انتخابات مجلس؛ «رقابت تندروها و محافظهکارها، مشارکت کم مردم»
انتخابات مجلس؛ «رقابت تندروها و محافظهکارها، مشارکت کم مردم»
انتخابات مجلس؛ «رقابت تندروها و محافظهکارها، مشارکت کم مردم»
دویچه وله :دو رسانه آلمانی در گزارشهای میدانی خود از تهران از کمرغبتی شهروندان به شرکت در انتخابات دوره یازدهم مجلس خبر میدهند. برخی شهروندان گفتهاند شرکت در انتخابات چیزی را تغییر نمیدهد و رای نمیدهند.
رایگیری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی صبح جمعه، دوم اسفند آغاز شد. بسیاری معتقدند با توجه به رد صلاحیت بسیاری از داوطلبان جناح موسوم به اصلاحطلبان حکومت جمهوری اسلامی نتیجه این انتخابات از پیش مشخص است.
به رغم این محدودیتها شماری از تشکلهای اصلاحطلبان در ائتلافی زیر عنوان “برای ایران” با ارائه یک فهرست سی نفره وارد رقابتهای انتخاباتی در استان تهران شدهاند.
کاترینا ویلینگر، گزارشگر کانال یک تلویزیون آلمان روز پنجشنبه از یک همایش انتخاباتی این ائتلاف بازدید کرده و میگوید مشکل اینجاست که تقریبا هیچ یک از شهروندان تهران کاندیداهای این ائتلاف را نمیشناسند.
او در گزارش خود نوشته سالنی که همایش انتخاباتی در آن برگزار شد سه هزار نفر ظرفیت داشت اما در آخر هزار نفر هم در آن نبودند که بیشتر آنها یاری دهندگان ستاد انتخاباتی ائتلاف بودهاند.
زنی از حاضران به گزارشگر آلمانی گفته این سالن در انتخابات چهار سال پیش که شهروندان هنوز به تغییر و بهبود اوضاع امید داشتند کاملا پر بوده است. مردی از حاضران نیز گفته احساس میکند مردم در یک دایره بسته سرگردانند و او هنوز نمیداند که اصلا در رایگیری شرکت میکند یا خیر.
انتخابات درونی میان اصولگرایان
ویلینگر با اشاره به نتایج یک نظرسنجی دانشگاه تهران که میزان مشارکت ساکنان پایتخت در انتخابات را حدود ۲۴ درصد نشان میدهد مینویسد ایرانیان در شبکههای اجتماعی میگویند این یک انتخابات درونی میان تندروها و محافظهکاران است.
گزارشگر کانال یک تلویزیون آلمان با نقل قولی از یک دانشجو مینویسد چنین چیزی در خیابانهای تهران زیاد به گوش میرسد: «چه با رای من و چه با رای دیگران، در هر حال چیزی تغییر نخواهد کرد.» عدهای نیز شرکت در رایگیری را وقت تلف کردن خواندهاند.
ظاهرا مشارکت اندک در انتخابات، که دستکم شواهد آن در شهرهای بزرگ به چشم میخورد، همه کارگزاران حکومت از همه جناحها را نگران کرده است.
به جز رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای که رای دادن را تکلیف شرعی خوانده، حسن روحانی که به رد صلاحیتهای گسترده شورای نگهبان معترض بود و حتی شماری از نمایندگان کنونی رد صلاحیت شده، نظیر علی مطهری و محمود صادقی نیز شهروندان را به شرکت در انتخابات دعوت کردهاند.
وضعیت دشوار دولت با مجلس آینده
به نوشته کاتارینا ویلینگر به نظر میرسد نتیجه انتخابات این دوره مجلس برای دولت روحانی چندان رضایت بخش نباشد؛ اصلاحطلبان و حامیان دولت در مجلس دهم فراکسیون قابل توجهی را تشکیل میدهند اما انتظار میرود ترکیب مجلس آینده به سود تندروها و مخالفان دولت تغییر کند.
به این ترتیب قدرت مانور دولت که با پستیبانی اکثریت مجلس نیز بسیار محدود بود با تشکیل مجلس جدید بسیار محدودتر خواهد شد و وعدههای حسن روحانی برای ایجاد اشتغال، رونق اقتصادی و تنشزدایی با کشورهای خارجی امکان تحقق کمتری خواهد داشت.
گزارشگر خبرگزاری آلمان نیز از تهران تصویر کمابیش مشابهی ارائه کرده و مینویسد بسیاری از شهروندان سرخوردهاند و تمایلی برای شرکت در رایگیری از خود نشان نمیدهند.
یک فارغالتحصیل دانشگاه که به خاطر بیکاری مجبور به تاکسیرانی شده به این خبرگزاری گفته است: «تا زمانی که برای سیاستمداران ما رفاه مردم فلسطین، سوریه، لبنان، عراق و حتی یمن مهمتر از رفاه مردم کشور باشد، من در رایگیری شرکت نخواهم کرد.»
بنابر این گزارش بسیاری از شهروندان ایران اظهاراتی شبیه همین راننده تاکسی دارند. چهار سال پیش، و اندکی پس از امضای توافق هستهای میلیونها شهروند ایران با امید به بهبود اوضاع و بازگشت آرامش به پای صندوقهای رای رفتند اما اوضاع نه تنها بهتر نشد که تنش و بحران افزایش نیز یافته است.
خبرگزاری آلمان مینویسد به رغم وعدههای چهار سال پیش روحانی و حامیانش، واقعیت در ایران امروز کاملا متفاوت است؛ جمهوری اسلامی عمیقترین بحران اقتصادی خود را تجربه میکند، ارزش پول ملی تقریبا نصف شده و میزان بیکاری جوانان و تورم به شدت رو به افزایش است.
دو رسانه آلمانی گرچه با استناد به ارزیابیهای ناظران و تحلیلگران احتمال پیروزی تندروها و محافظهکاران در انتخابات روز جمعه را زیاد ارزیابی میکنند، نسبت به احتمال موفقیت آنها برای حل مشکلات عمیق اقتصادی، سیاسی و اجتماعی خوشبین نیستند.
وعده قالیباف، نگرانی روحانی از “حوزههای خالی”
محمد باقر قالیباف، شهردار سابق تهران و سر لیست فهرست مشترک “ائتلاف نیروهای انقلاب” در پایتخت در یکی از سخنرانیهای انتخاباتی خود از مردم خواسته در انتخابات شرکت کنند و گفته در این صورت حتما میتوان تغییرات مثبتی ایجاد کرد.
گزارشگر کانال یک تلویزیون آلمان مینویسد این که قالیباف و دیگر اصولگرایان چگونه میخواهند به این هدف دست یابند بسیار “سوالبرانگیز” است زیرا همه آنها با هر گونه مذاکره با غرب مخالفت میکنند.
در انتهای گزارش خبرگزاری آلمان از تهران به سخنانی از حسن روحانی اشاره شده که خواستار مشارکت گسترده مردم در انتخابات شده و گفته این کار به معنای حمایت از کلیت نظام جمهوری اسلامی خواهد بود و به آمریکا نشان میدهد که به رغم تشدید تحریمها ایران “یک جزیره منزوی” نیست.
در این گزارش تاکید شده که شواهد خلاف انتظار روحانی را نشان میدهد و ظاهرا او نیز از همین مسئله نگران است که گفته هیچ چیز بدتر از “حوزههای رایگیری خالی” نیست.