صحبتهای «مهسا رازانی» همسر روحالله زم بعد از دستگیری شوهرش
صحبتهای «مهسا رازانی» همسر روحالله زم بعد از دستگیری شوهرش
صحبتهای «مهسا رازانی» همسر روحالله زم بعد از دستگیری شوهرش
: همسر من «روح الله زم» جمعه عصر ۱۹ مهرماه با پرواز «رویال جوردنین» از پاریس عازم بغداد شد. او توقف کوتاهی در امان پایتخت اردن داشت و بامداد شنبه ۲۰ مهرماه وارد بغداد شد. ۲۴ ساعت نخست ورود به بغداد، ما خبری از او نداشتیم و ایشان به تماسهای متعدد من پاسخ نداد تا بامداد روز یکشنبه ۲۱ام مهرماه که در تماس تلفنی یک دقیقهای با لحن و ادبیاتی غیرمعمول خبر از سلامتیاش داد و دوباره از او بیخبر شدیم تا اینکه در رسانههای ایران خبر ربودن و بازداشت او منتشر شد.»
این بخشی از روایت خانم «مهسا رازانی» همسر روحالله زم، موسس و مدیر مسئول کانال تلگرامی پرمخاطب آمدنیوز/صدای مردم در گفتگوی اختصاصی با ایرانوایر است. خبر ربوده شدن و بازداشت روحالله زم به دست ماموران سازمان اطلاعات سپاه پاسداران روز دوشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۸ در رسانههای داخلی ایران منتشر شد. خبری که با استقبال غیرمعمول مقامات ایران مواجه شد و از آن همچون پیروزی بزرگ دستگاه اطلاعاتی سپاه پاسداران تقدیر شد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیهای که ظهر روز دوشنبه ۲۲ مهر منتشر کرد مدعی شد بازداشت روح الله زم نتیجه یک عملیات “اطلاعاتی هوشمندانه” و شکست دادن “سرویس های اطلاعاتی دشمن” بوده است. به ادعای اطلاعات سپاه، روحالله زم با “عملیات حرفهای، هوشمندانه و چندوجهی با به کارگیری روشهای نوین اطلاعاتی و شگردهای ابتکاری” به داخل کشور کشور هدایت و بازداشت شده است.
به گفته یکی از دوستان روحالله زم نه عملیات پیچیدهای در کار بوده است و نه روح الله زم اگرچه همه به سادگی او را میشناسند در این حد سادهدل بود که با پای خودش به ایران برود: «دستگاههای اطلاعاتی جمهوری اسلامی در بیشتر کشورهای همسایه حضور اطلاعاتی دارند و ربودن مخالفان سیاسی و یا قتل آنها خارج از کشور هم از سوی این ماموران بارها در گذشته اتفاق افتاده است و بدیهی است که روحالله را هم به همین روش معمول غافلگیر کرده و ربودهاند.»
در فیلم کوتاهی که روز دوشنبه تلویزیون ایران از روحالله زم پخش کرد او از کارهایش ابراز پشیمانی میکند و می گوید نباید به دولتها اعتماد کرد. سخنانی که گویی تائیدی بود بر ادعای اطلاعات سپاه که آنها توانستهاند از “چند لایه حفاظتی روحالله زم” عبور کرده و او را دستگیر کنند: «هیچ لایه حفاظتی در کار نبود. روحالله نه پولی برای استخدام محافظ داشت و نه پلیس فرانسه چنین خدماتی به پناهندهها ارائه میدهد هرچقدر هم در خطر باشند.»
مهسا رازانی، همسر روحالله زم میگوید همسرش تا روز پنجشنبه ۱۸ مهرماه با او و فرزندانش بوده است و پس از بازگشت آنها به شهر محل سکونتشان، آقای زم در پاریس میماند تا طبق برنامهریزی قبلی به عراق سفر کند: «همسرم جمعه ۱۹ مهر ساعت ۴:۲۵ از فرودگاه شارلدوگل پاریس عازم امان شد. من تا لحظهای که پرواز ایشان از پاریس بلند شد با ایشان در تماس بودم. ایشان ساعت ۱۰:۳۴ دقیقه شب هم از قسمت ترانزیت فرودگاه امان سلفی از خودش برایم فرستاد. ساعت ۱۱:۲۰ دقیقه شب هم پروازشان به بغداد بلند شد و ۵۰ دقیقه پس از نیمه شب یعنی ۱۰ دقیقه پیش از یک بامداد شنبه ۲۰ مهر هم پرواز ایشان در بغداد به زمین نشسته است.»
