کاهش سهمیه مهاجرین کبک و رکود اقتصادی
معصومه علیمحمدی|
علیرغم اینکه استان کبک با دوران تاریخی کمبود نیروی کار و نرخ پایین بیکاری مواجه است، در سال 2019، معادل 21 درصد از سهمیه مهاجرتی خود را کاهش داد. به نظر میآید این اقدام توانسته به رشد اقتصادی استان لطمه وارد کند.
کاهش 21 درصدی سهمیه مهاجرتی سال 2019 در استان کبک، این استان را از تمامی استانهای کانادا عقب نگه داشت. بنا به ارقام اعلام شده توسط اداره مهاجرت و شهروندی کانادا، استان کبک در سال 2019 سهمیه پذیرش مهاجرین به این استان را به 40 هزار و 600 نفر تقلیل داد در حالیکه میزان گزینش در سال پیش از آن، 51 هزار و 100 نفر بوده است.
پذیرش مهاجران از طریق برنامههای مهاجرتی گروههای اقتصادی و خانوادگی هر کدام 20 درصد و از طریق برنامههای پناهندگی 17 درصد کاهش داشته است.
این کاهش سهمیه باعث شد که کبک علیرغم نیاز مبرم به ورود مهاجرین متخصص ماهر و نیمهماهر متاسفانه در سال 2019 با کمترین سهمیه گزینش از سال 2015 تا کنون مواجه گردد. گفتنی است فرنسوا لوگو، نخستوزیر کبک، در آغاز فعالیت خود در اکتبر 2018 اعلام کرده بود که میزان مهاجرت را در این استان کاهش خواهد داد.
بنا به اظهارات مقامات کبک، هدف از این اقدام، اطمینان از همگامسازی و استقرارپذیری مهاجران با جامعه فرانسهزبان کبک و بازار کار آن میباشد.
تصمیم کبک برای کاهش مهاجرت در این استان در تقابل واضح با دیگر استانهای کانادا است. در سطح ملی، کانادا سهمیه مهاجرتی خود را در سال2019 با 6درصد افزایش به 341هزار مهاجر رساند.
هر یک از 4 استان در حاشیه اقیانوس اطلس شامل؛ نیوفاندلند، پرنس ادوارد، نیوبرانزویک و نووااسکوشیا با رشد 15 درصدی نسبت به سال2018 مواجه بودند.
استان اونتاریو 12درصد، مانیتوبا 24درصد، ساسکچوان 2درصد، آلبرتا 4درصد، بریتیش کلمبیا 12درصد و یوکان 31درصد رشد داشتند.
جذب مهاجران در سراسر کانادا همچنان رو به افزایش است زیرا دولت فدرال با برنامهریزیهای انجام شده متعهد بر تامین نیروی کار در کاناداست و بر اساس نیاز بازار کار ملزم به تامین نیروی کار مورد نیاز در دوره زمانی 2019-2021 به دنبال افزایش تعداد مهاجران میباشد.
استان کبک یکی از قدیمیترین جمعیتها را در کشور کانادا تشکیل میدهد و میزان تولد آن نیز با میانگین ملی کانادا برابری دارد. بدینترتیب این استان در واقع به صورت جدی به افزایش جذب مهاجران نیاز دارد تا بتواند اقتصاد خود را حمایت کند.
چنانچه دولت کبک تصمیم بگیرد سهمیه فعلی پذیرش مهاجرین را پایین نگه دارد، با محدودیتهای جدی در پتانسیل رشد اقتصادی خود مواجه خواهد شد.
بدیهی است این باعث خواهد شد تا جذابیتهای خود را برای جذب سرمایهگذاران خارجی در این استان از دست بدهد. بخش خصوصی به نیروی کار کافی و مصرفکننده کافی برای گذراندن کار خود نیاز دارد. بدینترتیب، چنانچه کبک همچنان سهمیه پذیرش مهاجرین خود را پایین نگه دارد، باعث خواهد شد تا استانهای دیگر مانند اونتاریو از رشد اقتصادی حاصل مهاجرت بهره مندتر شوند. بدینترتیب منتقل شدن بخش خصوصی از کبک به استانهای دیگر برای پیدا کردن سرمایهگذاران خارجی و پیشرفت فعالیتهای اقتصادی نیز افزایش خواهد یافت.
کبک نیاز دارد سهمیه سالانه پذیرش مهاجرین خود را حداقل به دو برابر سهمیه فعلی و یا حداقل 80 هزار برساند تا همانند دیگر استانها به رشد سرانه 0.9درصد گزینش مهاجرین نسبت به کل جمعیت برسد.
