کانادا «بیش از پیش» هدف مداخلات خارجی قرار میگیرد
کانادا «بیش از پیش» هدف مداخلات خارجی قرار میگیرد
کانادا «بیش از پیش» هدف مداخلات خارجی قرار میگیرد
دومینیک لوبلان، رئیس «دفتر شورای خصوصی» در رشته یادداشتهایی به صراحت هشدار داده است که کانادا «بیش از پیش» از طرف «دشمنان خارجی» هدف دخالتها و حملات انفورماتیک قرار میگیرد.
در سندی شامل یکصد و پنجاه صفحه یادداشت که سی.بی.سی به موجب قانون دسترسی به اطلاعات به آن دست یافته، اعلام شده است که دشمنان و رقبای خارجی بهمنظور پیش بردن اهداف اقتصادی و امنیتی خود، بیش از پیش کانادا را هدف حملات و دخالتهای خود قرار میدهند.
این اسناد به منظور حمایت از نهادهای دموکراتیک کانادا در زمان تشکیل کابینه اخیر جاستین ترودو تهیه شده و در اختیار دومینیک لوبلان قرار گرفته است.
در این اسناد آمده است: «کانادا نیز همانند اکثر نظامهای دموکراتیک غربی، هدف حملات و دخالتهای کشوری خارجی است که از راههای انفورماتیک و روشهای دیگر میکوشند در روندهای دموکراتیک ما دخالت کنند و به ارکان دموکراسی ما لطمه بزنند.»
استفانی کاروین، استاد دانشگاه کارلتون میگوید: «عبارت «بیش از پیش» که در این هشدار آمده بسیار حائز اهمیت است. از این مسئله این چنین استنباط میشود که پارامترهایی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان ارزیابی کرد که احتمالا کانادا در آینده با دخالتها و حملاتی که شاید هم با روشها و ترفندهای جدیدی صورت میگیرد، روبرو خواهد شد.»
در یادداشتهای که به دست سی.بی.سی رسیده مشخص نشده است که ” رقبای خارجی” کانادا چه کسانی هستند.
با این حال در هفتههای منتهی به برگزاری انتخابات پارلمانی 22 اکتبر گذشته، برخی منابع به سی.بی.سی اعلام کردند که سرویسهای اطلاعاتی کانادا اقدامات شش کشور چین، هند، پاکستان، عربستان سعودی، ایران و ونزوئلا را که احتمالا تلاش میکنند بر روند و نتایج انتخابات کانادا اعمال نفوذ کنند، تحت نظر گرفتهاند.
جاسوسی سنتی همچنان «بزرگترین خطر» برای کانادا است
به گفته استفانی کاروین، کشورهای یادشده و همچنین روسیه و دیگر کشورهای خاورمیانه احتمالا همچنان تحت نظارت قرار دارند.
کاروین ادامه داد: «در کانادا بخشهای متعددی هستند که میتوانند برای بازیگران خارجی جالب باشند. ممکن است بخشهای انرژی، نفت و گاز کانادا برای آنها جالب باشد. در عین حال این احتمال نیز وجود دارد که این کشورها صرفا به دنبال خدشهدار کردن اعتبار دموکراتیک و مختل کردن روندهای دموکراتیک کشور ما باشند.»
کاروین افزود: «به عبارتی میتوان گفت که هدف این کشورها این است که در برخی زمینهها و در رابطه با برخی مسایل در جامعه کانادا نوعی حس ناامیدی و اختلاف ایجاد کنند و با این کار کاناداییها را به خشم آورند.»
جان تاونسند، سخنگوی اداره اطلاعات امنیتی کانادا SCRC نیز میگوید طی یک سال گذشته این نهاد شاهد آن بوده است که برخی کشورهای خارجی جوامع خاصی را در کانادا مورد هدف قرار دادهاند.»
تاونسند در پیامی الکترونیکی که به سی.بی.سی فرستاد، تصریح کرد: «دخالت سنتی سرویسهای جاسوسی خارجی همچنان بزرگترین خطر برای کانادا است با این حال مداخلهجویی با استفاده از فناوریهای اطلاعاتی جدید نیز دغدغهای است که روز به روز در حال افزایش است.»
«شکاف» در حفاظت از انتخابات
دولت کانادا به منظور حفاظت از انتخابات پارلمانی اکتبر گذشته، یک تیم داخلی تشکیل داد و آن را مامور کرد که در صورت مشاهده آثار و نشانههایی درباره هرگونه اعمال نفوذ، دخالت یا تقلب در انتخابات، زنگ هشدار را برای عموم به صدا درآورد؛ اما هرگز نیازی به این هشدار دیده نشد.
بلافاصله پس از انتخابات اکتبر گذشته، مسئولان اعلام کردند برخی تلاش کردهاند که در رابطه با انتخابات اطلاعات نادرست منتشر کنند؛ اما اهمیت موضوع آنقدر نبوده که نیازی به صدور هشدار عمومی باشد.
طبق یادداشتهایی که سی.بی.سی به آنها دسترسی پیدا کرده است «هنوز هم در روشهایی که دولت کانادا امنیت انتخابات را تامین میکند، شکافها و نقایصی وجود دارد» . با اینحال در این اسناد هیچ نمونه و مثالی از این شکافها ذکر نشده است. قرار است گزارش کامل طبقهبندی شده این اسناد در ماههای آینده منتشر شود.
در این یادداشتها آمده است با توجه به مدت کوتاه مبارزات انتخاباتی، تلاشهای دولت بهطور مستقیم بر روی انتخابات متمرکز شده و به این ترتیب «چالشهای بزرگ مرتبط با حفاظت از نهادهای دموکراتیک کانادا (بهعنوان مثال سیاستمداران، احزاب سیاسی، رسانهها، سیستم قضایی) در حاشیه قرار گرفتهاند.
سی.بی.سی قصد داشت با دومینیک لوبلان دراینباره مصاحبه کند، اما وی در دسترس نبود.
یکی از سخنگویان دفتر شورای خصوصی تاکید کرد: «ما همچنان هوشیارانه به مبارزه با تهدیدهای موجود ادامه خواهیم داد. تضمین امنیت روندهای دموکراتیک کانادا اولویت مهم دولت است.»