روحالله زم بامداد روز شنبه به بغداد میرسد و بر اساس اطلاعات بلیطی که خریده است قرار بوده است روز پنجشنبه، ۲۵ مهر ۱۳۹۸ یعنی تنها پس از ۵ روز اقامت در عراق از همان مسیر به پارس برگردد. روحالله زم با چه هدفی در ایام اربعین به عراق سفر کرد. خانم رازانی میگوید نمیداند همسرش چرا به عراق سفر کرده است اما دوست آقای زم میگوید یکی از همکاران آمدنیوز که یا آگاهانه و احتمالا از سرناچاری با نیروهای امنیتی همکاری میکند و یا ناخواسته و ناآگاهانه در دامی اطلاعاتی افتاده است، روحالله زم را ترغیب میکند که به دیدار آیتاله سیستانی در عراق برود: «به روحالله گفته بود همه هماهنگیها انجام شده است و آیتالله قبول کرده است با تو دیدار کند و احتمالا میتوانی با او گفتگو هم بکنی و این اعتبار زیادی برای تو درست خواهد کرد.» وقتی از همسر آقای زم درباره درستی این گمانه میپرسم میگوید مایل نیست پاسخی به این پرسش بدهد.
جرج مالبرنو، روزنامهنگار فیگارو در گزارشی درباره ربوده شدن روحالله زم نوشته است زن جوانی برای متقاعد کردن روحالله زم برای رفتن به این سفر احتمالا به پاریس آمده است. خانم رازانی میگوید او ندیده است کسی در پاریس با همسرش دیدار داشته باشد. مشخص نیست گمانهزنی فیگارو مبتنی بر چه دادهایی است اما دوست آقای زم میگوید همکار آمدنیوز که در ترغیب آقای زم برای سفر به عراق نقش داشته است ساکن فرانسه نیست و بعید است ترغیب آقای زم برای چنین سفری با فرستادن یک مامور امنیتی ممکن شده باشد.
همسر آقای زم میگوید تا ۲۴ ساعت پس از رسیدن همسرش به بغداد خبری از او نداشته است و برخلاف معمول تمام تلاشهایش هم برای تماس با او بیپاسخ مانده است: «من ۲۴ ساعت از همسرم بیخبر بودم. پیامهای زیادی به ایشان فرستادم اما نتوانستم با ایشان صحبت کنم. بامداد یکشنبه، ۲۱ مهر، ایشان با شماره فرانسهاش به من زنگ زد. لحن و شیوه صحبت کردنش و الفاظی که به کار میبرد مثل همیشه نبود. من البته آن زمان متوجه نشدم، اصلا قدرت تشخیصم را از دست داده بودم. گفت خوبم و نگران نباش و حتما فردا یک خط میگیرم که اینترنت داشته باشد و من بتوانم با شما تصویری تماس بگیرم. کل تماس یک دقیقه بیشتر طول نکشید و گفت باید برود.»
روحالله زم دیگر با همسرش تماسی نمیگیرد و خانم رازانی نزدیک به ۳۶ ساعت بعد خبر بازداشت او را از رسانهها میشنود. «همسر من را از عراق ربودهاند و اکنون از دولت فرانسه که ما به آنجا پناه آوردهایم میخواهم کمکم کند. باید از دولت عراق خواسته شود توضیح دهد همسر من را چگونه ربودهاند. این حق من است که بدانم همسر من کجاست.»
در گزارش فیگارو درباره اقدامات دولت فرانسه در مورد پرونده ربایش روحالله زم چیزی نیامده است اما تائید شده است که به نقل از وزارت کشور فرانسه تاکید شده که آقای زم در آن کشور پناهنده بوده و تحت حمایت پلیس. از خانم رازانی میپرسم درباره این پرونده با پلیس فرانسه تماس داشتهاند؟خانم رازانی اما مایل نیست به این پرسش پاسخ بدهد.
روحالله زم و مهسا رازانی دو دختر ۵ و ۱۶ ساله دارند. دختر ۱۶ ساله او می داند پدرش در بازداشت مقامات امنیتی ایران است و امیدوار است زودتر آزاد شود: «دختر کوچکم نمیداند چه اتفاقی افتاده است و ما خبر بازداشت پدرش را به او ندادهایم. سراغ پدرش را میگیرد و منتظر است زود برگردد. دختر بزرگم هم میگوید چرا دولت فرانسه کاری برای بازگرداندن پدرم نمی کند. من نمیدانم چه جوابی به او بدهم. چه جوابی به بچههایم بدهم؟»
روز دوشنبه از تلویزیون ایران ، تصاویر آقای زم با چشمان بسته و بخشهایی از “اعترافات” تصویری او پخش شد. اعترافاتی که مشخص نیست تحت چه شرایطی از آقای زم اخذ شده است و پس از افشاگری متهمان ترورهای دانشمندان هستهای در مورد شیوههای اخذ اعتراف تلویزیونی، مشخص نیست اعترافات روحالله زم تا چه اندازه برای مخاطبان تلویزیون باورپذیر است.
در پروندههای سیاسی که مقامات ایرانی از آن با عنوان پروندههای امنیتی نام میبرند چندان دفاعیات وکلا جدی گرفته نمیشود و دسترسی آنان به محتوای پروندهها هم بسیار محدود است. خانم رازانی به پرسش از توقع یا درخواستش از دولت ایران در مورد ربودن و بازداشت همسرش پاسخ نمیدهد و تنها میگوید فعلا قصدی برای گرفتن وکیل ندارد اما از دولت فرانسه انتظار کمک دارد: «من تنها از دولت فرانسه میخواهم پیگیر وضعیت همسرم باشند تا پدر بچههایم پیدا و آزاد شود.»