولانزا نمی کنند. جدیدترین واکسن های آنفولانزا که مربوط به سال 2019- 2018 هستند شامل واکسن Influenza A(H1N1)، Influenza A(H3N2)، و Influenza B می شوند
ویروس آنفولانزا بر بینی، گلو و ریه ها اثر می گذارد. این ویروس به سادگی و حتی قبل از آشکار شدن علائم از طریق صحبت کردن، عطسه و سرفه وارد هوا می شود و به راحتی از طریق چشم ها، دهان و بینی به بدن انسان راه پیدا می کند. همچنین اگر گوشی تلفن، دستگیره در، کنترل تلویزیون، و یا دست فرد دیگری آلوده به ویروس باشد و شما پس از لمس این اشیا دست خود را به چشم، بینی یا دهان خود بزنید، ویروس وارد بدن شما خواهد شد.
بهترین راه پیشگیری از آنفولانزا، واکسن است. البته راه های دیگری نیز هست که از ابتلا به آنفولانزا پیشگیری می کند، شامل:
· شستشوی مداوم دست ها
· لمس نکردن صورت
· استفاده از بازو به جای کف دست به هنگام سرفه و عطسه
· میکروب زدایی مداوم وسایلی که در دسترس همگان هستند، مانند تلفن، دستگیره در و کنترل تلویزیون
دو ویروس اصلی آنفولانزا، که با نام های A و B شناخته می شوند، هرکدام زیرشاخه های متفاوتی دارند. ویروس آنفولانزا نوع A دوزیرشاخه مهم به نام های هماگلوتینین (HA) و نورآمیداز (NA) دارد که طی قرن ها باعث مریضی های زیادی شده است. 3 نوع آنفولانزا که توسط ویروس HA به وجود می آیند به نام های H1، H2، و H3؛ و آنفولانزایی که توسط زیرشاخه NA به وجود می آید به نام های N1 و N2 شناخته می شوند. ویروس آنفولانزا نوع B نیز شامل زیر شاخه های زیر میشود:
1. B/Yamagata/16/88-like viruses
2. B/Victoria/2/87-like viruses
در ایالتهای مختلف کانادا، متخصصان سلامت برای جلوگیری از شیوع آنفولانزا اقدامات متعددی انجام می دهند، از جمله:
· تهیه واکسن آنفولانزا
· واکسیناسیون قشرهای آسیب پذیر در موقعیت های مختلف
· اطلاع رسانی راجع به مزایا و معایب واکسیناسیون، و همچنین خطرات عدم واکسیناسیون
· آموزش راه های پیشگیری از شیوع آنفولانزا به بیماران (نظیر شستن مداوم دست ها، تمیزنگاه داشتن سطوح, و استفاده از دستمال هنگام سرفه و عطسه)
· اطلاع رسانی به بیماران در مورد کارهایی که باید در زمان ابتلا به آنفولانزا انجام دهند.
اکثر افرادی که مبتلا به آنفولانزا می شوند نیاز به داروی شیمیایی ندارند، اما پزشکان برای افرادی که درمعرض صدمات جدی هستند، و یا بیمارانی که به سختی مریض شده اند، با درنظر گرفتن عواملی نظیر سوابق بیمار، خطرات بیماری، و مدت و شدت علائم، یکی از داروهای اسلتامیویر(oseltamivir)، زانامیویر(zanamivir و یا پرامیویر(paramivir) را تجویز می کنند.
پیش بینی این امر که چه زمانی این بیماری شیوع می کند، تقریبا غیرممکن است. پس بهتر است با افزایش اطلاعات و تغییر برخی رفتارها و عادات، همیشه از خود و خانواده تان در برابر این بیماری محافظت کنید. در صورت شیوع بیماری در جامعه، احتمالا پیدا کردن دکتر و پرستار سخت می شود، بنابراین اگر مریض شدید در خانه بمانید و با پزشک خانوادگی خود تماس بگیرید.
همچنین می توانید از طریق اینترنت کلینیک های مخصوص آنفولانزا در ایالت و منطقه خود را بیابید. مقداری پول نقد برای مواقع اضطراری، و غذا و دارو به اندازه نیاز در خانه داشته باشید، چرا که در صورت شیوع بیماری، بانک ها و مغازه ها تعطیل خواهند شد. مهدکودک ها و مدارس نیز تعطیل می شوند، پس برای مراقبت از فرزندانتان برنامه داشته باشید. همچنین اگر قصد سفر و یا هرگونه استفاده از اتوبوس، تاکسی و خطوط هواپیمایی را دارید، پیش از سفر برنامه ها را چک کنید، چرا که احتمال اختلال در سیستم حمل و نقل بسیار است.
در زمان شیوع بیماری اخبار را از طریق رادیو، تلویزیون، سایت های دولتی، روزنامه ها، و کانال های اجتماعی موثق دنبال کنید.
شاید نیاز باشد اطلاعاتی از وضعیت سلامتی خود را به متخصصان سلامت بدهید، پس همیشه شماره کارت سلامتی، وضعیت پزشکی جاری، دارو و درمان های تجویز شده، و اطلاعات مورد نیاز متخصص سلامت را در دسترس داشته باشید.
در جدول زیر تفاوت بین سرماخوردگی و آنفولانزا قید شده است:
علائم سرماخوردگی آنفولانزا
تب به ندرت رایج است، تب بالا (39 یا 40 درجه) ناگهانی شروع میشود، و 3 تا 4 روز طول می کشد. همه افراد مبتلا به آنفولانزا، تب نمی کنند.
درد و گرفتگی کلی گاهی اوقات، معمولی رایج، معمولا شدید
درد عضلات گاهی اوقات، معمولا نرمال اغلب اوقات، می تواند بسیار دردناک باشد
احساس ضعف و خستگی غیرعادی بسیار رایج، سریع شروع می شود.
عطسه رایج گاهی اوقات
عوارض جانبی میتواند منجر به درد گوش و یا احتقان سینوسی شود. می تواند سبب ذات الریه، نارسایی تنفسی و حتی مرگ شود.
درد سینه و سرفه گاهی اوقات، معمول و متعادل