به دنبال کاهش چشمگیر سهمیه در سال 2019، کبک و نیوفونلند تنها استانهایی هستند که به ترتیب دارای کمترین رشد سرانه گزینش مهاجرین جدید به میزان به ترتیب 0.5 و 0.4 درصد در سال 2019 بودند. دیگر استانهای کانادا دارای میانگین 0.9 درصد گزینش نسبت به کل جمعیت در سال 2019 بودهاند. این در حالیست که کبک از تمامی استانهای کانادا نیاز بیشتری به تازهواردین و نیروی کار دارد.
طرح کبک برای افزایش سهمیه مهاجرت در سال 2020
در ماه اکتبر2019، دولت کبک اعلام کرد در طرح مهاجرتی خود برای سال 2020، قصد دارد 44 هزار و 500 مهاجر جدید را پذیرا باشد. اساس افزایش این سهمیه برطرف کردن کمبود نیروی کار در استان مطرح شد.
به منظور برطرف کردن کمبود نیروی کار، گروههای مختلفی از طرف کارفرمایان بخشهای خصوصی و دولتی و ارگانهای مختلف مانند اتاق بازرگانی مونترال و شورای کارفرمایان کبک به دفاع افزایش سهمیه مهاجرت تا سقف 60 هزار در سال در مقابل دولت استانی قرار گرفتند.
در حالیکه رقم 60 هزار مهاجر بسیار بیشتر از سقف تعیین شده مهاجرتی برای پایدار نگه داشتن رشد اقتصادی سالم و رو به افزایش استان است اما این رقم هنوز تامینکننده نیاز بازار کانادا نیست. این ارگانها اعتقاد بر این دارند که حداقل میزان سهمیه نمیتواند کمتر از 60 هزار باشد در غیر اینصورت کبک با رکود اقتصادی شدید و جبرانناپذیری در کوتاه مدت مواجه خواهد شد.
در حال حاضر استان کبک با 5.1 درصد نرخ بیکاری و استان بریتیش کلمیبیا با 4.5 درصد نرخ بیکاری دو استانی محسوب میگردند که ورود نیروی کار خارجی در اولویت تصمیمگیریهای مهمشان میباشد.
در حال حاضر درهای مهاجرتی کبک برای افرادی که قصد مهاجرت دارند باز است اما ظرفیت آن محدود است.
در سال2020، تقریبا 60درصد از برنامههای جذب 44 هزار و 500 مهاجر این استان، طریق برنامههای مهاجرتی اقتصادی مانند نیروی متخصص و تجربه کار و تحصیل در استان، پذیرای مهاجران است.
پس از کنسل نمودن 18000درخواست متخصصین کبک در ماه جون 2019 و معرفی سیستم گزینش جدید آریما بالغ بر 16000نفر از متقاضیانی که با کنسل شدن فایل در سیستم قبلی مواجه شدند نسبت به تشکیل پروفایل جدید در سیستم آریما اقدام کردند با این امید که دولت به وعده خود عمل خواهد کرد و واجدین شرایط را از حوزه رقابتی مورد گزینش قرار خواهد داد. قرار بود تا 16ژانویه 2020 بر اساس فرمول اولویتبندی شده دولت برای تامین نیروی متخصص مورد نیاز خود افراد واجد شرایط را مورد گزینش قرار دهد.
جالب اینجاست که وزارت مهاجرت کبک در تاریخ 16ژانویه پذیرشی را از طریق پرتال Arrima برگزار کرده است که تنها اخیرا جزییات آن را منتشر نموده است. در این پذیرش تنها برای 23 متقاضی مهاجرت تحت برنامه متخصصین کبک از میان حوزه رقابتی 16000متقاضی در آریما دعوتنامه صادر شده است که در سیستم قبلی فایل آنان سابمیت ولی کنسل شده بود ولی هم اکنون در کبک دارای اقامت موقت میباشند.
در سیستم جدید Arrima که مبتنی بر ابراز تمایل یا EOI است و جایگزین سیستم قبلی شده است، متقاضیان پروفایل میسارند و بر اساس عواملی نظیر سن، تحصیلات، حوزه تخصص، سابقه کار و تسلط بر زبان فرانسه امتیاز دریافت میکنند. متقاضیان بر اساس این امتیاز و عواملی نظیر کمبود نیروی کار در مناطق حاشیهای استان کبک انتخاب میشوند تا درخواست خود را برای دریافت CSQ ارائه کنند. متقاضیانی که CSQ دریافت میکنند درخواست اقامت دائم خود را به وزارت مهاجرت فدرال ارائه میکنند و پس از آزمایشهای پزشکی و عدم سوء پیشینه موثر، اقامت دائم کانادا را دریافت میکنند. هم اکنون اولویت گزینش در سیستم آریما برای افرادی است که دارای پیشنهاد کار معتبر از یکی از کارفرمایان کبک میباشند و یا دارای اقامتهای موقت تحصیلی و کاری در این استان میباشند.