وقتی کسی در خانه به کرونا مبتلا شد چه باید بکنیم؟
وقتی کسی در خانه به کرونا مبتلا شد چه باید بکنیم؟
وقتی کسی در خانه به کرونا مبتلا شد چه باید بکنیم؟
صدای آمریکا :سوال | در یک خانواده دو نفره، اگر یکی به ویروس کرونا مبتلا شد نفر دوم چگونه باید از خودش وشخص بیمار محافظت و پرستاری کند؟
پاسخ | دکتر شیده رضایی: ویروس نوظهور کرونا و بیماری کووید ۱۹ به کسانی که در فاصله کمتر از دو متر با فرد بیمار قرار بگیرند، قابل سرایت است. بیماری از طریق قطرات و ترشحات تنفسی فرد بیمار که حاوی ویروس است، منتقل می شود، و عطسه و سرفه از اصلی ترین راه های انتشار ویروس در هوا است.
از همین رو، برای جلوگیری از سرایت بیماری به سایر افراد خانواده (یک یا چند نفر)، رعایت نکات زیر ضروری است.
فرد بیمار میبایست در اتاق جداگانه نگهداری شود، و در صورت امکان از توالت و دستشویی جداگانه استفاده کند.
لوازم شخصی فرد بیمار مانند حوله، ملافه، پتو و ظروف غذاخوری او باید از دیگران جدا باشد و جداگانه شسته شود.
فرد بیمار و کسی که از او مراقبت می کند، باید دهان و بینی خود را، با ماسک استاندارد یا پارچه ای بپوشانند.
اگر فرد بیمار به دلایل مختلف از جمله اضطراب و تنگی نفس نمیتواند از ماسک استفاده کند، هر شخصی که در فاصله کمتر از دو متری او قرار می گیرد، باید دهان و بینی خود را با ماسک بپوشاند.
شخص مسئول مراقبت از بیمار باید مرتب دست های خود را، خصوصا بعد از لمس بیمار یا اشیا مربوط به او، با آب و صابون به مدت بیست ثانیه شستشو دهد.
در صورتی که شستشوی فوری با آب و صابون مقدور نیست، بایستی دستها را با محلول ضدعفونی کننده حاوی الکل ۶۰٪ تمیز کرد و تا پیش از خشک شدن دست یا تبخیر الکل، جایی را لمس نکرد.
از لمس صورت، چشم ها، بینی و دهان خودداری کنید.
روزانه دستکم یکبار تمام سطوح خانه مثل کانتر آشپزخانه، روی میزها و دستگیره های در را با مایع ضدعفونی، با دقت تمیز کرد.
لباس ها و لوازم خواب و استراحت بیمار، با دقت و احتیاط بسیار، برای جلوگیری از انتشار آلودگی شسته شود. فرد مسئول شستشوی لباس های بیمار، باید از دستکش یکبار مصرف استفاده کند و مراقب باشد که لباس ها پیش از شسته شدن با بدن او تماس پیدا نکند. به خاطر داشته باشید، شستن دست ها پس از بیرون آوردن دستکش ضروری است.
به جز ساکنان دائمی منزل، رفت و آمد به خانه ای که بیمار در آن سکونت دارد، می باید ممنوع یا بسیار محدود شود.
برای تغذیه بیمار، باید توجه داشت که نوشیدن مایعات فراوان بسیار ضروری است، زیرا فرد تب دار آب میان بافتی زیادی از دست می دهد و به سرعت دچار خشکی یا کم آبی بدن می شود. علاوه بر این، وعده های غذایی بیمار، باید کم حجم و مقوی، و شامل پروتئین و کربوهیدرات فراوان (فرنی، سوپ ساده، گوشت کم چربی و خوب پخته شده، پوره سیب زمینی و سایر سبزیجات) باشد.
در خانه، به میزان کافی داروی تب بر و ضد آبریزش و سرفه در دسترس داشته باشید.
اغلب بیماران در طی چند روز رو به بهبود می روند، و رعایت نکات گفته شده، جلوی انتشار بیماری را به فرد یا افرادی که در خانه با آنها زندگی می کنند، خواهد گرفت.
و سر آخر، به خاطر بسپارید در صورت بدتر شدن حال بیمار یا بروز نشانه هایی از قبیل تنگی نفس، درد قفسه سینه، کبودی صورت و لب ها، گیجی، منگی و تغییر سطح هوشیاری، سریعا با پزشک یا اورژانس تماس بگیرید یا بیمار را بیمارستان منتقل کنید.