چه کسانی از مرگ قاضی منصوری سود می بردند؟
رادیو فردا :رضا حقیقت نژاد
مرگ قاضی غلامرضا منصوری، متهم ردیف نهم پرونده فساد باند ارتشا در قوه قضاییه که به پرونده اکبر طبری معروف شده، او را به چهره اول این پرونده تبدیل کرده است.
فارغ از ابعاد اقتصادی یا امنیتی این مرگ، اولین پرسش پس از مرگ منصوری این است که چه کسانی از مردن او بیشترین سود را میبرند؟
در دومین جلسه دادگاه، وقتی رسول قهرمانی در مقام نماینده دادستان گفت آقای منصوری یک ماه پس از بازداشت اکبر طبری و با ترفندی خاص از کشور خارج شده، مشخص بود که خروج او از کشور با هماهنگی بوده است.
به نظر میرسد گروهی که او را احتمالاً از کشور خارج کرده بودند یا از خروج او سود میبردند، در گامهای بعدی با وادار کردن منصوری به اعلام آمادگی برای بازگشت به ایران و همچنین دادن اطلاعات گمراهکننده درباره کشور محل اقامت منصوری، سعی میکردند زمان بخرند تا بتوانند مسیر را به نفع خود هدایت کنند. ولی مرگ آقای منصوری مشخص میکند که آنها موفق نشدند و بهترین اقدام برای خرید زمان، حذف این متهم بوده است.
حسن نجفی؛ متهم فراری
در میان فهرست متهمان، اولین نفری که نامش با منصوری گره خورده، حسن نجفی است. حسن نجفی، متهم ردیف دوم پرونده، همان کسی است که ۵۰۰ هزار یورو به منصوری رشوه داد. آقای نجفی هم مانند منصوری از کشور فراری شده و مشخص نیست کجاست.
آقای نجفی که یک میلیاردر مشهور در حوزه پتروشیمی و ساختوساز است، یک پروژه بزرگ ویلاسازی در لواسان داشت که جنجالساز شده است.
به گزارش شبکه تلویزیونی اینترنتی «آوانت تیوی»، علیاکبر ناطق نوری، رئیس سابق بازرسی دفتر رهبر جمهوری اسلامی، فامیل حسن نجفی است.
به گفته همین رسانه، پروژه لواسان که ابعاد مالی آن ۶ هزار میلیارد تومان برآورد شده، براساس دستور وحید حقانیان، معاون امور ویژه دفتر رهبر جمهوری اسلامی، برای مدتی متوقف شد ولی با دخالت و دستور صادق لاریجانی، رئیس وقت قوه قضائیه، ادامه یافت.
این نامها به خوبی نشان میداد که در متن و حاشیه پرونده فساد اکبر طبری، مجموعهای بزرگ از مدیران ارشد نظام درگیرند و با متهمان این پرونده در ارتباط بودهاند.
با مرگ منصوری که قاضی لواسان بوده و به گفته نماینده دادستان، پرونده املاک لواسان را «به نفع آقای نجفی پیگیری» میکرده، این بخش از پرونده فعلاً تا حدود زیادی مسکوت خواهد ماند.
اکبر طبری؛ متهم ردیف اول
در سومین جلسه دادگاه باند ارتشا، یکی از متهمان پرونده فساد اقتصادی گفت که نخستین بار قاضی منصوری را در دفتر اکبر طبری دیده است.
به گفته مقامهای قضایی، قاضی منصوری همچنین با دستور اکبر طبری، پرونده لواسان را به نفع حسن نجفی، متهم ردیف دوم پرونده، پیگیری میکرده است.
نوع ارتباطات منصوری و طبری نشان میدهد که او تنها حلقه واسط متهمان ردیف اول و دوم این پرونده نبوده و یک قاضی مهم در پیشبرد پروندههای طبری محسوب میشده است. مرگ منصوری بسیاری از این پروندهها را دفن میکند.
صادق لاریجانی؛ متهم در حاشیه
در جلسات دادگاه تاکنون سخنی از نقش صادق لاریجانی در این پرونده به میان نیامده است، اما در روزهای اخیر، با مطرح شدن نام منصوری، گزارشهای متعددی درباره رابطه لاریجانی و منصوری منتشر شده است. مشهورترین پرونده مطرح در این زمینه، پرونده رشوهخواهی فاضل لاریجانی، برادر صادق لاریجانی، است که سال ۸۹ مطرح شد.
بر اساس گزارش رسانههای داخل ایران، بعد از افشای این موضوع، صادق لاریجانی قاضی منصوری را مسئول رسیدگی به پرونده میکند و او نیز فاضل لاریجانی را تبرئه میکند. انتصاب منصوری به عنوان مسئول این پرونده حساس برای خانواده لاریجانی، نشاندهنده میزان اعتماد بالای صادق لاریجانی به اوست.
علاوه بر این، وبسایت انصافنیوز در گزارشی که روز ۲۸ خرداد منتشر کرد، نوشت علیرغم اینکه قاضی منصوری سال ۸۴ به جرم فساد اقتصادی و زمینخواری دو سال از مسئولیت معلق شده بود، در دوره صادق لاریجانی مسئولیتهای متعددی گرفت و در نهایت به عنوان «قاضی دیوان عالی کشور» منصوب شد. مرگ آقای منصوری انبوه سؤالات در این زمینه را نیز به حاشیه میبرد.
دستگاه امنیتی؛ متهم پشت پرده
پس از انتشار نام و تصویر غلامرضا منصوری، گروهی از روزنامهنگاران ساکن ایران اعلام کردند که او نقش اصلی را در بازداشت غیرقانونی ۲۰ نفر از روزنامهنگاران داشته است.
از سوی دیگر، خانواده سعید کریمیان، مدیر گروه تلویزیونی جِم که سال ۹۶ در استانبول ترور شد نیز اعلام کردند آقای منصوری سال ۹۱ اعضای خانواده کریمیان را «گروگان گرفت و مدتها در امنیتیترین زندانهای کشور و در بدترین شرایط ممکن زندانی کرد».
این پروندهها نشان میدهد که قاضی منصوری نه تنها در حوزه اقتصادی یک مهره قابلاتکا بوده که در حوزه امنیتی در داخل و خارج از کشور نیز یک مهره آماده برای اجرای دستورات بوده است.
بر پایه همین پروندهها بود که فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران و سازمان گزارشگران بدون مرز از دولت رومانی خواستار عدم استرداد او به ایران و پیگرد قضایی او در رومانی شده بودند.
اکنون با مرگ منصوری، این پیگیرد قضایی ممکن نیست و دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی از یک رسوایی گسترده رهایی یافته است.