شهرهای مختلف در حال اعتراضند، و سیاستمداران دستپاچه به دنبال راه حل
شهرهای مختلف در حال اعتراضند، و سیاستمداران دستپاچه به دنبال راه حل
شهرهای مختلف در حال اعتراضند، و سیاستمداران دستپاچه به دنبال راه حل
،محمد امینی
شهرهای مختلف در حال اعتراضند، و سیاستمداران دستپاچه به دنبال راه حل.
تصمیم به اجرای ناگهانی افزایش قیمت بنزین، آن هم بدون آماده سازی افکار عمومی، ناگهان ایران را به صحنه اعتراضات گسترده تبدیل کرده.
زمان بندی، نحوه اعلام خبر در نیمه شب، بدتر شدن وضع مردمی که از تحریم های آمریکا و دیگران در رنج بودند، و تنشهای سیاسی و جناحی در فضای خبری و مجازی، این سوال را ایجاد می کند که محاسبه اهل سیاست در جمهوری اسلامی ایران چقدر درست بوده است. در چنین فضایی که حالا شهرها صحنه درگیری و اعتراضند، منطق هزینه -فایده های عملی افزایش قیمت بنزین به سمت سودمندی اقدام حاکمیت، اشاره ندارند.
خبرگزاری ایسنا عامل اصلی این وضع را این طور معرفی کرده که شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا که یک شورای فراقوهای است، پس از چندین جلسه بررسی موضوع قیمت سوخت، تصمیم گرفت تا قیمت بنزین را افزایش دهد. تصمیمات این شورا به منزله تصمیمات نظام تلقی شده و رهبری هم تاکید کرده که از مصوبات این شورا حمایت خواهند کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان، شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا با هدف مقابله با تحریمها و کارشکنیهای اقتصادی آمریکا بهار ۹۷ به دستور رهبر ایران تشکیل شده. این شورا امروز هم تشکیل جلسه داد و براجرای کامل افزایش قیمت بنزین تاکید کرد.
سوال اینجاست که چرا در حکومت ایران، برای دور زدن قوانین و نهادهای موجود، همواره نهاد و شورایی بالای دست نهادهای قبلی ایجاد می شود؟ پس مجلس چه کاره است؟ این سوال در این توئیت پروانه سلحشوری به این شکل مطرح شده که: با این اقدام سران سه قوه، عملا مجلس به هیچ گرفته شده و بهتر است درش را تخته کنند. بسیاری از کاربران در توئیتر به این پیشنهاد واکنش مثبتی نشان داده اند ولی شروع کار را از همین حالا می دانند، نه مجلس بعد.
در تحولی دیگر که باز هم خشم برخی مجلسیان را از دور زده شدن نمایندگان توسط دیگر نهادها را نشان می دهد، مجتبی ذوالنوری، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس گفته است که فردا “طرح دو فوریتی لغو تصمیم گرانشدن بنزین” را ارائه میدهد.
وی گفته رئیس مجلس با نمایندگان در این زمینه مشورت نکرده است. او این طرح را “عجولانه” خوانده و گفته است کاملا مخالف دیدگاه دولت در این زمینه است.
با این اوصاف، سوال این است که علی لاریجانی در جایگاه ریاست مجلس، چگونه بدون در نظر گرفتن نمایندگان مجلس امضای خود را پای افزایش قیمت بنزین گذاشته؟
البته از سمت دولت، تلاش برای مدیریت خشم مردم و اعضای دیگر نهادها را می توان شاهد بود. در فضای مجازی، حسام الدین آشنا با انتشار نظرسنجی و توئیت های چالشی، قصد دارد بگوید که فایده این افزایش ناگهانی، برای مردم نیازمند را باید دید. سوال اینجاست که آقای آشنا و دیگر اعضای دولت تا قبل از این برای قانع کردن افکار عمومی چه کردند و فایده ی این مواضع در شرایط خشم مردم چیست.
از طرفی، مهم ترین پیام سیاسی این افزایش قیمت برای جهان خارج، به ویژه رئیس جمهوری آمریکا چیست؟ دونالد ترامپ در ماههای اخیر بارها به گران شدن چند برابری قیمت ها در ایران و موفقیت تحریم ها اشاره کرده. با افزایش سیصد درصدی قیمت بنزین آزاد، اثر تورمی غیر قابل اجتناب است. حالا مردم در داخل از حکومت می پرسند که وقتی ترامپ نفت را تحریم کرده، حکومت راحتترین کار را خالی کردن بار فشار بودجه روی دوش مردم دیده و این بهترین پاس گل برای تبلیغات دونالد ترامپ نخواهد بود؟ و در نهایت، هزینه خرابی های ناشی از ناآرامی ها و هزینه بی اعتمادی مردم به کفایت سیاستمداران حکومت ایران با کدام معادله و محاسبه، به اندازه فایده افزایش قیمت بنزین خواهد بود؟
شاید حکومت ایران منطق عددی و ریاضی برای این افزایش قیمت داشته باشد. ولی نحوه اجرای افزایش قیمت بنزین، به خوبی گویای سردرگمی و هراس از پیامدهای بعدی است.